PANI
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
05 lis 2009 11:38

Kupujemy płytę indukcyjną

Nowoczesne i komfortowe gotowanie - pomagamy kupić płytę indukcyjną

Nie istnieje bardziej nowoczesne i komfortowe gotowanie niż na płytach indukcyjnych. Są szybsze od gazowych i wygodniejsze od ceramicznych. Jeśli porówna się koszt energii – wygrywają także w dziedzinie energooszczędności. Bo tak naprawdę płyta indukcyjna jest podczas pracy... zimna. ' title=

Jak to działa?

Bardzo często płyty indukcyjne i ceramiczne są mylnie uważane za ten sam rodzaj urządzeń, gdyż wyglądają podobnie. I jedne, i drugie są wykonane ze szkła witroceramicznego (najczęściej czarnego). Zasady ich działania są jednak zupełnie inne. Inne są też ceny (za indukcyjne trzeba zapłacić więcej). W płytach ceramicznych ciepło wytwarzają grzałki ukryte pod polami (gdy są rozgrzane, mają charakterystyczny, czerwony kolor).

Gotowanie indukcyjne zaś wykorzystuje zjawisko indukcji elektromagnetycznej (odkryte w XIX w.). Aby płyta zaczęła działać, na polu grzejnym trzeba najpierw ustawić naczynie z ferromagnetycznym dnem, czyli przyciągającym magnes (np. stalowe). Po włączeniu pola, powstaje pod nim pole elektromagnetyczne, które wprawia w mikrodrgania dno garnka, co prowadzi do wytworzenia ciepła. Oznacza to, że podczas pracy powierzchnia płyty się nie nagrzewa. Gorące jest tylko dno naczynia, od którego ciepło przejmuje potrawa i... pole grzejne. Dzięki temu, nie marnuje się ani jeden Wat energii elektrycznej.

Supernowoczesne

Pod względem nowinek technicznych z płytami indukcyjnymi mogą konkurować tylko niektóre ceramiczne. Są jednak od nich szybsze, zwłaszcza modele wyposażone w funkcję przyśpieszania gotowania, tzw. booster (dla wybranych lub wszystkich pól). Rozpoznają także obecność naczynia, a nawet jego wielkość. Proces gotowania i smażenia kontrolują elektroniczne sensory – do tego stopnia, że potrafią zapobiec rozgotowaniu się warzyw czy wykipieniu zupy.

Wiele modeli ma programowany czas pracy, zapamiętuje ulubione ustawienia (np. inne do smażenia naleśników czy chińskich dań), a o końcu pracy informują sygnałem dźwiękowym. Większość płyt indukcyjnych jest sterowana sensorowo (dotykowo). Wystarczy musnąć palcem symbole na płycie. Rzadziej spotykane rozwiązania to pokrętła oraz krążki magnetyczne. W zależności od modelu do wyboru jest od 9 do blisko 20 poziomów mocy grzania.

Najbezpieczniej

Pod względem bezpieczeństwa płyty indukcyjne są bezkonkurencyjne. W ogóle się nie włączą, jeśli nie ustawi się na nich naczyń! Poza tym już sam fakt, że nagrzewa się tylko dno garnka, zapobiega poparzeniom. Mimo tego, wiele modeli ma dodatkowo wskaźniki tzw. ciepła resztkowego, które pokazują stopień nagrzania pola od dna gorącego naczynia. Płyty same się wyłączają, jeśli garnek jest pusty albo leży na nim np. stalowa łyżeczka czy ścierka, zostanie zalany panel sterowania, czy zapomni to zrobić użytkownik. Większość posiada blokady, zapobiegające uruchomieniu ich przez dzieci lub przypadkowej zmianie ustawień.

WASZE KOMENTARZE (2)

DODAJ KOMENTARZ
  • danielbb, 2013-02-06 10:15:46

    Przy zakupie płyty ja kierowałem się przede wszystkim ceną :D na drugi planie była jej moc, materiał i ile ma pól grzewczych. Osobiście preferuję płyte indukcyjną gdyż jest łatwiejsza w utrzymaniu i dużo bardziej bezpieczna od ceramicznych i gazowych. Moja płyta wygląda tak: http://www.agd-market.pl/siemens-eh651ta16e-p8251a1.html
  • kucharz, 2012-10-11 20:35:22

    a gdzie te porady?czym kierować się przy zakupie płyty?

POLECAMY W SERWISACH