Garnek Iris. Fot. Galicja dla Twojego Domu

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Autor: Anna Usakiewicz
11 sie 2016 08:51

Domowa spiżarnia: zaczynamy sezon na przetwory

Zanim domowa spiżarnia zapełni się darami lata, warto zgromadzić niezbędne akcesoria – garnki, nabierki, szumówki, silikonowe przybory, a także drylownicę i sokownik.

Gdy na straganach robi się kolorowo od dojrzałych soczystych owoców i jędrnych warzyw zabieramy się do przygotowywania przetworów. Jeszcze nie tak dawno było to tradycją w każdym polskim domu. Kompoty, soki, konfitury, dżemy, kiszonki, marynaty wzbogacały zimowe menu i dostarczały niezbędnej ilości witamin. Dzisiaj możemy do woli wybierać spośród produktów gotowych, jednak nic nie zastąpi własnoręcznie przygotowanej konfitury według babcinego przepisu, przecieru pomidorowego z nagrzanych słońcem, dorodnych pomidorów czy malinowego soku, który tak uwielbiają dzieci. 

Usuwanie pestek z wiśni czy czereśni nie musi być zajęciem uciążliwym i brudzącym jeżeli zaopatrzymy się w prostą w obsłudze drylownicę z pojemnikiem na pestki, wytłaczającą odpestkowane już owoce prosto do naczynia, przez co unikniemy rozpryskiwania się soku po całej kuchni. Takie zadanie możemy śmiało powierzyć naszemu dziecku. Drylownica ma bezpieczny dla dziecka kształt i występuje w 3 kolorach: zielonym, fioletowym i czerwonym - pociecha chętnie podejmie zabawę w „pomaganie”.

Gdy w grę wchodzi bardzo wysoka temperatura podstawą udanej pracy jest ochrona przed poparzeniem, dlatego zawsze „pod ręką” powinny być silikonowe łapki, podstawki, rękawice, łopatki, podkładki oraz garnki z nienagrzewającymi się uchwytami. Przy długotrwałym wysmażaniu konfitur i powideł, odparowywaniu przecierów czy przyrządzaniu wyśmienitych past, musimy zadbać o wysokiej jakości garnki, najlepiej z dnem kapslowym, które akumuluje ciepło, gwarantując równomierne jego rozprowadzanie. Bardzo dobre są wykonane z grubej stali nierdzewnej zaopatrzone w przeźroczystą, szklaną pokrywę z odpowietrznikiem umożliwiającą podgląd zawartości oraz zoptymalizowanie czasu gotowania. Ergonomiczne uchwyty pokryte antypoślizgową i nienagrzewającą się silikonowaną powłoką będą ich dodatkowym atutem. Koniecznie zwróćmy uwagę czy można ich używać na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym również na kuchenkach indukcyjnych.

Domowy sok bez konserwantów, bez cukru, albo z jego minimalną ilością? Tak, to możliwe, dzięki praktycznemu urządzeniu jakim jest sokownik, w którym sok uwalnia się w naturalny sposób, pod wpływem pary wodnej. Zrobiony ze stali nierdzewnej posiada trzyczęściową budowę. Do najwyższego garnka wsypujemy umyte, oczyszczone z ogonków i szypułek owoce. Im dojrzalsze, tym więcej otrzymamy aromatycznego soku, nawet bez dodatkowego słodzenia. Do najniższego garnka wlewamy wodę i całość doprowadzamy do wrzenia. Po jakimś czasie z wężyka w środkowym pojemniku zacznie spływać gorący sok. Wypełnione nim słoiki i butelki zamykamy i pasteryzujemy, podgrzewając je w garnku z wodą lub w piekarniku. Pamiętajmy przy tym o odseparowaniu szkła od dna i innych słoików i butelek, by zapobiec jego pękaniu.

Przygotowywanie przetworów to pożyteczna i przyjemna praca, gdy zadbamy o warsztat i właściwie ją rozplanujemy, ale będzie nam łatwiej i weselej jeśli zaprosimy do uczestnictwa całą rodzinę. Kiedy pośród radosnej krzątaniny każdy z członków rodziny wniesie do niej coś od siebie, wtedy zasiadając przy stole i otwierając kolejny słoik z dobrodziejstwami natury pachnący lasem, polem lub ogrodem będzie nam towarzyszyło coś więcej niż rozkoszowanie się smakiem i zapachem – poczucie bliskości i wspólnoty.

Źródło: Galicja dla Twojego domu

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH