Sok jesienny. Fot. Philips

Zobacz galerię [7 zdjęć]

Sok jesienny. Fot. Philips
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
17 paź 2016 21:21

Sokowirówka, wyciskarka czy blender? 7 przepisów na smaczny sok

Jeśli masz ochotę na przygotowywanie domowych soków lub koktajli, upewnij się, które urządzenie będzie dla Ciebie najlepsze i skorzystaj z przepisów dietetyczki Agaty Ziemnickiej-Łaski.

Warzywno-owocowe soki i koktajle to ogromna dawka witamin i minerałów. Aby dostarczać ich organizmowi jak najwięcej, warto przyrządzać zdrowe napoje samemu w domu. Potrzebne będzie do tego odpowiednie urządzenie – sokowirówka, wyciskarka lub blender. Podpowiadamy, który produkt wybrać, aby był jak najlepiej dopasowany do Twoich potrzeb. 

Blender – świetny do koktajli

Jeśli lubisz zwłaszcza gęste koktajle i smoothie, z pewnością powinieneś zdecydować się na blender kielichowy. Przyrządzisz w nim bardzo gęsty i sycący napój, który z powodzeniem zastąpi posiłek, np. śniadanie lub podwieczorek. Do blendera możesz wrzuć przeróżne składniki: twarde warzywa i owoce: (np. jabłko, marchewka, burak), miękkie owoce (np. truskawki, borówki, pomarańcze), zieleninę (np. szpinak, jarmuż), składniki bogate w skrobię (np. banana), a także nabiał (tzn. mleko, maślankę, jogurt). Blendery poradzą sobie także z orzechami i migdałami, a niektóre modele, np. HR2195 z technologią ProBlend 6 dzięki funkcji kruszenia – nawet z lodem.

Sokowirówka czy wyciskarka?

Jeśli natomiast masz ochotę na domowe soki, które będą mniej sycące niż koktajl z blendera, ale dostarczą odpowiednią dawkę witamin z warzyw i owoców, zastanów się, które urządzenie będzie dla Ciebie lepsze – sokowirówka czy wyciskarka. Jakie są różnice?

W pierwszym typie urządzenia z łatwością i szybko przyrządzisz większe ilości klarownego soku, m.in. dzięki dużemu otworowi na owoce i warzywa, których nie trzeba obierać ani kroić. Do sokowirówki możesz wrzucić zarówno twarde składniki, jak i miękkie owoce, ale to właśnie przy twardych warzywach korzeniowych, jak marchewka czy burak, urządzenie daje najlepsze rezultaty.

Sokowirówka działa też po prostu szybciej niż wyciskarka, więc jest lepszym rozwiązaniem dla większej rodziny, gdy trzeba przygotować duże ilości soku. W sokowirówkach Philips Avance za jednym razem przyrządzisz nawet do 2,5 litra soku bez konieczności wymiany pojemnika na miąższ.

Z kolei dzięki wyciskarce uzyskasz gęstszy sok pełen błonnika, co jest istotne np. podczas odchudzania. Sok z wyciskarki zapewnia uczucie sytości na dłużej, a drogocenny błonnik dodatkowo wspiera układ pokarmowy i odpornościowy naszego organizmu.

Wyciskarka świetnie poradzi sobie zarówno z miękkim składnikami (np. truskawkami, borówkami, pomidorami i pomarańczami), jak i trwałymi owocami i warzywami. Różnorodność składników jest jednak w przypadku wyciskarki większa - możesz na przykład zmielić w niej uprzednio namoczone orzechy, (z których przygotujesz mleko roślinne) lub wycisnąć mus z bananów.

Co ważne, niezależnie od wybranego typu urządzenia możesz cieszyć się cennymi witaminami i minerałami – ich zawartość w sokach przyrządzonych w sokowirówce i wyciskarce jest bowiem porównywalna, co potwierdzają badania przeprowadzone przez Philips i Uniwersytet Przyrodniczy w Wiedniu (BOKU).

Sokowirówka jest polecana osobom, które zazwyczaj przygotowują sok dla całej rodziny i lubią jego klarowną konsystencję. Wyciskarka będzie dobra dla osób, którym zależy na większym spożyciu błonnika pokarmowego i zazwyczaj robią sok dla 1 – 2 osób (proces przygotowania soku w wyciskarce zajmuje więcej czasu niż w sokowirówce).

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • ninka, 2016-11-04 23:40:20

    Obecnie jestem posiadaczką wyciskarki philipiak i jestem z niej bardzo zadowolona, bo radzi sobie z każdym rodzajem owocu oraz warzywa, co ważne łatwo się ją czyści. Do sokowirówki na pewno nie wrócę.

POLECAMY W SERWISACH