Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Świąteczne wypieki. Fot. Galicja dla twojego Domu

Zobacz galerię [8 zdjęć]

Świąteczne wypieki. Fot. Galicja dla twojego Domu
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
18 gru 2017 14:35

Kuchnia na święta - pieczemy i dekorujemy kruche babeczki

Zbliża się Boże Narodzenie – święta, podczas których wszyscy czujemy się dziećmi. Wigilijne potrawy, kolędy, zapach igliwia i pysznych ciast, wspaniale udekorowany stół i choinka na zawsze pozostają w pamięci.

I choć perfekcyjne zorganizowanie Świąt wymaga pewnego wysiłku, nie rezygnujemy z przygotowania w domu wypieków na tę okazję i zachęcamy dzieci do pomocy, by i one kultywowały tradycje rodzinne. Aby cieszyć się pysznymi i pięknymi rezultatami własnej pracy, warto wcześniej zaopatrzyć się w akcesoria kuchenne, które ułatwią i uprzyjemnią pieczenie, a z ciast i ciasteczek pozwolą uczynić prawdziwe dzieła sztuki cukierniczej.

Jednym z „sekretów” cukierniczych, wpływających na jakość gotowego wypieku jest przesianie mąki przed połączeniem jej z innymi składnikami. Czynność ta sprawi, że mąka zostanie napowietrzona, przez co ciasto stanie się delikatniejsze i bardziej pulchne. Pomoże w tym specjalny nierdzewny przesiewacz z praktyczną miarką, dzięki któremu mąka nie rozsypie się na boki jak przy tradycyjnym przesiewaniu. Do ubicia piany lub masy posłuży ręczny obrotowy ubijak z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Produkt dostępny jest w rozmiarze dużym i małym. Ten ostatni przyda się szczególnie do przygotowania niewielkiej ilości kremu. Wiele świątecznych przysmaków zawiera w swym składzie orzechy, które są nie tylko smaczne, ale zawierają też szereg cennych dla organizmu składników. Zawartość łupinki szybko, wygodnie i bez nadmiernego wysiłku wydostaniemy za pomocą solidnego, wytrzymałego dziadka do orzechów z odpornej na korozję stali. Przygotowując ciasta i ciasteczka, oczekujemy nie tylko, by były smaczne i zdrowe, ale też, by pięknie się prezentowały – zachęcały do skosztowania, zachwycały zaproszonych gości. Szereg niepozornych gadżetów do dekorowania sprawi, że zdobienie wypieków stanie się banalnie proste i przyjemne. Niewielka maszynka do ciastek i zdobień zawiera, oprócz szprycy o pojemności 250 ml i 6 różnych tulejek, aż 13 tarcz z wzorami do robienia ciastek. Wystarczy napełnić ją ciastem lub masą, nałożyć odpowiednią końcówkę i naciskając rączkę uzyskać pożądany efekt. Niezwykle precyzyjne tworzenie wzorów z mas umożliwia rękaw do dekorowania ciast zrobiony z mocnego tworzywa sztucznego. Osiem różnych końcówek, tzw. tylek pozwala na stworzenie bajecznych wzorów. Jeżeli wolimy dekoratory działające na zasadzie strzykawki, mamy do wyboru zestaw z tworzywa sztucznego ze szprycą o mniejszej pojemności i 6 tulejkami, oraz komplet z większa szprycą i 8 końcówkami. Dekoratory wykorzystamy nie tylko do zdobienia bożonarodzeniowych słodkości. Równie przydatne okażą się podczas napełniania masą babeczek, przygotowywania wielkanocnych mazurków, czy tworzenia napisów na okolicznościowych tortach.

Na nadchodzące Święta polecamy szybkie w przygotowaniu kruche babeczki według sprawdzonej receptury:

Składniki: 0.5 kg. mąki tortowej , 1 kostka margaryny, 1 szklanka cukru , 1 jajko + 1 żółtko, 1 cukier waniliowy, 2 łyżki śmietany gęstej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Przygotowanie: Wszystkie składniki w miarę szybko zagnieść na jednolitą masę. Włożyć ciasto do lodówki na 2 godz. Foremki wypełniać ciastem i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor. Nie natłuszczać foremek!! Wyjąć z foremek i po wystudzeniu napełnić dowolnym kremem i owocami.

Przepis inspirowany recepturą podaną przez www.smaker.pl. W materiale wykorzystano zdjęcia oraz informacje o produktach marki Galicja dla Twojego Domu.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH