Kolekcja porcelany Santa Christmas dekorowana pięknymi ilustracjami świątecznych krasnali. Fot.  Fyrklövern

Zobacz galerię [5 zdjęć]

Kolekcja porcelany Santa Christmas dekorowana pięknymi ilustracjami świątecznych krasnali. Fot. Fyrklövern
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
21 gru 2017 09:16

Świąteczna kuchnia - przepis na barszcz wigilijny

Każdy z nas bez wahania wymieni dania, które kojarzą mu się z Bożym Narodzeniem. Jeśli chodzi o zupy, na polskich stołach najczęściej pojawia się barszcz czerwony

Na ten wieczór czekamy przez cały rok. Nic dziwnego - w żadnym innym czasie w naszych domach nie jest tak smacznie i aromatycznie, a ulubione świąteczne dania nie smakują tak dobrze. Dlatego właśnie teraz warto popuścić wodze kulinarnej fantazji i lekko zmodyfikować tradycyjne potrawy – dodając nowe składniki, czy podając je w nieco innej formie. Odkryjcie nasze pomysły na klasykę w zupełnie nowym wydaniu!

Prosty przepis na smaczne Święta

Nie ma udanych Świąt bez towarzystwa najbliższych – rodzina, przyjaciele, wszystkie ważne dla nas osoby w jednym miejscu. Chcąc sprawić, aby ten czas był jeszcze bardziej klimatyczny i radosny – dekorujemy świąteczne drzewka i dbamy, aby każdy opuścił nasz dom zadowolony i… najedzony. Aby w tym roku zaskoczyć najbliższych nowymi smakami, warto zaproponować im ich ulubione świąteczne dania w nieco innej odsłonie. Brzmi smakowicie, prawda? Nie czekaj i już teraz zainspiruj się naszymi pomysłami, a obiecujemy, że Święta będą pyszne jak nigdy dotąd!

Jeśli nie klasyczny barszcz, to co?

Zupa, która rozpoczyna wigilijną kolację, w tym roku może smakować nieco inaczej, wystarczy przygotować ją z nowymi składnikami. Klasyczna zupa grzybowa będzie smakować pysznie podana pod ziemniaczaną pierzynką, a smak wigilijnego żurku podkreśli wędzony łosoś. O idealny kolor, aromat i odpowiednie doprawienie tradycyjnego wigilijnego barszczu zadba Barszcz czerwony Ekspresowa Zupa Winiary. Z nim tradycyjna, wigilijna zupa zawsze się udaje i jest pyszna! Tę klasyczną zupę możemy wzbogacić samodzielnie przygotowanymi makowymi kluskami. Jedno jest pewne – będzie pysznie!

Domowy barszcz na zakwasie

Składniki: 900 g czerwonych buraków, 60 g marchewki, 60 g pietruszki, 60 g korzenia selera, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, majeranek, 2 l wody, 2 kostki bulionu warzywnego, 2 - 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, 2 - 3 grzyby, suszone (np. borowiki, podgrzybki), 350 - 400 g zakwasu z buraków

Przygotowanie: Pokrój buraki, ugotuj razem z marchewką, pietruszką, selerem. Po ugotowaniu odcedź, dodaj zakwas oraz suszone grzyby. Dopraw do smaku. Odstaw nie przykrywając. Poleca: Thermomix

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH