Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Fot. Zwieger

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Fot. Zwieger
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
31 lip 2019 13:28

Najlepsze obiady na lato: pyszne smaki z wakacji

Lekkie i orzeźwiające obiady pozwolą nam zachować dobre samopoczucie w czasie letnich upałów. Jaki posiłek przygotować, żeby nie rozgrzewać się jeszcze bardziej? Sprawdźcie nasze pomysły.

Chłodnik niejedno ma imię

Lekkie, pożywne i orzeźwiające zupy na zimno to świetny wybór na ciepły dzień! Nie bez powodu chłodniki są tak lubiane. Choć najpopularniejszy jest litewski: na bazie barszczu, z kefirem lub maślanką, chrupiącymi warzywami (ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem) i jajkiem, warto przetestować nowe smaki. W Internecie jest mnóstwo przepisów na chłodniki z przeróżnych warzyw, m.in. brokuła, kalafiora, cukinii czy pora, dlatego opiszemy tylko kilka tych mniej typowych.

Lekką i delikatną w smaku propozycją jest chłodnik bułgarski, inaczej nazywany taratorem. Robi się go na bazie kefiru i ogórków gruntowych z dodatkiem czosnku, mięty, koperku i orzechów włoskich. Fanom nietypowych smaków polecamy natomiast chłodnik rosyjski, czyli okroszkę. Do bazy z kwasu chlebowego, musztardy, śmietany i szczypiorku dodaje się ogórek, jajko i szynkę wędzoną. Smak jedyny w swoim rodzaju! 

Zupełnie inna propozycja pochodzi z drugiego końca Europy – dokładnie z Andaluzji. Gazpacho, bo o nim mowa, to pomidory zmiksowane z papryką, ogórkiem, czosnkiem i dymką. Żeby było mniej jednorodnie, część warzyw można zostawić w kawałkach. Niektórzy dodają także ostre papryczki, liście selera naciowego lub… arbuz! 

Śródziemnomorskie przysmaki

Lato to także doskonały moment, żeby nawet w domu poczuć się jak na wakacjach – a co może temu bardziej sprzyjać niż obiad, który przeniesie nas nad morze? Ryby i owoce morza nie tylko przypomną nam beztroskie chwile na urlopie, ale są zdrowe i dużo lżejsze niż np. czerwone mięso, więc po takim obiedzie będziemy czuć się mniej zmęczeni i senni. Spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym zabierze nas do słonecznych Włoch, paella z krewetkami – do gorącej Hiszpanii, a sałatka z ośmiornicą – na chorwackie wybrzeże. A jeśli mamy ochotę na kuchnię francuską? Bardzo polecam mule w sosie ze śmietany i białego wina – mówi Michel Moran, znany szef kuchni i ambasador marki Zwieger. Świetne na lekki obiad będzie też ratatouille z bakłażanów, cukinii, cebuli, pomidorów i papryki. Piękne, kolorowe, pyszne!

Powszechnym nadmorskim przysmakiem są ryby – wędzone, grillowane, smażone. Mogą im towarzyszyć ziemniaki w różnej postaci (pieczone, talarki, frytki), sałatki i surówki. Jeśli chcemy, żeby posiłek był lżejszy i bardzo orzeźwiający, warto zrezygnować z ziemniaków, a postawić na sałatę z grillowaną rybą – do tego doskonale pasuje na przykład łosoś.

Swojskie smakołyki

Jeśli w domu mamy kulinarnych tradycjonalistów, w polskim menu też znajdziemy kilka propozycji na lato. Jedną z najbardziej popularnych jest jajko sadzone z młodymi ziemniakami i kefirem. W różnych wariacjach ziemniaki mogą być pieczone lub podsmażane, do tego świetnie sprawdzają się zasmażana młoda kapusta, kalafior lub fasolka szparagowa z bułką tartą. Przy wysokich temperaturach warto przygotowywać jak najlżejsze dania – podpowiada Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger, produkującej między innymi patelnie, garnki i noże. Jeśli więc chcemy ograniczyć użycie tłuszczu podczas smażenia jajek sadzonych lub podsmażania ziemniaków, warto sięgnąć po patelnię z dobrą powłoką nieprzywierającą – wtedy możemy użyć minimalnej ilości masła czy oleju, tylko dla smaku, lub nie używać go wcale. Przy wysokich temperaturach warto przygotowywać jak najlżejsze dania

Dobrą sławą cieszą się również obiady na słodko: pierogi czy knedle z owocami, zapiekanka ryżowo-jabłkowa, a także ryż albo makaron z kefirem i truskawkami. 

Owoców i warzyw sezonowych mamy teraz duży wybór, warto więc skorzystać z nich przy okazji letniego gotowania. Z bobu można przygotować zupę krem, a także dodać go do sałatki z młodymi ziemniaczkami i boczkiem lub do kaszy ze szpinakiem oraz cukinią. Fasolka szparagowa, podobnie jak brokuł czy kalafior, świetnie sprawdzi się jako składnik leczo albo gulaszu warzywnego do ryżu lub kaszy. 

Wakacyjne obiady mogą przypominać nam sielskie chwile na wsi u babci, odpoczynek podczas urlopu w pięknych miejscach albo po prostu cieszyć nasze podniebienia, przynosząc ulgę w trakcie gorących dni. Nie przegapcie okazji, żeby przez chwilę znów poczuć się jak na wakacjach! Smacznego. 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH