Wiosenna sałatka z botwinką i kremowym serem. Fot. Hochland

Zobacz galerię [2 zdjęć]

Wiosenna sałatka z botwinką i kremowym serem. Fot. Hochland
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
08 maj 2018 13:03

Pyszna sałatka - idealny przepis na wiosnę

Wraz z piękną pogodą apetyczne zmiany zachodzą również w menu, w którym zaczynają pojawiać się pierwsze nowalijki, a na talerzach coraz częściej goszczą sałatki.

To właśnie teraz z największą przyjemnością sięgamy po świeże warzywa, a pikniki i grille z pewnością będą doskonałą okazją do wykorzystania wiosennych specjałów. Lekka sałatka z botwinką i serem to bardzo prosty i szybki pomysł na przekąskę, kolację lub dodatek do potraw grillowych. Jej przygotowanie zajmuje krótką chwilę, podobnie jak konsumpcja - z talerza znika bardzo szybko.

Niezależnie od tego, czy zaplanujemy wiosenne śniadanie z rodziną, piknik ze znajomymi, garden party bądź grill, warto na ten czas zaplanować lekkie i efektowne przekąski. Sałatka z botwinki z truskawkami, serem kremowym i kiełkami to intrygujące połączenie smaków! Nowalijki i kiełki warzyw doskonale podkreślają wiosenny klimat, truskawki dodadzą słodyczy, a kremowy ser Hochland Emmentaler będzie wyrazistym i aksamitnym akcentem pośród chrupiących warzyw oraz prażonego słonecznika. Ta oryginalna i aromatyczna sałatka, skropiona świeżym dressingiem, będzie znakomitą przekąską!

Sałatka z botwinki z serem i kiełkami

Składniki: ok. 150 g listków botwinki (jeśli są duże, posiekać), spora garść kiełków (np. buraka, jarmużu, rzodkiewki lub lucerny), 3 łyżki ziaren słonecznika, łuskanych, szczypta soli, kilka trójkącików sera kremowego Emmentaler (dostępne w wariancie Hochland Cztery Sery w krążku), 3-4 truskawki

Dressing: 2 łyżki oliwy, łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie: Słonecznik i sól umieszczamy na suchej patelni, rozgrzanej. Prażymy ok. minuty, często mieszając i uważając, by nie przypalić ziaren. Odstawiamy do wystygnięcia. Do miski lub półmiska wykładamy umytą i osuszoną botwinkę, kiełki, pokrojone w ćwiartki truskawki i trójkąty sera kremowego Ementaler Hochland (można je podzielić na mniejsze). Dokładnie połączyć składniki dressingu, skropić nimi sałatkę, całość posypać słonecznikiem, podawać od razu. 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH