Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Piekarnik Steam Twin: BQ1VD6T131 z system podwójnego pieczenia. Posiada: 65 automatycznych programów gotowania, funkcję nawilżania podczas pieczenia w dolnej komorze (Steam Add Cook). W wyposażeniu: pojemnik do gotowania na parze. Podstawki umieszczone są na teleskopowych prowadnicach. Klasa energetyczna AAA, szerokość: 59,5 cm, pojemność: 70 litrów. 3.799 zł, Samsung.

Piekarnik Steam Twin: BQ1VD6T131 z system podwójnego pieczenia. Posiada: 65 automatycznych programów gotowania, funkcję nawilżania podczas pieczenia w dolnej komorze (Steam Add Cook). W wyposażeniu: pojemnik do gotowania na parze. Podstawki umieszczone są na teleskopowych prowadnicach. Klasa energetyczna AAA, szerokość: 59,5 cm, pojemność: 70 litrów. 3.799 zł, Samsung.
  • Autor: Ewa Kozioł
  • 13 marz 2014 18:46 (aktualizacja: 14 marz 2014 08:47)

Smacznie i zdrowo. Kupujemy piekarnik wielofunkcyjny

Łączą funkcje: pieczenia tradycyjnego i pieczenia z pomocą pary. Prezentujemy wielofunkcyjne piekarniki idealne do każdej kuchni.

Piekarnik z funkcją gotowanie na parze różni się zwykłego tym, że ma dwie funkcje: pieczenia tradycyjnego i pieczenia z pomocą pary. To fajnie i przydatne rozwiązanie, szczególnie jeśli lubimy gotować, nie chcemy mieć w swojej kuchni wielu różnych urządzeń lub po prostu mamy mało miejsca. 

Takie dwufunkcyjne urządzenie ma wiele zalet. Pieczenie na parze odbywa się w dużo mniejszej temperaturze niż tradycyjne, dlatego przygotowując posiłek w ten sposób tracimy mniej składników odżywczych. Para wydobywa wszytko co najlepsze z warzyw, ryb i mięsa, uwydatnia smak, aromat i konsystencję potraw. Poza tym proces pieczenia czy gotowania trwa o połowę szybciej, co oszczędza nasz czas i energię elektryczną. W takim urządzeniu można również odgrzewać i rozmrażać potrawy czy podgrzewać talerze.

Piekarniki z funkcja parową mają jeszcze wiele innych przydatnych funkcji, do których można zaliczyć czyszczenie pyrolityczne czy parowe. Obie ułatwiają usunięcie brudu i tłuszczu, więc doceni je każda pani domu. W pierwszym przypadku wszystkie resztki, które pozostają we wnętrzu urządzenia, pod wpływem bardzo wysokiej temperatury (500° Celsjusza), zostają zmienione w popiół, dzięki czemu bez problemu się ich pozbędziemy. Wystarczy nam wilgotną ściereczka. W drugim przypadku aktywny katalizator i wkłady katalityczne pokryte łatwo czyszczącą emalią, ograniczają przywieranie substancji, a powietrze wydobywające się z urządzenia jest wolne od drobinek tłuszczu.

Taki piekarnik ma jednak i swoje minusy. Jest mniejszy i ma niewielką pojemność. Nie można też do tego typu urządzeń wkładać pojemników silikonowych, tylko szklane, ceramiczne i metalowe.

Minusem jest też para wydobywająca się po otwarciu drzwiczek oraz wilgoć, którą trzeba usunąć po zakończeniu pieczenia.

Tekst: architekt Agata Pilzt, Studio Aranżacji Tryton.

  • Przepis na lekki, puszysty suflet morelowy

     

     

    • Składniki: 1 duża puszka moreli, 150 g surowej masy marcepanowej, 3 żółtka, 75 g masła, 100 g tartych migdałów, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 białka, 50 g, cukru, masło, płatki migdałowe, cukier puder.

    Przygotowanie:

    1. Formę do sufletów wysmarować masłem i ułożyć w niej morele płaską stroną do góry.

    2. Masę marcepanową zagnieść z masłem i żółtkami. Dodać do niej migdały wymieszane z mąką ziemniaczaną.

    3. Białko ubić z cukrem na sztywno, dodać do masy i wyłożyć na morele.

    4. Posypać płatkami migdałowymi i piec.

    5. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

    Ustawienie – program: para + pieczenie, temp.: 160-180°C, 95% wilgotności, piec 20-25 min.

    Poleca firma Miele. 

WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA