Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Seria naczyń kuchennych Lemon Green wykonana z Silarganu®: trwałej zaawansowanej technicznie ceramiki, wolnej od niklu oraz antybakteryjna. Naczynia można myć w zmywarce. Nadają się na wszystkie rodzaje kuchenek. Pokrywa wykonana ze stali nierdzewnej. 399 zł (pojemność: 1,3 l, średnica: 16 cm), 619 zł (pojemność: 2,0 l, średnica: 16 cm), Silit.

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Seria naczyń kuchennych Lemon Green wykonana z Silarganu®: trwałej zaawansowanej technicznie ceramiki, wolnej od niklu oraz antybakteryjna. Naczynia można myć w zmywarce. Nadają się na wszystkie rodzaje kuchenek. Pokrywa wykonana ze stali nierdzewnej. 399 zł (pojemność: 1,3 l, średnica: 16 cm), 619 zł (pojemność: 2,0 l, średnica: 16 cm), Silit.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Ewa Kozioł
18 lut 2014 14:37

Garnki duże i małe. Przewodnik zakupowy

Zielone, czerwone, żółte, turkusowe, a może bardziej tradycyjne w kolorze stali? Takie mogą być garnki w waszej kuchni. Zobaczcie sami.

Przed zakupem ganków warto się dokładnie zastawić jakiego produktu poszukujemy. Oferta dostępna na rynku jest bowiem niezwykle bogata nie tylko pod względem samej ilości, ale również kolorystyki, pojemności, jak i kształtów.

Na początek należy wziąć pod uwagę materiał, z którego garnki są wykonane. Mamy produkty ze stali nierdzewnej, z powłoką ceramiczną, żeliwne, miedziane czy emaliowane. Każdy z tych materiałów jest trwały, odporny na uszkodzenia mechaniczne i ławy do utrzymania z czystości.

  • Warto wiedzieć: dostępne materiały

    Garnki ze stali nierdzewnej

    Obecnie najpopularniejsze garnki to garnki ze stali nierdzewnej chromowo- niklowej 18/10. Jest to stal najwyższej jakości, bardzo łatwa w utrzymaniu w czystości, nie przywierają do niej żadne mikroorganizmy, nie wchłania zapachu potraw, nie barwi się od potraw. Jest odporna na działanie kwasów, zasad i wysokich temperatur. Dzięki warstwowej budowie dno takich garnków doskonale przewodzi ciepło, ale także je akumuluje, co pozwala na gotowanie na małym płomieniu i równocześnie zapobiega przywieraniu potraw. Posiłki można przygotować w nich szybko i bez utraty wartości odżywczych.

    Garnki z powłoką ceramiczną

    Powłoka ceramiczna to powłoka powstała o naturalne składniki mineralne, nie zawiera substancji szkodliwych dla zdrowia, jest też odporna na wysoką temperaturę i zarysowania. Potrawy przygotowywane w tego typu naczyniach zachowują doskonałe walory smakowe. Można w nich gotować bez użycia tłuszczu lub przy jego minimalnej ilości. Pozwalają wydobyć z potraw smaki, których wcześniej nie wyczuwaliśmy.

    Garnki żeliwne

    Wykonane z żeliwa (stop odlewniczy żelaza z węglem), które zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła i długie utrzymywanie wysokiej temperatury. Podstawową zaletą tego typu naczyń jest możliwość rozgrzania ich do bardzo wysokich temperatur, co w efekcie znacząco poprawia walory smakowe przygotowywanych potraw. Garnki z żeliwa mogą być też używane do bezpośredniego serwowania potraw na stole. Są wytwarzane bez dodawania chemicznych i toksycznych substancji, co sprawia, że przygotowane w nich potrawy są zdrowe i doskonale wzbogacają naszą dietę.

    Garnki emaliowane

    Charakteryzuje je przystępna cena oraz szeroka gama kolorów i wzorów. Wykonane są ze stali węglowej pokrytej emalią. Niestety są wrażliwe na zadrapania, uderzenia. Przy myciu i pielęgnacji należy pamiętać, aby nie szorować ich druciakami lub ostrymi zmywakami.

    Źródło: na podstawie materiałów garnki24.

Sprawdźmy również czy wybrany przez nas garnek może być używany na wszystkich rodzajach kuchenek: gazowej, elektrycznej, ceramicznej, indukcyjnej oraz na przykład w piekarniku. To ważne, nie wszystkie garnki przeznaczone są bowiem do stosowania na płytach indukcyjnych. Taka informacja zawsze jednak umieszczana jest na opakowaniu.

Jeśli mamy małą kuchnię przydadzą się garnki, które można układać jeden na drugim. Zyskamy dodatkową przestrzeń i będziemy mogli przeznaczyć ją na inny cel. Warto również sprawdzić czy garnki można myć w zmywarce. A to po prostu ze względu na naszą wygodę.

I jak zawsze kupujmy produkty sprawdzone, dobrej jakości.  

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH