Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Do przygotowywania aksamitnych koktajli najlepiej sprawdzi się blender kielichowy. Dostępny w modelu HR2195 specjalny przycisk do koktajli ułatwi nam przygotowanie posiłku. Fot. Philips

Do przygotowywania aksamitnych koktajli najlepiej sprawdzi się blender kielichowy. Dostępny w modelu HR2195 specjalny przycisk do koktajli ułatwi nam przygotowanie posiłku. Fot. Philips
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 19 kwi 2016 13:11 (aktualizacja: 19 kwi 2016 13:44)

Zdrowe, pożywne śniadanie: dietetyk radzi

Pożywne i zdrowe śniadanie to idealny start w każdy dzień. Zobaczcie propozycję dietetyka na posiłek pełen warzyw i owoców.

Witaminy i minerały, w które niezwykle bogate są warzywa i owoce, budują nasze zdrowie. Dlatego tak ważne jest, by spożywać dziennie 5 porcji warzyw i owoców. Można też od nich rozpocząć swój dzień i przygotować w blenderze zdrowy i pożywny koktajl z dodatkami, który będzie świetną alternatywą dla znudzonej od podstawówki kanapki z żółtym serem i masłem. Wypróbuj propozycję zielonego śniadania przygotowaną przez dietetyczkę i ekspertkę żywieniową Philips, Agatę Ziemnicką - Łaskę.

Podstawą koktajlu są owoce i szpinak, ale niezbędne w śniadaniu jest też białko, które buduje hormony, enzymy, mięśnie i odpowiada za tempo metabolizmu. Zatem konieczne jest dodanie produktu bogatego w ten składnik. Warto wybrać migdały, amarantus, spirulinę, nabiał: np. jogurt czy kefir lub mleko roślinne: sojowe, owsiane albo migdałowe.

Dobrze też wzbogacić koktajl śniadaniowy produktami zbożowymi, np. kaszą jaglaną, płatkami owsianymi, aby zwiększyć ilość witamin z grupy B oraz cukru złożonego odżywiającego bezpośrednio mózg. Do ideału brakuje jeszcze dobrego tłuszczu, który sam w sobie naoliwi układ nerwowy i da zdecydowanie lepszy start dnia, ale też pozwoli witaminom rozpuszczalnym w tłuszczach wchłonąć się do naszego organizmu (wit. A,D,E,K).

Przepis na zdrowe śniadanie

(składniki na porcje dla rodziców z dwójką dzieci lub 3 dorosłych osób)

2 kiwi
1 gruszka
Pół banana
Garść liści szpinaku
Szklanka mleka migdałowego/kefiru
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżeczki siemienia lnianego
1 łyżka miodu

Owoce obierz ze skórki i pokrój. Szpinak umyj. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i miksuj aż do uzyskania należytej konsystencji. W zależności od upodobań dodaj więcej mleka lub kefiru. Włącz blender i zielone śniadanie gotowe!

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA