Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Jola Chmielewska Villa Italia b.jpg

  • Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
  • 28 wrz 2011 12:46

Przyjęcie z etykietą

Stylistka odkrywa tajemnice aranżacji stołu

Każda okazja do wspólnego celebrowania może być wyrazem indywidualnego stylu i poczucia estetyki – opowiada Joanna Chmielewska, stylistka Villa Italia, która odkrywa tajemnice aranżacji stołu.
Ekskluzywna kolekcja porcelany stołowej Arden Lane ozdobiona delikatnym motywem motyli. Cena: od ok. 60 do 1.085 zł, Villeroy&Boch.

Villeroy&Boch
fot. Villeroy&Boch
Podstawowe zasady nakrywania stołu
' title=
1. Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu aranżacji stołu dla gości jest określenie rodzaju organizowanego spotkania – przyjęcia. Jego charakter decyduje o stylu i charakterze dekoracji.
2. Najlepiej rozpocząć od bazy, czyli obrusu. Powinien on zwisać z krawędzi stołu około 20/30 cm.
3. Kolor obrusu dobierany jest do zastawy. Jeśli zastawa jest wzorzysta, obrus powinien być gładki i kolorystycznie komponować się z serwisem, zaś gdy mamy serwis jednokolorowy, możemy użyć wzorzystego obrusu.
4. Miłym i drobnym, lecz istotnym szczegółem na stole są serwetki rozłożone przy każdym nakryciu - poprawnie po jego lewej stronie. Eleganckie serwetki są wykonane z tkaniny o wymiarach 40x40 cm.
5. Kolejnym niezbędnym elementem, który powinien zagościć na stole, jest dekoracja. Mogą nią być bukiety lub małe stroiki z żywych kwiatów czy też drobne detale, takie jak: muszle, kamyki, kawałki gałęzi, owoce itp.
6. Należy pamiętać również o stworzenie właściwego klimatu. Użycie w aranżacji stołowej świec czy lampionów zbuduje atmosferę ciepła.
7. Kolejnym etapem realizacji zaplanowanej kompozycji jest wystawienie naczyń stołowych czyli serwisu. Rozpoczynamy od talerza bazowego przechodząc do kolejnych elementów zastawy wg wcześniej ustalonego menu.
8. Sztućce należy ułożyć po obu stronach nakrycia od strony wewnętrznej do zewnętrznej (będą one używane przez gości w odwrotnej kolejności). Noże powinny leżeć po prawej stronie talerza, widelce po lewej - zawsze równolegle do siebie.
9. Naczynia szklane, takie jak kieliszki i szklanki, ustawiamy w prawym górnym rogu nakrycia, a kieliszek na wodę można ustawić powyżej nakrycia po lewej jego stronie.
10. Jeżeli zaś chcemy serwować alkohole w sposób elegancki użyjmy, do tego celu karafki bądź dzbana.
11. Podsumowując: powierzchnia stołu powinna być przestrzenią do miłej i swobodnej komunikacji. Dlatego najważniejsze jest zachowanie proporcji między funkcjonalnością a estetyką – tak, by okazja do wspólnego spędzania czasu nie zeszła na ostatni plan.
Przygotowała: Joanna Chmielewska, stylistka Villa Italia

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA