Walory odżywcze dyni warto doceniać przez całą jesień. Fot. Winiary
Walory odżywcze dyni warto doceniać przez całą jesień. Fot. Winiary
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
15 lis 2017 15:27

Jesienna kuchnia - poznaj przepis na pyszne placki z dyni

Sezon na dynie uważamy za otwarty! Poznaj już dziś ciekawe przepisy, które pozwolą Ci wykorzystać to warzywo w kuchni i kulinarnie zachwycić najbliższych!

Dynia zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych, których bogactwo kryje się nie tylko w miąższu, ale także w nasionach. Dynia to bogactwo przede wszystkim witaminy A i witamin z grupy B, a także innych składników jak magnez, wapń, i potas. Do tego jest niskokaloryczna, a ponadto zawiera błonnik. Warto skorzystać także z dobrodziejstw jej nasion, które są źródłem witaminy E, magnezu, selenu, żelaza, cynku i nienasyconych kwasów tłuszczowych.. Dynia to warzywo, które nadaje się do przygotowywania potraw zarówno na ciepło, jak i zimno. To właśnie o tej porze roku, kiedy dynie są najbardziej dojrzałe, możemy cieszyć się bogactwem witamin, które zawierają. Skorzystaj z pomysłów marki Winiary i przekonaj się ile dań można przygotować z jej wykorzystaniem.

Przepisy, które odmienią Twoje menu

Jeśli nie masz pomysłu na pyszny, jesienny obiad skorzystaj z naszego wyjątkowego przepisu i przygotuj placki z dyni hokkaido, które idealnie przełamią kulinarną rutynę w kuchni. Jeśli nie smażyłeś nigdy placków z dyni, wypróbuj je koniecznie w niecodziennym wydaniu – z serem feta, cebulką dymką, świeżą szałwią i dipem czosnkowym na bazie Majonezu Dekoracyjnego Winiary. Tę propozycję przygotujesz w zaledwie 15 minut.

Przepis na placki z dyni hokkaido

Składniki: dynia hokkaido (0,5 kg), natka pietruszki, szałwia świeża (do smaku), cebula dymka (1 sztuka), ser feta (50 g), mąka (70 g), jajko (2 sztuki), sól i pieprz (1 sztuka), olej, dip czosnkowy, majonez dekoracyjny Winiary (2 łyżki), jogurt grecki (100 ml), czosnek (1 ząbek), sól i pieprz (do smaku), ostra papryka (do smaku), pestki dyni (3 łyżki)

Przygotowanie: startą na tarce dynię, posiekane zioła, posiekaną cebulę, mąkę, jajko i pokruszoną fetę mieszamy razem. Doprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli masa będzie za rzadka – dosypujemy trochę mąki i dodajemy drugie jajko. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy łyżką porcję masy i smażymy z każdej strony na niewielkim ogniu przez ok. 4 minuty – aż placuszki będą lekko brązowe. Następnie przygotowujemy dip czosnkowy: majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy do smaku. Na patelni podprażamy pestki dyni, (ale nie z dyni hokkaido – te są niejadalne) i dodajemy do naszego dipu. Możemy też obsypać nimi placuszki! Pycha!

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH