Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Fot. Poliform

  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 03 kwi 2012 11:22 (aktualizacja: 19 gru 2013 12:53)

Obiad na poziomie

Wyobraź sobie, że za dwie godziny przyjdą goście, a ty już masz przygotowany kilkudaniowy obiad. Potrawy czekają, ułożone na 3-5 poziomach, w piekarniku lub urządzeniu do gotowania na parze.

Wystarczy, że w przerwie robienia makijażu włączysz program. Bez pośpiechu i obawy, że przyjęcie się nie uda.

Fot. Poliform
Fot. Poliform

 

Program Kompletne Menu umożliwia przygotowanie kilkudaniowego posiłku – od przystawki do deseru – w niecałą godzinę. Potrawy wkłada się do zimnego piekarnika i wybiera ustawienia. Choć różne, wszystkie dania są dopieczone i nieprzypalone, a zapachy i smaki się nie przenikają. (na zdjęciach: piekarnik Crystal White CR 981 M WH M Franke; cena: ok. 4.199 zł, www.franke.pl)

' title=
fot. www.franke.pl

Zamiast przyrządzać każde danie oddzielnie, upiecz je lub ugotuj jednocześnie – na kilku poziomach w piekarniku albo urządzeniu do gotowania na parze. Zyskasz czas dla siebie, rodziny czy gości. To także sprawdzony sposób oszczędzania energii!

Jest wiele urządzeń, w których kompletny posiłek można przygotowywać na kilku poziomach.

Najprostsze to przenośne, niewielkie parowary, w których przyrządzisz obiad – składający się np. z ryby, ryżu i brokułów - dla 1-4 osób. Gdy rodzina jest bardziej liczna lub lubicie przyjmować gości, wygodniej wyposażyć kuchnię w urządzenie do gotowania na parze do zabudowy. Niektóre modele są tak pojemne, że dań wystarczy nawet dla 8 osób z dużymi apetytami. Ich zaletą jest również profesjonalny systemy wentylacji oraz sterowania. Dzięki nim, mimo że razem gotują się różnorodne dania, np. pieczeń z czosnkiem, zielone warzywa z parmezanem i flan z likierem cytrynowym, zapachy się nie przenikają.

Każda potrawa jest dogotowana, sztuka mięsa nie pachnie cytryną, a flan – czosnkiem, i można je serwować kolejno: przystawki, danie główne, deser... Podobnie, dzięki zaawansowanym systemom wentylacji, można jednocześnie piec różne dania – na 3-4 poziomach i bez przenikania zapachów – w piekarnikach. Na najwyższym poziomie umieszcza się blachę z przystawkami, pośrodku – daniem głównym, najniżej – deserem. Piekarnik automatycznie dobiera czas pieczenia i tak rozprowadza ciepłe powietrze, by wszystkie potrawy były dopieczone i nic się nie przypaliło.

Komory niektórych modeli można podzielić. Służą do tego celu specjalne separatory, znajdujące się w komplecie.

Po podzieleniu, piekarnik ma dwie mniejsze komory, w których piecze się potrawy w różnych programach i temperaturze (także na kilku poziomach). Wiele urządzeń ma często funkcje dodatkowe, np. piekarniki – gotowania na parze czy przy użyciu mikrofal, a urządzenia do gotowania na parze (do zabudowy) – pieczenia (jak w piekarniku) i grillowania. Dzięki nim, zamiast kupować dwa urządzenia, wystarczy mieć jedno, by gotować tak, jak się lubi i różnorodne potrawy. Warto wiedzieć, że w standardowych piekarnikach można piec na dwóch poziomach, po włączeniu termoobiegu. To również bardzo wygodna funkcja, np. do jednoczesnego przygotowania dwóch spodów do ciasta z kremem - oba będą tak samo wypieczone.

Na parze
Bez tłuszczu i smażenia – zdrowy posiłek, złożony nawet z pięciu dań, przygotujesz w urządzeniach do gotowania na parze. W najbardziej zaawansowanych technologicznie modelach można także piec i grillować oraz łączyć parę z pieczeniem.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA