Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Kociołek ceramiczny czerwony. Fot. LeDuvel

Kociołek ceramiczny czerwony. Fot. LeDuvel
  • Autor: Katarzyna Masłowska
  • 25 lis 2016 13:38 (aktualizacja: 28 lis 2016 13:24)

Gotuj zdrowo: wybierz naczynia do pieczenia i duszenia

Potrawy duszone na wolnym ogniu i pieczone są przede wszystkim zdrowe i smaczne. Jeśli są ładnie podane i przygotowane w profesjonalnych naczyniach, cieszą jeszcze bardziej.

Miłośnicy polskich smaków, jak również potraw egzotycznych docenią zalety naczyń ceramicznych. Dziś opisujemy trzy z nich.

Tagine  - naczynie do sztandarowego dania kuchni marokańskiej i tunezyjskiej

Tagine to idealne rozwiązanie dla potraw gotowanych na niewielkim ogniu. Można w nim przygotować potrawy z ryb, dania wegetariańskie i mięsne - m.in. tradycyjną, marokańską kombinację duszonych mięs - jagnięciny, wołowiny i kurczaka z owocami, warzywami korzennymi, doprawioną cynamonem, imbirem i szafranem.

Wyjątkowość Tagine 1850 to możliwość stosowania naczynia ceramicznego na płycie indukcyjnej.

Charakterystyczna pokrywka umożliwia cyrkulację pary wodnej, dzięki czemu mięso staje się kruche i niezwykle delikatne, potrawa nie jest wysuszona i zachowuje składniki odżywcze.

Naczynie jest odporne na zmiany temperatury - można je wstawić do nagrzanego piekarnika bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Można stosować we wszystkich rodzajach kuchenek i piekarników.

Cena: 890 zł

Ceramiczna okrągła forma, z eleganckim, karbowanym rantem 

Można w niej piec i serwować potrawy na stół. Forma świetnie nadaje się do pieczenia różnych ciast i innych potraw. Każde naczynie, wytworzone ręcznie z burgundzkiej gliny, jest sygnowane znakiem artysty, który je wykonał.

Specjalna ceramika HR, z której wykonano formę, charakteryzuje się dużą odpornością na wysokie temperatury, a więc jest przeznaczona głównie do stosowania w piekarnikach. Po wstawieniu formy do piekarnika temperatura w niej wzrasta stopniowo, a ciepło jest rozprowadzane równomiernie. Umożliwia to doskonałe wypieczenie ciasta i jednoczesne wydobycie pełni jego smaku i aromatu.

Dzięki idealnie gładkiej powierzchni ciasto nie przywiera i można je łatwo wyjąć z formy. Gotowy wypiek można również podać w niej bezpośrednio na stół - pozwala na to zarówno estetyka wykonania i kolorystyka, jak i wyjątkowe właściwości ceramiki (długo utrzymuje ciepło). Wysoka odporność szkliwa pozwala kroić wypiek w formie, bez ryzyka porysowania lub uszkodzenia.

Cena: 123 zł

Kociołek ceramiczny -  to współczesna interpretacja klasycznego wzoru

Zastosowanie ceramiki Flame, z której zrobiony jest kociołek, pozwala na powolne gotowanie. Dzięki temu potrawa zachowuje smak i wartości odżywcze. Wykonany z wyłącznie naturalnych materiałów kociołek sprzyja zdrowemu gotowaniu.

Kociołek ma bardzo wysokie boki co zapobiega kipieniu. Jest również na tyle głęboki, że można bezpiecznie, bez ryzyka rozchlapania, użyć blendera w celu zmiksowania składników.

Specjalnie zaprojektowana krawędź kociołka pozwala na łatwe nalewanie bez kapania i brudzenia. W kociołku można przygotować potrawę dla 6-8 osób.

Idealny do codziennego użytku i na tyle estetyczny, że można serwować w nim potrawę bezpośrednio na stół. Z powodzeniem zastąpi wazę do zupy mając tę nad nią przewagę, że długo utrzymuje ciepło.

Cena: 585 zł

 

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA