Ciasto mandarynkowe. Fot. Diamant
Ciasto mandarynkowe. Fot. Diamant
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
23 sty 2018 10:32

Słodka kuchnia: przepis na ciasto mandarynkowe

Sezon na mandarynki trwa i właśnie teraz warto maksymalnie wykorzystać ich wyjątkowy smak. Z tymi owocami można przygotować także zaskakujące desery, np. ciasta.

Mówi się, że zimą Polak w 90% składa się z… mandarynek! To z pewnością prawda, bo te pyszne cytrusy właśnie teraz mają swój sezon i smakują najlepiej. Ich aromatyczny zapach kojarzy się z zimą, a słodko-kwaskowy smak doskonale pasuje do wypieków. Oryginalne, mandarynkowe ciasto odwracane przygotujesz według receptury Diamant. To idealna propozycja słodkiej przekąski na długie zimowe wieczory.

Odwracane ciasto mandarynkowe to propozycja dla wszystkich łasuchów, którzy kochają niebanalne połączenia smaku i cytrusowe nuty. Słodki akcent, idealnie komponujący się z kwaskowością mandarynek, zapewni naturalny cukier trzcinowy Dry Demerara Diamant. Jego delikatne, lekko karmelowe nuty doskonale balansują smak mandarynek.

Prosty, ale efektowny deser, oprószony śnieżną pierzynką z cukru pudru Diamant, będzie aromatyczną i kuszącą propozycją na słodkie podwieczorki i karnawałowe przekąski.

Odwracane ciasto mandarynkowe

Składniki:
85 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant
85 ml soku pomarańczowego
3 nieobrane mandarynki pokrojone w cienkie plastry
3 łyżki masła (dodatkowo do wysmarowania formy)
190 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g cukru pudru Diamant (dodatkowo do posypania mandarynek)
85 ml mleka
1 duże żółtko
3 duże białka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Syrop trzcinowy Złocisty Diamant i bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:
Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, obficie posypać plastry mandarynek cukrem pudrem trzcinowym Diamant, karmelizować na maśle z obu stron. Ułożyć mandarynki na dnie tortownicy. Rozpuścić w rondlu 2 łyżki masła, odmierzyć 1 łyżkę i odstawić. Do rondla dodać 85 ml soku pomarańczowego i cukier trzcinowy Dry Demerara Diamant, gotować do otrzymania masy o konsystencji karmelu. Gotowym sosem polać mandarynki. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia.

Do odłożonego masła dodać połowę cukru pudru trzcinowego Diamant, mleko, żółtko, wanilię i dobrze wymieszać. Masę dodać do mąki i dokładnie połączyć. Białka ubić na sztywno, następnie dodając stopniowo pozostały cukier ubijać dalej. Gotowe białka z cukrem delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wyłożyć na mandarynkach. Piec około 30-40 minut lub do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy. Po wyciągnięciu ciasto polać Syropem Trzcinowym Złocistym Diamant i podawać z bitą śmietaną.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH