Blum
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
17 paź 2011 12:26

Kuchenna strefa gotowania

Klasyka czy nowoczesność? Po co wybierać, skoro można mieć i jedno, i drugie. W tej przytulnej kuchni aż chce się gotować, piec, posiedzieć przy stole, pogawędzić, popracować na laptopie. Gdy na wszystko jest czas i miejsce, a życie doprawi się szczyptą designu, nie trzeba wiele, by cieszyła codzienność.

 

' title=
fot. Blum

Strefa gotowania i pieczenia niemal w całości dedykowana jest urządzeniom AGD. Znajduje się w ostatnim rogu trójkąta pracy, zaraz za strefą przygotowywania. W wyposażeniu, oprócz płyty grzejnej i piekarnika, powinien znaleźć się obowiązkowo okap. Szybkie podgrzewanie ułatwi kuchenka mikrofalowa, fanom zdrowej kuchni przyda się natomiast także piekarnik parowy. W strefie gotowania nie może również zabraknąć miejsca na przechowywanie garnków, patelni, brytfanek, form do pieczenia, żaroodpornych naczyń.

Piekarnik w zabudowie
Z piekarnika korzystamy często. Przydaje się szczególnie, gdy chcemy przygotować coś specjalnego: na niedzielny obiad, piątkową imprezę czy święta. Pieczony indyk, zapiekanka, ciasto... Ciężkie blachy i brytfanny trzeba nie tylko włożyć i wyjąć. Do piekarnika często zaglądamy w trakcie pieczenia, dlatego tradycyjna zabudowa podblatowa, która wymusza schylanie, może okazać się niezbyt wygodna. Lepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie piekarnika w słupku na wysokości blatu (ok. 85 cm). Wówczas, aby otworzyć piekarnik i włożyć lub wyjąć gotową pieczeń, nie musimy się schylać. Osoby niższe z pewnością docenią pomysł umieszczenia piekarnika w słupku na wysokości 60 cm.

Gotowanie i pieczenie staje się łatwiejsze dzięki nowoczesnym rozwiązaniom w jakie wyposażone są urządzenia AGD. Najnowsze propozycje producentów sprzętu kuchennego to płyty grzejne i piekarniki wyposażone w wyświetlacze LCD (także dotykowe), za pomocą których można w prosty sposób wybrać czas pieczenia czy gotowania i odpowiednią temperaturę, albo – co ucieszy początkujących kucharzy – jednego z wielu gotowych programów. Wystarczy tylko wybrać z długiej listy nazwę dania, które chcemy przygotować, lub rodzaj pieczeni, a urządzenie ustali, w jakim czasie i temperaturze należy je przyrządzać.

Projektując zabudowę kuchenną należy uwzględnić odstęp pomiędzy płytą grzejną a znajdującym się obok słupkiem. Powinien on wynosić co najmniej 50 cm.

Twoje zakupy
  • Piekarnik – najlepiej z programami automatycznymi, do pieczenia parowego czy z funkcją mikrofalówki oraz zabudowany na ergonomicznej wysokości
  • Płyta grzejna – gazowa, ceramiczna albo indukcyjna o szerokości dopasowanej do stylu gotowania i wielkości posiadanych garnków (z reguły 60 cm lub więcej)
  • Szuflady – na garnki i patelnie, montowane bezpośrednio pod płytą grzejną lub obok niej

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH