Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście. Fot. Knorr.

Wigilijne pierogi w delikatnym cieście. Fot. Knorr.
  • Autor: Urszula Tatur
  • 18 gru 2015 10:59 (aktualizacja: 22 gru 2015 11:18)

Świąteczne potrawy: sprawdzone przepisy

Wigilijne pierogi, śledź w oleju czy soczysta karkówka to idealne dania na cały okres świąt Bożego Narodzenia. Sprawdźcie, kiedy i jak je przygotować, by wyszły idealne.

Tydzień przed - bigos na start

Bigos można zacząć przygotowywać już tydzień, a nawet dwa tygodnie wcześniej. Kapustę wymieszaną ze wszystkimi składnikami można wstawić na dłuższy okres do zamrażarki. Dobry bigos to taki, który jest wielokrotnie podgrzewany, bo wówczas przenikają się wszystkie smaki” - przyznaje szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Przy okazji robienia bigosu można wziąć się za farsz do pierogów czy pasztecików do czerwonego barszczu. Również można go zamrozić na kilka dni.

Przepis na bigos domowy

Składniki:
- kapusta kiszona - 300 g,
- kapusta biała - 300 g,
- przyprawa uniwersalna Delikat Knorr,
- kiełbasa zwyczajna - 150 g,
- szynka wieprzowa - 200 g,
- boczek wędzony - 200 g,
- cebula biała - 1 szt.,
- ziele angielskie - 2 szt.,
- liść laurowy - 3 szt.,
- pieprz w ziarenkach - 3 szt.,
- margaryna do smażenia,
- woda - 100 ml.

Sposób przygotowania:
1. Kapustę białą poszatkuj, a kiszoną przetnij 2 razy, żeby ją rozdrobnić.
2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż w garnku i dodaj kapusty. Podlej winem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
3. Boczek, szynkę i kiełbasę pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni, lekko posypując przyprawą Delikat Knorr, by danie było doskonale doprawione.
4. Mięso dodaj do kapusty. Duś 60 min. Dopraw do smaku przyprawą Delikat Knorr. Czynność z duszeniem można powtarzać przez 3 dni dla lepszego smaku. Podawaj w misce odgrzane porcje.

Jeszcze 5 dni – pasztet w mig

Pomysł na świetną przekąskę? Oczywiście pasztet. Dobry pasztet bez trudu będzie mógł przetrwać w lodówce kilka przedświątecznych dni i całe święta. Co ważne, lepiej go nie mrozić. Najlepszy będzie, gdy przyrządzimy go z różnych rodzajów mięsa:

Przepis na pasztet domowy

Składniki:
- mięso wieprzowe i wołowe - 1 kg,
- esencja do duszonych mięs Knorr - 1 szt.,
- podgardle - 200 g,
- wątróbka drobiowa - 200 g,
- boczek - 100 g,
- jajka - 2 szt.,
- włoszczyzna - 1 pęczek,
- cebula - 1 szt.,
- grzyby suszone - 2 szt.,
- majeranek - 1 łyżeczka,
- liść laurowy - 2 szt.,
- ziele angielskie - 3 ziarna,
- pieprz czarny - 3 ziarna,
- jałowiec - 4 szt.,
- bułka tarta - 4 łyżki,
- sól i pieprz do smaku,
- smalec - 2 łyżki,
- woda - 700 ml.

Sposób przygotowania:
1. Umyte podgardle pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w małej ilości wody z listkiem i zielem. Wątróbkę opłucz, osusz i oprósz mąką, a następnie usmaż na patelni z pokrojoną w piórka cebulą – dopraw solą, pieprzem i ostudź.
2. Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Umyte mięso pokrój w dużą kostkę. W garnku roztop łyżkę smalcu, wrzuć warzywa, dodaj listek, ziele, pieprz oraz jałowiec i smaż na mocnym ogniu. Po chwili dodaj osuszone mięso, smaż przez chwilę.
3. Całość zalej około 700 ml wody, dodaj esencję do duszonych mięs Knorr, która nada głębi smaku, majeranek, suszone grzyby i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś około 1 godziny, do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Wystudź.
4. Wystudzone podgardle, wątróbki oraz mięso z warzywami przepuść przez maszynkę do mielenia. Masę przełóż do miski, dodaj jajka, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
5. Formę keksówkę natłuść i obsyp bułką tartą. Gotową masę przełóż do formy, wygładź i wstaw do nagrzanego piekarnika. Pasztet piecz przez 45 minut w temperaturze 180˚C.

4 dni do godziny zero – czas na pierogi i uszka

Już kilka dni wcześniej możemy ulepić uszka i pierogi. Zadanie do szybkich nie należy, więc warto zarezerwować sobie na nie czas. Pierogi i uszka do Wigilii mogą oczekiwać w zamrażarce – należy tylko uważać, by się nie posklejały. Powinny leżeć na płaskiej powierzchni – jednowarstwowo. Pierogi warto podgrzać na patelni – place lizać!

Przepis na wigilijne pierogi w delikatnym cieście

Składniki:
- mąka - 500 g,
- majonez - 3 łyżki,
- ciepła woda - 150 ml,
- kiszona kapusta - 500 g,
- suszone grzyby - 20 g,
- olej rzepakowy - 100 ml,
- cebula- 1 szt.,
- bulion grzybowy Knorr - 1 szt.,
- majeranek - 1 łyżka,
- pieprz mielony - 1 szczypta,
- liść laurowy - 1 szt.,
- ziele angielskie – 3 ziarna.

Sposób przygotowania:
1. W odpowiedniej misce połącz mąkę, wodę i majonez – wyrób ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody, tak aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję.
2. Wyrobione ciasto owiń w folię aluminiową i odstaw na bok na 20 minut w temperaturze pokojowej.
3. Grzyby zalej niewielka ilością gotującej się wody, odstaw na chwilę, aby zmiękły. Kapustę przepłucz zimną wodą.
4. W drugim garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj kapustę oraz grzyby razem z wodą. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Całość zalej około 600 ml zimnej wody.
5. Kapustę gotuj, aż woda zupełnie odparuje. Idealne doprawienie zapewni kostka rosołowa Knorr oraz majeranek. Odstaw, aby farsz wystygł, a następnie posiekaj go dokładnie.
6. Ciasto rozwałkuj na cienko na podsypanej mąką stolnicy. Z ciasta wytnij szklanką okrągłe kawałki, brzegi ciasta posmaruj ciepłą wodą, nałóż farsz, a brzegi ściśnij, sklejając je ze sobą. Gotowe pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody, gotuj około 1-2 minut.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA