Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Fot. Knorr.

  • Autor: Redakcja Mamkuchnie.pl
  • 24 marz 2016 09:46

Pieczeń wielkanocna. Trzy przepisy na pyszne danie

Pieczeń podana na stół jako danie główne podczas wspólnej uczty wygląda niezwykle efektownie. Polecamy trzy proste i sprawdzone przepisy na tę potrawę,

Wygląd to dopiero początek sukcesu. Prawda „leży… w środku” – dopiero po rozkrojeniu okaże się, czy pieczeń została właściwie przyrządzona. Ma być miękka i cechować się odpowiednią wilgotnością po upieczeniu. Solidny kawałek wymaga długiego pieczenia, więc mięso poddane wydłużonej obróbce termicznej może łatwo stracić soczystość.

 

Jeśli zależy nam na soczystości mięsa, to koniecznie musimy wybrać większą porcję. Minimalna waga powinna wynieść 1 kg. W miarę możliwości starajmy się znaleźć kawałek posiadający regularny kształt. Przed włożeniem do piekarnika warto mięso owinąć nićmi. Ważne, żeby nie były kolorowe, ale bezbarwne i bawełniane - na tyle trwałe, żeby nie zerwały się ani nie rozpuściły w trakcie pieczenia. Nici pozwolą zachować „zwarte” mięso, ale także osiągnąć foremny kształt, który pozwoli wypiec mięso równomiernie.

ZOBACZ 3 PRZEPISY NA WIELKANOCNĄ PIECZEŃ

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA