Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wiosenny obiad. Fot. Liebherr

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Wiosenny obiad. Fot. Liebherr
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
15 kwi 2019 08:18

Wiosna w kuchni - przepisy na pyszne i zdrowe dania

Już jest! Upragniona i długo wyczekiwana wiosna, a wraz z nią bogactwo świeżych warzyw. Pyszne szparagi, chrupiące marchewki, szczypiorek, soczysta sałata. Chyba nikogo nie trzeba zachęcać do wiosennej wizyty w lokalnym sklepie.

Z młodych warzyw można wyczarować przepyszne dania na wiosenny obiad. Może to być także ciekawa propozycja na wielkanocny stół. Marka Liebherr poleca cztery oryginalne przepisy

Wiosenna zupa z groszku, szczypiorku z makaronem z marchewki
Składniki na 4 porcje: 500 g cielęciny, 2 szklanki groszku świeżego lub mrożonego, 1 pęczek (około 6 łyżek) drobnego szczypiorku, 2 + 2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, 1/3 korzenia selera, biała część pora, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, lubczyk (opcjonalnie), dodatki do przybrania dowolne (np. tymianek, groszek cukrowy, zblanszowane szparagi itp.), sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
1. Najlepiej dzień wcześniej ugotować wywar, aby można było zdjąć wygotowany tłuszczyk.
2. Obierz warzywa na rosół (2 marchewki) i pokrój na średnie kawałki.
3. Umyj mięso, przełóż je do garnka, zalej 3 litrami wody, dodaj wcześniej przygotowane warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe. Wywar gotuj ok. 1,5 godziny. Po tym czasie przecedź
- najlepiej na durszlak położyć jałową gazę, aby rosół był czysty.
4. W dniu podania wywar podgrzej, dodaj groszek i gotuj ok. 5 minut lub do preferowanej miękkości.
5. Tuż przed podaniem dodaj drobno pokrojony szczypiorek. Dopraw do smaku.
6. Na koniec przy pomocy spirilizera przygotuj spaghetti marchewkowe. Wrzuć je do osolonego wrzątku i blanszuj przez 2 minuty. Wyciągnij łyżką cedzakową.
7. Zupę podawaj na talerzach odpowiednio skomponowanych i przybranych.
8. Cielęcinę albo dodaj do zupy, albo przechowaj w zamrażarce na inną okazję.

Szparagi primavera

Podane z makaronem cannelloni, szparagami, botwinką, szynką parmeńską, mini kuleczkami mozzarelli, rozmarynem i oliwą.
Składniki (4 porcje): 200 g szynki parmeńskiej, 1 pęczek zielonych szparagów, 12 płatów makaronu do lasagne, 150 g groszku cukrowego, pęczek botwinki, 200 g mozzarelli minii, 200 ml śmietany kremówki, 1/2 szklanki wina wytrawnego, białego, świeży rozmaryn lub inne zioło do przybrania, sól, pieprz , 1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy

Wykonanie:
1. Odetnij twarde końcówki szparagów. Przetnij pozostałą część na pół.
2. Botwinkę umyj, oczyść i drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej masło, uważaj, aby się nie przypaliło. Dodaj pokrojoną na średnie kawałki szynkę i obsmaż ją z obu stron. Dodaj botwinkę wino oraz śmietanę. Gotuj chwilkę do średniego zagęszczenia sosu.
4. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć szparagi i gotuj króciutko ok. 5 minut, albo według upodobań. Wyciągnij łyżką cedzakową.
5. Do tego samego garnka wrzuć groszek, gotuj go 2-3 minuty, a następnie wyciągnij go przy pomocy łyżki cedzakowej.
6. W międzyczasie ugotuj makaron według zaleceń producenta.
7. Wyłóż na talerz część szynki z botwinką, ułóż na tym zrolowane plastry makaronu. Dołóż resztkę sosu z szynką.
8. Dodaj szparagi oraz groszek cukrowy oraz ser.
9. Dodaj na koniec na każdy gorący talerz po kilka kropli dobrej oliwy oraz ulubione zioła np. rozmaryn, szczypiorek.
10. Poszczególne składniki dania możesz przygotować wcześniej (oprócz makaronu) i zamrozić. A w dniu podania rozmrozić, podgrzać i dogotować makaron.

Wiosenne mini deserki

Składniki (ilość porcji zależy od wielkości naczynia jakie użyjemy): galaretka egzotyczna, galaretka truskawkowo-malinowa, jogurt grecki (400 g), owoce do przybrania (u nas truskawki - bazylia)

Wykonanie:

1. Przygotuj galaretki według instrukcji producenta, zmniejszając wodę o 50 ml.
2. Wylej na dno galaretkę egzotyczną. Schłodź i przełóż do lodówki do całkowitego stężenia.
3. Na zastygłą galaretkę wyłóż jogurt grecki, nie musi być bardzo równo, aby np. galaretka ciemna wpłynęła w wolne miejsca.
4. Zalej jogurt schłodzoną galaretką i przełóż do lodówki.
5. Na koniec ozdób deser owocami.
6. Deser podawaj schłodzony.
7. Możesz do przygotowania galaretki użyć np. wina białego i czerwonego, zastępując wodę.
8. Desery możesz przygotować wcześniej, przykryć folią i przechować 2-3 dni w lodówce.
9. Po wyjęciu wystarczy już tylko ozdobić.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH