Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Ewa Kozioł
21 sty 2014 15:22

Praktyczne wskazówki: co warto wiedzieć o płytach indukcyjnych?

Zanim zdecydujemy się na zakup płyty indykcyjnej warto poznać jej wady i zalety. Fachowym okiem spogląda na nie specjalnie dla was architekt Agata Piltz.

Na początek warto wiedzieć jak płyta indukcyjna w ogóle działa. W dużym skrócie. Jest to szklana płyta, pod którą znajdują się cewki indukcyjne. Gdy postawimy na niej naczynia ze stali ferromagnetycznej (przyciągającej magnes) zamykamy obwód i cewki wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne, wytwarzające ciepło w naczyniu. Podgrzewa się więc nie płyta, tylko dno naczynia i to co w nim gotujemy.

Fot. Electrolux.
Fot. Electrolux.

Płyta indukcyjna szybciej niż ceramiczna, reaguje na zmniejszenie mocy, szybciej się rozgrzewa i studzi szkło nad polem, gdzie stał garnek. Jest też energooszczędna. Nagrzewa się bowiem garnek i jego pole, a nie cała płyta. Potrzeba więc mniej energii na podgrzanie potrawy niż w kuchni ceramicznej.

Fot. Miele.
Fot. Miele.

Oba rodzaje płyt, ze względu na swoją gładką powierzchnię, która nie wymaga szorowania, łatwo utrzymać w czystości. Dodatkowo – płyta indukcyjna cały czas jest zima, więc to, co wypadnie nam z patelni lub garnka nie przypali się i bez trudu zniknie po zmyciu mokrą szmatką.

I jeszcze jeden ważny bonus chłodnej powierzchni. Całkowicie znika ryzyko poparzenia, bo nawet gdy nie wyłączymy pola – bez garnka jest ono nieaktywne i pozostaje zimne. Po gotowaniu płyta będzie wprawdzie ciepła, ale jest to tylko ciepło przekazane przez rozgrzany garnek.

Fot. Samsung.
Fot. Samsung.

Minusem płyty indukcyjnej pozostaje wciąż jej cena (nawet dwa razy wyższa niż ceramicznej) oraz konieczność posiadania garnków z magnetycznym, cienkim dnem. Nie nadają się do niej garnki aluminiowe i z grubym dnem, które izoluje potrawę. 

Trzeba pamiętać, że płyty indukcyjne wytwarzają pole magnetyczne. Nie zaleca się więc ich stosowania osobom z rozrusznikiem serca – może być to dla nich niebezpieczne. Natomiast położenie w pobliżu płyty karty kredytowej może spowodować jej rozmagnesowanie.

Zdjęcie otwierające: Shutterstock.

  • Zanim kupisz sprawdź:

    – wymiary urządzenia (szczególnie ważna jest szerokość),

    – ilość pól grzewczych,

    – ilość i rodzaje oferowanych funkcji,

    – całkowity pobór mocy,

    – moc przyłączeniową/rodzaj zasilania.

WASZE KOMENTARZE (2)

DODAJ KOMENTARZ
  • poolala, 2016-06-14 06:29:28

    U mnie też gazowa i butlę kupuję. Jest nie ukrywam trochę z tym problemów, ale mozna to ogarnąć. Tym bardziej że od jakiegoś czasu nie kupuje już ciężkich, brzydkich butli a wybrałam lżejszą, nowoczesną.
  • Olga, 2015-05-31 22:51:06

    Moim zdaniem dla przeciętnego człowieka lepszym rozwiązaniem jest tradycyjna płyta, ja mieszkam w małej miejscowości i tu mało kto ma płytę indukcyjną, lepsza i tańsza przede wszystkim jest kuchnia gazowa, nie ma stałych opłat, wszystko zależy jak wydajnie gotujemy i w zależności od ilości członków rodziny na ile butla gazowa wystarcza.

POLECAMY W SERWISACH