Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

David Gaboriaud. Smaki Sezonu prosto z ogrodu. Fot. Almette

Zobacz galerię [4 zdjęć]

David Gaboriaud. Smaki Sezonu prosto z ogrodu. Fot. Almette
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
09 lip 2018 08:18

Mistrz kulinarny David Gaboriaud poleca: smaki sezonu prosto z ogrodu

Rzodkiewkowe spotkanie zainaugurowało cykl Smaki Sezonu, podczas którego w wyjątkowym gospodarstwie slow food Pana Ziółko ekspert kulinarny Almette David Gaboriaud, gościł blogerów.

Bohaterką tego spotkania była rzodkiewka! To chrupiące, charakterystyczne w smaku i bardzo zdrowe warzywo można w prosty sposób wysiewać samodzielnie, w domu czy mieszkaniu. W gospodarstwie slow food Pana Ziółko z gospodarzem spotkał mistrz kulinarny David Gaboriaud oraz znani blogerzy, którzy wśród swoich czytelników i obserwatorów z przyjemnością promują trend „ogrodniczy”, zachęcając do samodzielnego uprawiania warzyw w przydomowych ogródkach, w domu czy na parapetach. Razem poznawali tajniki uprawy tych warzyw, a także przygotowywali pyszne dania z dodatkiem serka Almette z rzodkiewkami.

Pysznym ukoronowaniem spotkania były dania, które uczestnicy przygotowali razem z Davidem Gaboriaud. W wiosenno-letnich propozycjach nie mogło oczywiście zabraknąć „ogródkowych” warzyw i serka Almette z rzodkiewkami, który inspiruje do przygotowania wielu kolorowych, lekkich i wakacyjnych dań! Oto przepisy:

Sałatkę z kaszą bulgur, smażonymi rzodkiewkami i szparagami

Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób

Składniki: szklanka nieugotowanej kaszy bulgur, 6 szt. zielonych szparagów, garść liści szpinaku baby, 2 łyżki posiekanej dymki, kilka listków mięty, garść rzodkiewek bez liści, łyżka oleju dosmażenia, łyżka oliwy z oliwek. Dressing: 1 łyżka serka Almette z rzodkiewkami , 1-2 łyżki wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, cytryna, sól, pieprz

Sposób przygotowania: Ugotuj kaszę bulgur wg. instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz i opłucz pod zimną wodą, odstaw. Odetnij końcówki szparagów, a następnie pokrój szparagi w małe kawałki. 

Dressing: w misce wymieszaj łyżkę serka Almette z wodą i oliwą. Dodaj do smaku kilka kropli cytryny. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Rzodkiewki pokrój w ćwiartki i podsmaż chwilę na patelni na mocno rozgrzanym oleju (technika stir fry). Kaszę bulgur wymieszaj z pokrojonymi szparagami, liśćmi szpinaku, dymką, miętą i do-daj podsmażone rzodkiewki. Polej całość dressingiem.
Smacznego!

Placki orkiszowe z pesto z liści rzodkiewki i z wędzonym łososiem
Czas przygotowania 40 min, Porcja dla 4 osób

Składniki:
Placki: szklanka mąki orkiszowej, maślanka, łyżeczka proszku do pieczenia lub sody, łyżeczka soli
Pesto: garść liści rzodkiewki + kilka rzodkiewek, 2 łyżki migdałów w płatkach, 2 łyżki startego pecorino (owczy ser) lub parmezan, oliwa z oliwek, cytryna, sól, pieprz
Dodatki: opakowanie serka Almette z rzodkiewkami, 200 g wędzonego łososia bez skóry, łyżka, posiekanego szczypiorku, koperek

Sposób przygotowania: Dodaj tyle maślanki ile mąka “weźmie”. Uformuj szybko kulę i zagniataj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię i odstaw na 15 min. Umyte i osuszone liście rzodkiewki zmiksuj na jednolitą masę z płatkami migdałów, parmezanem oraz kilkoma łyżkami oliwy. Pokrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do lodówki. Ciasto wyciągnij z folii, podziel na 4 kulki. Rozwałkuj na cienkie placki i podsmaż na suchej patelni z obu stron. Rzodkiewki pokrój na cienkie plastry mandoliną lub obieraczką do warzyw. Zanurz je w lodowatej wodzie na kilka minut. Będą chrupkie i jędrne. Łososia pokrój na cienkie plastry. Posmaruj placki serkiem Almette z rzodkiewkami, polej pesto, ułóż plastry łososia, dodaj pokrojone rzodkiewki i posyp posiekanym szczypiorkiem i listkami koperku.
Smacznego!

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH