Liebherr
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
15 kwi 2009 08:02

Kupujemy winiarkę

Nie ma urządzenia lepszego do przechowywania trunków niż winiarki. Zapewniają idealną temperaturę i wilgotność, chronią przed niepożądanymi zapachami, drganiami, promieniowaniem UV.

Domowe chłodziarki do win nie tylko doskonale zastępują tradycyjne piwnice, ale także – nawet w najdroższej wersji – są tańsze niż ich wybudowanie. Prosta jest także ich eksploatacja – nie trzeba, jak w przypadku piwnic, pamiętać ani o wentylacji, ani klimatyzacji. O wszystko troszczą się same winiarki. Obsługa ogranicza się do wyboru temperatury. Przed zakupem trzeba podjąć dwie ważne decyzje: czy winiarka ma być typu piwnica, czy też z kilkoma strefami temperatury oraz model wolno stojący czy do zabudowy.

Fot. Siemens.
KS30WA40 – uchwyt i ramy drzwi stalowe, boki srebrne; 2 strefy temp. 5-22C; do 88 butelek; półka na przekąski; wys. 156 cm; ok. 6.999 zł, prod.: Siemens.

Typu piwnica czy ze strefami

Chłodziarki typu piwnica polecane są do długiego przechowania trunków, jak również osobom własnoręcznie przygotowujących wina. Zawsze panuje w nich taka sama temperatura, podobnie jak w tradycyjnej piwnicy - użytkownik wybiera ją w zależności od rodzaju win. Drugi typ winiarek ma komory podzielone na strefy – zwykle dwie, rzadziej 3-6. W każdej można ustawić inną temperaturę, odpowiednią dla różnych win, np. białych, czerwonych, musujących. To urządzenia dla koneserów, którzy lubią mieć szeroki asortyment trunków, zawsze schłodzonych do idealnej temperatury serwowania. Bez względu na typ, każda winiarka jest wyposażona w regulację temperatury, z reguły 5-18C. W nielicznych modelach trunki można schładzać w zakresie od 4 aż do 22C.

Fot. Liebherr.
WT4177 GrandCru – wolno stojąca; 6 stref na różne gatunki wina, temp. 5-18C; do 173 butelek; alarm otwartych drzwi, zamek, cyfrowy wskaźnik temp.; wys. 168,8 cm; ok. 5.999 zł; prod.: Liebherr.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH