Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Przepisy na mrożona kawę. Kokosowe frappe. Fot. Nivona

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Przepisy na mrożona kawę. Kokosowe frappe. Fot. Nivona
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
09 sie 2018 13:39

Sposób na upały: ciekawe przepisy na mrożoną kawę

Temperatura przekracza 30 stopni Celsjusza. I tutaj jak zawsze, może uratować nas kawa. Nie klasyczna ani z mleczną pianką. W wersji z kostkami lodu. Orzeźwiająca i niestandardowa.

Okazuje się, że mrożona kawa nie musi być mleczna. Wręcz przeciwnie! Niestandardowe połączenie składników pozwala na uzyskanie kawy orzeźwiającej i pełnej smakowych niespodzianek. Z ekspresem Nivona CafeRomatica 758 przygotujesz pyszne Tonicpresso, o wybranej przez siebie mocy.

Urządzenie posiada funkcjonalność Moja Kawa, z którą zaprogramujesz przepis na kawy odpowiadające twojemu podniebieniu. Dodatkowo, kiedy po prawdziwej dawce orzeźwienia, będziesz mieć ochotę na klasykę, wystarczy nacisnąć jeden przycisk i cieszyć się pysznym cappuccino z systemem OneTouch Spumatore.

Przepis: Orzeźwiające Tonicpresso 

Składniki:
• 1 espresso
• 5 - 6 kostek lodu
• 150 ml tonicu (zamiennie możemy postawić na gazowaną lemoniadę)
• 1 plasterek limonki,
• 1 plasterek cytryny

Zobacz także: Aranżacja kuchni - 25 dobrych pomysłów

1. Zacznij od wyboru odpowiedniego naczynia. Powinna być to szklanka o wielkości od 250 do 300 ml.
2. Do szklanki wsyp od 5 do 6 kostek lodu.
3. Teraz czas na orzeźwiający twist. Dodaj cytrynę i limonkę. Każdej po plasterku.
4. Wybierz tonic (alternatywnie gazowaną lemoniadę). Wlej do szklanki.
5. Całość zalej świeżym, aromatycznym espresso z ekspresu Nivona CafeRomatica 758. Z systemem pozwalającym na wybór mocy, sam zdecydujesz czy Twoja kawa będzie mocno pobudzająca, czy przybierze wersję light. W temacie rodzaju ziaren – postaw na 100 % Arabikę!

Kokosowe frappe

Dla fanów mlecznych kaw z dodatkiem lodu powstało Kokosowe frappe. Z ekspresem Nivona CafeRomatica 768 ten niestandardowy przepis nabiera dodatkowej mocy. Urządzenie posiada system Aroma Balance, pozwalający na uzyskanie aż trzech różnych profilów aromatu: dynamicznego z kwaskowato-owocową nutą, stałego o cierpkim smaku połączonym ze słodko-gorzkim twistem oraz intensywnego z mocno wyczuwalną tonacją goryczy. To dzięki niemu przygotowana kawa może za każdym razem smakować inaczej. Sam zdecydujesz również o jej mocy. Postaw na jeden z 5 poziomów intensywności i dopasuj ją do swojego smaku.

Przepis: Kokosowe frappe

Składniki:
• 1 espresso
• 5-6 kostek lodu
• 150 ml mleka kokosowego
• kostka gorzkiej czekolady

1. Do szklanki o wielkości od 250 do 300 ml wsyp od 5 do 6 orzeźwiających kostek lodu.
2. Następnie wlej 150 ml mleka kokosowego. Pamiętaj, musi być zimne!
3. Teraz czas na aromatyczne espresso. Wybierając kawę, typuj w 100 % Arabikę. Używając ekspresu Nivona CafeRomatica 768, możesz skorzystać z funkcji AromaBalance. Sam zdecydujesz, jaki aromat będzie miała Twoja kawa, a z systemem pozwalającym na wskazanie mocy, wybierzesz czy Twoje Kokosowe Frappe będzie mocno pobudzające, czy raczej zrelaksuje Cię po długim dniu.
4. Na koniec, aby podkreślić wyjątkowy smak kokosowej kawy, posyp ją startą kostką gorzkiej czekolady.

Przepisy opracował Marcin Rusnarczyk – Mistrz Polski Baristów i ekspert marki Nivona.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH