• Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
07 maj 2012 12:28

Kuchnia na piątkę

Dobry projekt kuchni powinien uwzględniać podział na odpowiednie strefy pracy. Takie zaplanowanie przestrzeni ułatwi codzienne funkcjonowanie. Tradycyjnie wyróżnia się pięć stref: zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania posiłków oraz gotowania i pieczenia. Podpowiadamy, jak je zaaranżować!

Wyrafinowana geometria kuchni Torino została wpisana tak w układ szafek, blatów i sprzętów kuchennych, aby dawała poczucie ładu i porządku. Mebel Rust.

' title=
fot. Mebel Rust
Strefa zapasów
Tu powinny być przechowywane zapasy żywności, zarówno niewymagające, jak i wymagające chłodzenia, dlatego niezbędnymi elementami tej strefy są lodówka i zamrażarka oraz wysoka szafa z cargo lub szufladami wewnętrznymi. Otwarte opakowania produktów, takie jak: mąka, cukier itp. zasadniczo należą do strefy Przygotowywanie.

Zestawienie lodówki z wyciągiem Convoy pozwala na doskonałe rozwiązanie problemu magazynowania zapasów. Wyciąg może pomieścić do 100 kg obciążenia. Peka.

' title=
fot. Peka
Strefa przechowywania
W strefie przechowywania znajduje się ok. jedna trzecia całego wyposażenia kuchennego. Powinny więc być tu umieszczone przedmioty codziennego użytku, takie jak utensylia kuchenne, naczynia i szklanki. Z ergonomicznego punktu widzenia zaleca się często stosowane naczynia przechowywać w szufladach szafki dolnej zamiast w szafce górnej.

Za pomocą InnoTech firma Hettich oferuje jedyne w swoim rodzaju możliwości różnicowania systemu szuflad w obrębie jednej platformy. Hettich.

' title=
fot. Hettich
Więcej przestrzeni użytkowej
  • w wielu kuchniach brakuje przestrzeni do przechowywania. Zanim więc zdecydujemy się na nową kuchnię, należy sprawdzić czy wszystko to, co ma być w niej przechowywane, będzie miało swoje miejsce. Wielu nabywców kuchni stwierdza za późno, że potrzebują więcej przestrzeni użytkowej.
  • Tej przykrej niespodzianki można uniknąć, gdy przed planowaniem kuchni określi się własne potrzeby,
  • więcej przestrzeni do przechowywania można zyskać wybierając szuflady z pełnym wysuwem, wyższą ścianką tylną i ściankami bocznymi. W ten sposób można zyskać aż do 55% dodatkowej przestrzeni użytkowej,
  • z kolei wybierając zamiast dwóch wąskich szafek - jedną, ale szeroką, przez wyeliminowanie ścianek bocznych korpusu, można zyskać prawie 18% więcej miejsca do przechowywania wyposażenia kuchni. Także głębsze szafki lub szuflady z dłuższymi prowadnicami, oferują aż do 30% więcej miejsca, a wyższe blaty robocze - przy odpowiedniej wysokości ciała - oznaczają więcej ergonomii w kuchni. Jednocześnie można zaplanować dodatkową szufladę i zyskać aż do 22% więcej przestrzeni użytkowej!
  • istniejącą przestrzeń można również lepiej wykorzystać. Pomogą nam w tym m.in. nowe rozwiązania do szafki narożnej. Dzięki nim wygodnie można sięgnąć po nawet najgłębiej umieszczoną miskę, unikając niepotrzebnego schylania się czy klękania. Z kolei elastyczny system organizacji umożliwi przechowywanie wszelkiego rodzaju artykułów w kuchni, tak, by był zapewniony do nich szybki wgląd i łatwy dostęp.
Z materiałów marki Blum

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • iza, 2012-06-05 10:56:07

    ergonomia i funkcjonalność to podstawa kuchni - najbardziej pomijaną, a jakże potrzebną strefą jest strefa zapasów czy przechowywania !!! - ład i porządek, to mi się marzy w mojej przyszłej kuchni.



    PS Świetne rozwiązania

POLECAMY W SERWISACH