Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Roladki z dynią i ziołami. Fot. Nespresso

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Roladki z dynią i ziołami. Fot. Nespresso
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
08 lis 2016 12:04

Pyszne i zdrowe śniadanie na jesień. 3 przepisy

Poranna kawa w duecie ze zharmonizowanym śniadaniem poprawi nasz nastrój, a co za tym idzie zadba o zdrowie i energetyczny start w nowy dzień. Jak tego dokonać?

Każdy poranek prowadzi przeważnie w to samo miejsce. Jeszcze zaspani, trafiamy najczęściej do ciepłej i pachnącej kuchni, gdzie dłonie odruchowo sięgają po coś wyjątkowego - po aromatyczną, ciepłą kawę. To właśnie ona pozwala nam z energią zacząć dzień – co jest szczególnie ważne w jesienne dni. Intensywne espresso, delikatne cappuccino czy puszysta latte, zaserwowane z odpowiednim śniadaniem są w stanie zdziałać cuda.

O ile w kwestii wstawania możemy pójść ze sobą na kompromis („jeszcze pół godziny!”), o tyle w przypadku jakości kawy i śniadania nie ma miejsca na wymówki. Ich wysoka wartość może przynieść dużo dobrego! Energię, koncentrację, wyższe ciśnienie krwi, które pozwolą pozytywnie zacząć dzień. A jeśli do ulubionej kawy – czy to tej mlecznej, czy „małej czarnej”, dobierzemy zharmonizowane pod kątem smaku i aromatu śniadanie, jesienny poranek już nigdy nie będzie szary!

Jak łączyć te dwa elementy w skuteczny, a przy tym ciekawy sposób? Dlaczego równoległe działanie kawy i jedzenia da wyjątkowe doznania? Na te pytania odpowiada ekspert, Coffee Ambassador w Nespresso – Anna Oleksak, która opowiada o zaletach płynących z idei coffee pairingu.

Kawa od dawna ceniona jest za swoje właściwości energetyzujące i poprawiające jasność myślenia. Wiele badań potwierdza również jej pozytywny wpływ w walce z obniżonym nastrojem. W czasie jesienno-zimowym będzie nie tylko dodatkowym budzikiem, lecz także nieocenionym źródłem dobrego humoru. Jeśli pogoda nie rozpieszcza, wybierzmy kawy o aromatach mocno czekoladowych, z nutami orzechów i rozgrzewającego cynamonu, czyli wszystkie z linii kaw intensywnych Nespresso. Tosty z jarmużem, słodkie naleśniki ze śliwkami czy roladki nadziewane dynią to potrawy dostarczające błonnika, witamin i antyoksydantów, poprawiające też samopoczucie i sprawność fizyczną. W połączeniu z intensywnymi aromatami kawy, na pewno podniosą poziom serotoniny, słynnego hormonu szczęścia. Jeśli wolimy kawy mniej wyraziste w smaku, wybierzmy klasyczne i delikatne zarazem espresso Volutto, które dzięki swym zbożowo-owocowym nutom przypomni nam aromaty minionego lata. Smak kaw intensywnych można zaś złagodzić dodatkiem mleka, które obniża poziom stresu i niepokoju. Kremowe cappuccino czy delikatne latte ożywi każdy, nawet szary, poranek – mówi ekspert Nespresso, Anna Oleksak. 

Jeśli zatem stawiamy na pozytywną energię każdego dnia, warto wykorzystać właściwości ręcznie zbieranych, wyselekcjonowanych ziaren kawy połączonych z pysznymi, dodającymi energii posiłkami. Zastanawiacie się, czy Wasze kulinarne umiejętności wystarczą? Z odrobiną chęci nic nie stoi na przeszkodzie! Dla wielbicieli słodkości mamy łatwe, ale oryginalne przepisy – naleśniki z syropem śliwkowym, podane z delikatnie biszkoptowym Volutto, osłodzą poranek owocowymi smakami.

Zaś fani bardziej wytrawnych śniadań mogą w kilka minut przygotować proste tosty z jarmużem bogatym w przeciwutleniacze. W duecie z mocno palonym Ristretto idealnie pobudzą do działania. Możecie też wykorzystać skarb tego sezonu – dynię. Zaserwowana w postaci roladek z fetą i dynią w towarzystwie bogatego w nuty zbożowe Fortissio Lungo, zapewni intensywne przebudzenie. 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH