Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Roladki z dynią i ziołami. Fot. Nespresso

Roladki z dynią i ziołami. Fot. Nespresso
  • Autor: Katarzyna Masłowska
  • 08 lis 2016 12:04 (aktualizacja: 08 lis 2016 21:35)

Pyszne i zdrowe śniadanie na jesień. 3 przepisy

Poranna kawa w duecie ze zharmonizowanym śniadaniem poprawi nasz nastrój, a co za tym idzie zadba o zdrowie i energetyczny start w nowy dzień. Jak tego dokonać?

Każdy poranek prowadzi przeważnie w to samo miejsce. Jeszcze zaspani, trafiamy najczęściej do ciepłej i pachnącej kuchni, gdzie dłonie odruchowo sięgają po coś wyjątkowego - po aromatyczną, ciepłą kawę. To właśnie ona pozwala nam z energią zacząć dzień – co jest szczególnie ważne w jesienne dni. Intensywne espresso, delikatne cappuccino czy puszysta latte, zaserwowane z odpowiednim śniadaniem są w stanie zdziałać cuda.

O ile w kwestii wstawania możemy pójść ze sobą na kompromis („jeszcze pół godziny!”), o tyle w przypadku jakości kawy i śniadania nie ma miejsca na wymówki. Ich wysoka wartość może przynieść dużo dobrego! Energię, koncentrację, wyższe ciśnienie krwi, które pozwolą pozytywnie zacząć dzień. A jeśli do ulubionej kawy – czy to tej mlecznej, czy „małej czarnej”, dobierzemy zharmonizowane pod kątem smaku i aromatu śniadanie, jesienny poranek już nigdy nie będzie szary!

Jak łączyć te dwa elementy w skuteczny, a przy tym ciekawy sposób? Dlaczego równoległe działanie kawy i jedzenia da wyjątkowe doznania? Na te pytania odpowiada ekspert, Coffee Ambassador w Nespresso – Anna Oleksak, która opowiada o zaletach płynących z idei coffee pairingu.

Kawa od dawna ceniona jest za swoje właściwości energetyzujące i poprawiające jasność myślenia. Wiele badań potwierdza również jej pozytywny wpływ w walce z obniżonym nastrojem. W czasie jesienno-zimowym będzie nie tylko dodatkowym budzikiem, lecz także nieocenionym źródłem dobrego humoru. Jeśli pogoda nie rozpieszcza, wybierzmy kawy o aromatach mocno czekoladowych, z nutami orzechów i rozgrzewającego cynamonu, czyli wszystkie z linii kaw intensywnych Nespresso. Tosty z jarmużem, słodkie naleśniki ze śliwkami czy roladki nadziewane dynią to potrawy dostarczające błonnika, witamin i antyoksydantów, poprawiające też samopoczucie i sprawność fizyczną. W połączeniu z intensywnymi aromatami kawy, na pewno podniosą poziom serotoniny, słynnego hormonu szczęścia. Jeśli wolimy kawy mniej wyraziste w smaku, wybierzmy klasyczne i delikatne zarazem espresso Volutto, które dzięki swym zbożowo-owocowym nutom przypomni nam aromaty minionego lata. Smak kaw intensywnych można zaś złagodzić dodatkiem mleka, które obniża poziom stresu i niepokoju. Kremowe cappuccino czy delikatne latte ożywi każdy, nawet szary, poranek – mówi ekspert Nespresso, Anna Oleksak. 

Jeśli zatem stawiamy na pozytywną energię każdego dnia, warto wykorzystać właściwości ręcznie zbieranych, wyselekcjonowanych ziaren kawy połączonych z pysznymi, dodającymi energii posiłkami. Zastanawiacie się, czy Wasze kulinarne umiejętności wystarczą? Z odrobiną chęci nic nie stoi na przeszkodzie! Dla wielbicieli słodkości mamy łatwe, ale oryginalne przepisy – naleśniki z syropem śliwkowym, podane z delikatnie biszkoptowym Volutto, osłodzą poranek owocowymi smakami.

Zaś fani bardziej wytrawnych śniadań mogą w kilka minut przygotować proste tosty z jarmużem bogatym w przeciwutleniacze. W duecie z mocno palonym Ristretto idealnie pobudzą do działania. Możecie też wykorzystać skarb tego sezonu – dynię. Zaserwowana w postaci roladek z fetą i dynią w towarzystwie bogatego w nuty zbożowe Fortissio Lungo, zapewni intensywne przebudzenie. 

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA