Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Grzanki ze szaragami i sosem holenderskim. Fot. Hochland
Grzanki ze szaragami i sosem holenderskim. Fot. Hochland
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
11 kwi 2018 09:42

Sezon na szparagi - prosty przepis na pyszną przystawkę

Pojawienie się szparagów w menu to wyjątkowo pyszny zwiastun upragnionej przez wszystkich wiosny. Sezon na te warzywa trwa krótko, dlatego nie warto zwlekać z przyrządzeniem oryginalnych, aromatycznych potraw ze szparagami.

Grzanki ze szparagami i serowym sosem holenderskim to prosta, ale finezyjna przekąska, której wyjątkowy smak wprowadzi wiosnę do naszego menu.

Szparagi – kruche, delikatne, ale wyraziste w smaku, są wyrafinowaną propozycją kulinarną, której nie wolno przegapić- sezon na te warzywa trwa zwykle ok. 2 miesięcy. Doskonały dodatek do zup (w szczególności kremów), wyborny składnik mięs, sałatek, a także kreatywnie i apetycznie przyrządzonych przekąsek. Proste w przygotowaniu, wyśmienite grzanki ze szparagami i serowym sosem holenderskim, mogą okazać się wiosenną przekąską numer 1! Połączenie gorącej, chrupkiej bagietki, świeżych szparagów i aksamitnego sosu na bazie kremowego sera Hochland, to kwintesencja wiosennych smaków. Przekąska przywodzi na myśl pierwsze ciepłe, słoneczne dni, piknik i relaks na świeżym powietrzu. Ta wyjątkowa, aromatyczna i zaskakująca bogactwem smaku propozycja to najpyszniejsze zaproszenie wiosny do domu!

Grzanki ze szparagami i serowym sosem holenderskim

Składniki: bagietka wiejska, pęczek zielonych szparagów, sól, ser kremowy w plastrach Gouda Hochland

Sos:4 żółtka, łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 130 g masła, 2 trójkąty sera kremowego Cztery Sery Hochland w krążku
 
Przygotowanie: Bagietkę pokroić na kromki, ciąć po przekątnej, aby miały większą powierzchnię. Podpiec w piekarniku do zrumienienia. Szparagi oczyścić i wrzucić do osolonego wrzątku, zdjąć od razu z ognia, przykryć i odstawić na ok. 5-10 minut (w zależności od grubości szparagów), odcedzić i schłodzić zimną wodą.
 
Sos: Żółtka umieścić w misce nad kąpielą wodną, dodać sól i pieprz oraz sok z cytryny, mieszać trzepaczką i stopniowo dodawać świeżo roztopione masło, na koniec w ciepłym sosie rozprowadzić pokrojone sery kremowe Cztery Sery Hochland. Na grzankach ułożyć połówki plasterków sera kremowego w plastra Gouda Hochland, szparagi i polać sosem. Podawać od razu.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH