Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
28 marz 2011 13:44

Strefa gotowania i pieczenia

Wyjęte ze spiżarni i lodówki produkty oraz warzywa i owoce opłukane nad zlewem spotykają się zwykle w jednym miejscu – w strefie gotowania i pieczenia. Tam przy pomocy kuchennych narzędzi i urządzeń AGD przyrządzamy z nich smakowite dania.

 

' title=
fot. Blum

Strefa gotowania i pieczenia niemal w całości dedykowana jest urządzeniom AGD. Znajduje się w ostatnim rogu trójkąta pracy, zaraz za strefą przygotowywania. W wyposażeniu, oprócz płyty grzejnej i piekarnika, powinien znaleźć się obowiązkowo okap. Szybkie podgrzewanie ułatwi kuchenka mikrofalowa, fanom zdrowej kuchni przyda się natomiast także piekarnik parowy. W strefie gotowania nie może również zabraknąć miejsca na przechowywanie garnków, patelni, brytfanek, form do pieczenia, żaroodpornych naczyń.

Piekarnik w zabudowie
Z piekarnika korzystamy często. Przydaje się szczególnie, gdy chcemy przygotować coś specjalnego: na niedzielny obiad, piątkową imprezę czy święta. Pieczony indyk, zapiekanka, ciasto... Ciężkie blachy i brytfanny trzeba nie tylko włożyć i wyjąć. Do piekarnika często zaglądamy w trakcie pieczenia, dlatego tradycyjna zabudowa podblatowa, która wymusza schylanie, może okazać się niezbyt wygodna. Lepszym rozwiązaniem będzie umieszczenie piekarnika w słupku na wysokości blatu (ok. 85 cm). Wówczas, aby otworzyć piekarnik i włożyć lub wyjąć gotową pieczeń, nie musimy się schylać. Osoby niższe z pewnością docenią pomysł umieszczenia piekarnika w słupku na wysokości 60 cm.

Gotowanie i pieczenie staje się łatwiejsze dzięki nowoczesnym rozwiązaniom w jakie wyposażone są urządzenia AGD. Najnowsze propozycje producentów sprzętu kuchennego to płyty grzejne i piekarniki wyposażone w wyświetlacze LCD (także dotykowe), za pomocą których można w prosty sposób wybrać czas pieczenia czy gotowania i odpowiednią temperaturę, albo – co ucieszy początkujących kucharzy – jednego z wielu gotowych programów. Wystarczy tylko wybrać z długiej listy nazwę dania, które chcemy przygotować, lub rodzaj pieczeni, a urządzenie ustali, w jakim czasie i temperaturze należy je przyrządzać.

Projektując zabudowę kuchenną należy uwzględnić odstęp pomiędzy płytą grzejną a znajdującym się obok słupkiem. Powinien on wynosić co najmniej 50 cm.

Twoje zakupy
  • Piekarnik – najlepiej z programami automatycznymi, do pieczenia parowego czy z funkcją mikrofalówki oraz zabudowany na ergonomicznej wysokości
  • Płyta grzejna – gazowa, ceramiczna albo indukcyjna o szerokości dopasowanej do stylu gotowania i wielkości posiadanych garnków (z reguły 60 cm lub więcej)
  • Szuflady – na garnki i patelnie, montowane bezpośrednio pod płytą grzejną lub obok niej

WASZE KOMENTARZE (5)

DODAJ KOMENTARZ
  • Annka, 2017-02-21 08:42:14

    A co to za butla? Można coś więcej o takim rozwiązaniu?
  • olga, 2015-07-30 08:28:52

    mam nano butle która jest zdecydowanie lżejsza i łatwiejsza podczas wymiany
  • Karola, 2015-07-05 14:05:34

    Olga a jaka masz ta butlę?
  • beraa, 2015-06-17 08:54:00

    Moja kuchnia jest tak urządzona że wszystko mam po ręką i jest po prostu wygodnie!
  • Olga, 2015-06-11 21:59:32

    U mnie idealnie się gotuje na kuchence gazowej, nie zamieniłabym na żadną inna, poza tym dużym problemem od zawsze była jedynie wymiana butli na nowa, ale teraz butlę wymienią szybko i w bardzo łatwy sposób

POLECAMY W SERWISACH