• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
28 marz 2011 13:44

Strefa gotowania i pieczenia

Wyjęte ze spiżarni i lodówki produkty oraz warzywa i owoce opłukane nad zlewem spotykają się zwykle w jednym miejscu – w strefie gotowania i pieczenia. Tam przy pomocy kuchennych narzędzi i urządzeń AGD przyrządzamy z nich smakowite dania.

 

' title=
fot. Blum

Strefa gotowania i pieczenia niemal w całości dedykowana jest urządzeniom AGD. Znajduje się w ostatnim rogu trójkąta pracy, zaraz za strefą przygotowywania. W wyposażeniu, oprócz płyty grzejnej i piekarnika, powinien znaleźć się obowiązkowo okap. Szybkie podgrzewanie ułatwi kuchenka mikrofalowa, fanom zdrowej kuchni przyda się natomiast także piekarnik parowy. W strefie gotowania nie może również zabraknąć miejsca na przechowywanie garnków, patelni, brytfanek, form do pieczenia, żaroodpornych naczyń.

Piekarnik w zabudowie
Z piekarnika korzystamy często. Przydaje się szczególnie, gdy chcemy przygotować coś specjalnego: na niedzielny obiad, piątkową imprezę czy święta. Pieczony indyk, zapiekanka, ciasto... Ciężkie blachy i brytfanny trzeba nie tylko włożyć i wyjąć. Do piekarnika często zaglądamy w trakcie pieczenia, dlatego tradycyjna zabudowa podblatowa, która wymusza schylanie, może okazać się niezbyt wygodna. Lepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie piekarnika w słupku na wysokości blatu (ok. 85 cm). Wówczas, aby otworzyć piekarnik i włożyć lub wyjąć gotową pieczeń, nie musimy się schylać. Osoby niższe z pewnością docenią pomysł umieszczenia piekarnika w słupku na wysokości 60 cm.

Gotowanie i pieczenie staje się łatwiejsze dzięki nowoczesnym rozwiązaniom w jakie wyposażone są urządzenia AGD. Najnowsze propozycje producentów sprzętu kuchennego to płyty grzejne i piekarniki wyposażone w wyświetlacze LCD (także dotykowe), za pomocą których można w prosty sposób wybrać czas pieczenia czy gotowania i odpowiednią temperaturę, albo – co ucieszy początkujących kucharzy – jednego z wielu gotowych programów. Wystarczy tylko wybrać z długiej listy nazwę dania, które chcemy przygotować, lub rodzaj pieczeni, a urządzenie ustali, w jakim czasie i temperaturze należy je przyrządzać.

Projektując zabudowę kuchenną należy uwzględnić odstęp pomiędzy płytą grzejną a znajdującym się obok słupkiem. Powinien on wynosić co najmniej 50 cm.

Twoje zakupy
  • Piekarnik – najlepiej z programami automatycznymi, do pieczenia parowego czy z funkcją mikrofalówki oraz zabudowany na ergonomicznej wysokości
  • Płyta grzejna – gazowa, ceramiczna albo indukcyjna o szerokości dopasowanej do stylu gotowania i wielkości posiadanych garnków (z reguły 60 cm lub więcej)
  • Szuflady – na garnki i patelnie, montowane bezpośrednio pod płytą grzejną lub obok niej

WASZE KOMENTARZE (5)

DODAJ KOMENTARZ
  • Annka, 2017-02-21 08:42:14

    A co to za butla? Można coś więcej o takim rozwiązaniu?
  • olga, 2015-07-30 08:28:52

    mam nano butle która jest zdecydowanie lżejsza i łatwiejsza podczas wymiany
  • Karola, 2015-07-05 14:05:34

    Olga a jaka masz ta butlę?
  • beraa, 2015-06-17 08:54:00

    Moja kuchnia jest tak urządzona że wszystko mam po ręką i jest po prostu wygodnie!
  • Olga, 2015-06-11 21:59:32

    U mnie idealnie się gotuje na kuchence gazowej, nie zamieniłabym na żadną inna, poza tym dużym problemem od zawsze była jedynie wymiana butli na nowa, ale teraz butlę wymienią szybko i w bardzo łatwy sposób

POLECAMY W SERWISACH