Słodka Wielkanoc: ptysie. Fot. Diamant

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Słodka Wielkanoc: ptysie. Fot. Diamant
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
26 marz 2018 08:17

Słodka Wielkanoc - przepisy na świąteczne desery

Na wielkanocnym stole oprócz kultowego żurku nie może zabraknąć również słodkich smakołyków, tradycyjnego mazurka czy babki. W tym roku oprócz klasycznych słodkości, warto zaserwować także oryginalne, pyszne desery.

Słodkie mazurki, pierniki, serniki i babki goszczą na większości stołów, ciesząc podniebienia kultowymi wielkanocnymi smakami. Aby zaskoczyć rodzinę i gości, warto sięgnąć także po nowe przepisy, które wzbogacą świąteczny repertuar kulinarny. Wyjątkowe słodkości zachwycą wszystkich gości oryginalnym smakiem i będą pięknie prezentować się na świątecznym stole, podkreślając uroczystą atmosferę Wielkiej Nocy.

Rolada bezowa z lemon curd

Składniki: 4 białka, 250 g cukru drobnego Diamant, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu winnego, 50 g posiekanych niesolonych pistacji, 200 g mascarpone, 100 g śmietanki 30%, 100 g lemon curd

Sposób przygotowania: Białka ubić, cukier drobny Diamant wymieszać z mąka, do białek dodać ocet i dalej ubijając dodawać cukier z mąką. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia (utrzymując go w miejscu odrobiną masy). Bezę rozłożyć na powierzchni papieru, zachowując ok. 1 cm miejsca od boków, ponieważ urośnie. Bezę posypać równomiernie posiekanymi pistacjami. Piec 25 minut w 150° C. Upieczoną bezę odstawić na chwilę po czym przełożyć ostrożnie odwracając na świeży arkusz papieru do pieczenia, zdjąć papier z wierzchu. 

Śmietankę ubić z mascarpone. Masę wyłożyć równomiernie na ostudzoną bezę. Wierzch posmarować kremem lemon curd. Następnie zawinąć roladę od dłuższego boku. Roladę można podawać od razu lub schłodzoną. 

Lemon curd 

Składniki: 2 jajka, 2 żółtka, 150 g cukru drobnego Diamant, 80 g masła, 1/2 szklanki soku z cytryny
skórka starta z dwóch cytryn ekologicznych (bez białych błonek!)

Sposób przygotowania: jajka, żółtka i cukier drobny utrzeć mikserem na jasną masę, przełożyć do garnuszka, dodać masło, sok i skórkę z cytryny i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!), cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy masa zgęstnieje przetrzeć przez sitko i przełożyć do słoika.

Babeczki piaskowe

Składniki: 200 g masła, 4 jaja, 200 g cukru drobnego Diamant, skórka otarta z cytryny, 145 g mąki ziemniaczanej, 85 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki, mielonego kardamonu, 100 g gorzkiej czekolady, gruba rafinada Diamant do posypania

Sposób przygotowania: masło roztopić, odstawić. Jajka z cukrem ubić mikserem. Dodać masło i skórkę z cytryny. Obie mąki połączyć, wymieszać z proszkiem i kardamonem, dodać do masy jajecznej, utrzeć ciasto. Przełożyć do silikonowych foremek na babeczki (do połowy wysokości). Piec 25 minut w 180° C. Odstawić na 5 minut po czym przełożyć na kratkę. Ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, polać nią babeczki i posypać rafinadą.

Ptysie z kremem twarożkowym

Składniki:
Ciasto: 250 g wody, 125 g masła, 200 g mąki pszennej, 4 jajka. Krem: 200 g śmietanki 36%, 150 g cukru pudru Diamant, 200 g ricotty, cukier puder Diamant do posypania

Sposób przygotowania: w garnku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto odchodzące od brzegów garnka. Zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić po czym wbijać jajka mieszając ciasto, drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować dość spore odstępy ponieważ ciasto rośnie (z podanego przepisu wyjdą nawet 3-4 blachy ptysi). Piec ok. 25 minut w 200° C. Ostudzić i przekroić na pół. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z ricottą. Masę schłodzić, przełożyć do rękawa z dekoracyjną końcówką i przekładać ptysie. Posypać przełożone ptysie szczodrze cukrem pudrem.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH