Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Słodka Wielkanoc: ptysie. Fot. Diamant

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Słodka Wielkanoc: ptysie. Fot. Diamant
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
26 marz 2018 08:17

Słodka Wielkanoc - przepisy na świąteczne desery

Na wielkanocnym stole oprócz kultowego żurku nie może zabraknąć również słodkich smakołyków, tradycyjnego mazurka czy babki. W tym roku oprócz klasycznych słodkości, warto zaserwować także oryginalne, pyszne desery.

Słodkie mazurki, pierniki, serniki i babki goszczą na większości stołów, ciesząc podniebienia kultowymi wielkanocnymi smakami. Aby zaskoczyć rodzinę i gości, warto sięgnąć także po nowe przepisy, które wzbogacą świąteczny repertuar kulinarny. Wyjątkowe słodkości zachwycą wszystkich gości oryginalnym smakiem i będą pięknie prezentować się na świątecznym stole, podkreślając uroczystą atmosferę Wielkiej Nocy.

Rolada bezowa z lemon curd

Składniki: 4 białka, 250 g cukru drobnego Diamant, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka octu winnego, 50 g posiekanych niesolonych pistacji, 200 g mascarpone, 100 g śmietanki 30%, 100 g lemon curd

Sposób przygotowania: Białka ubić, cukier drobny Diamant wymieszać z mąka, do białek dodać ocet i dalej ubijając dodawać cukier z mąką. Masa powinna być lśniąca i sztywna. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia (utrzymując go w miejscu odrobiną masy). Bezę rozłożyć na powierzchni papieru, zachowując ok. 1 cm miejsca od boków, ponieważ urośnie. Bezę posypać równomiernie posiekanymi pistacjami. Piec 25 minut w 150° C. Upieczoną bezę odstawić na chwilę po czym przełożyć ostrożnie odwracając na świeży arkusz papieru do pieczenia, zdjąć papier z wierzchu. 

Śmietankę ubić z mascarpone. Masę wyłożyć równomiernie na ostudzoną bezę. Wierzch posmarować kremem lemon curd. Następnie zawinąć roladę od dłuższego boku. Roladę można podawać od razu lub schłodzoną. 

Lemon curd 

Składniki: 2 jajka, 2 żółtka, 150 g cukru drobnego Diamant, 80 g masła, 1/2 szklanki soku z cytryny
skórka starta z dwóch cytryn ekologicznych (bez białych błonek!)

Sposób przygotowania: jajka, żółtka i cukier drobny utrzeć mikserem na jasną masę, przełożyć do garnuszka, dodać masło, sok i skórkę z cytryny i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować!), cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy masa zgęstnieje przetrzeć przez sitko i przełożyć do słoika.

Babeczki piaskowe

Składniki: 200 g masła, 4 jaja, 200 g cukru drobnego Diamant, skórka otarta z cytryny, 145 g mąki ziemniaczanej, 85 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki, mielonego kardamonu, 100 g gorzkiej czekolady, gruba rafinada Diamant do posypania

Sposób przygotowania: masło roztopić, odstawić. Jajka z cukrem ubić mikserem. Dodać masło i skórkę z cytryny. Obie mąki połączyć, wymieszać z proszkiem i kardamonem, dodać do masy jajecznej, utrzeć ciasto. Przełożyć do silikonowych foremek na babeczki (do połowy wysokości). Piec 25 minut w 180° C. Odstawić na 5 minut po czym przełożyć na kratkę. Ostudzić. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, polać nią babeczki i posypać rafinadą.

Ptysie z kremem twarożkowym

Składniki:
Ciasto: 250 g wody, 125 g masła, 200 g mąki pszennej, 4 jajka. Krem: 200 g śmietanki 36%, 150 g cukru pudru Diamant, 200 g ricotty, cukier puder Diamant do posypania

Sposób przygotowania: w garnku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite ciasto odchodzące od brzegów garnka. Zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić po czym wbijać jajka mieszając ciasto, drewnianą łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Gotowe ciasto przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy zachować dość spore odstępy ponieważ ciasto rośnie (z podanego przepisu wyjdą nawet 3-4 blachy ptysi). Piec ok. 25 minut w 200° C. Ostudzić i przekroić na pół. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z ricottą. Masę schłodzić, przełożyć do rękawa z dekoracyjną końcówką i przekładać ptysie. Posypać przełożone ptysie szczodrze cukrem pudrem.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH