Wielkanocne bogactwo smaków. Fot. Winiary
Wielkanocne bogactwo smaków. Fot. Winiary
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
26 marz 2018 15:01

Wielkanocne bogactwo smaków - żurek, barszcz i inne pyszności

Niezależnie od obyczajów panujących w danym regionie czy rodzinie, Wielkanoc kojarzy nam się z aromatycznymi, tradycyjnymi potrawami: żurkiem, barszczem, jajami czy domowymi wypiekami.

Wielkanoc w Polsce to przede wszystkim czas spędzony z bliskimi i stół bogaty w świąteczne pyszności.

Przepis na udane Święta

Wielkanocny stół kusi nie tylko radosnymi kolorami zwiastującymi zbliżającą się wiosnę, ale przed wszystkim pysznymi, tradycyjnymi potrawami. Nie wyobrażamy sobie Świąt bez wielkanocnej zupy, jajek, bab czy mazurków. Jednak wielkanocne menu w różnych regionach Polski nie wygląda dokładnie tak samo. Co jedzą Polacy na Pomorzu, a co w Zakopanem? I czy żurek i barszcz biały to to samo? Kuchnia Polska to skarbnica inspiracji!

Żurek czy barszcz?

Wielkanocne zupy - żurek i biały barszcz, choć wyglądają podobnie i często używamy ich nazw zamiennie, przygotowywane i podawane są zupełnie inaczej. Podstawowa różnica jest taka, że żurek przyrządza się na zakwasie z mąki żytniej, natomiast barszcz biały z mąki pszennej. Podobnie jest w przypadku zup marki Winiary. Barszcz biały to odpowiednio dobrana kompozycja zawierająca składniki dobrze znane z kuchni - mąka pszenna z polskich zbóż, mleko i majeranek, natomiast w Żurku Nasza Specjalność Winiary znajdziemy mąkę żytnią z Kruszwicy. Te dwie pyszne i idealnie doprawione zupy to propozycje, które z pewnością nadadzą tym Świętom wyjątkowego charakteru.

Bez żurku nie ma polskiej kuchni

Niewielu z nas wie, że żurek to jedna z najstarszych polskich zup, a do dziś, w niektórych domach gości nie tylko na wielkanocnych, ale nawet na wigilijnych stołach. W wielu regionach Polski istnieją także różne odmiany żurku. Zatem żur śląski oraz kaszubski przyrządza się na wywarze z gęsiny, w rejonie Jury Krakowsko-Częstochowskiej przygotowuje się go na bulionie grzybowym, natomiast na Opolszczyźnie istnieją przepisy na żurek z dodatkiem maślanki. Marka Winiary podpowiada jak odkryć smak wielkanocnego żurku na nowo dedykując z tej okazji Żurek Razowy Winiary, dostępny w limitowanej edycji, specjalnie na Wielkanoc. Dzięki najlepszym polskim składnikom, jak żytnia mąka razowa, cebula, czosnek, majeranek, odkryjesz doskonały smak wielkanocnej zupy.

Przystawki na stół!

Wielkanoc to dobry czas na kulinarne inspiracje – na przykład z pysznymi przystawkami. Podczas tych Świąt na stole oczywiście królują jajka podawane na wiele różnych sposobów – na twardo, z majonezem czy faszerowane. Wykorzystujemy je także do przygotowania past, a nawet pieczeni. Mimo tego, że wielkanocne menu jest podobne w całej Polsce, to jednak w różnych regionach podaje się także regionalne specjały. Na Kaszubach króluje zylc – czyli galaretka z wieprzowych nóżek, w Wielkopolsce tarta jajeczna. Na Śląsku przygotowuje się murzin – czyli wypieczony chleb, w którego środku znajdziemy kawałki wędzonki i szynki, a na Podkarpaciu podsuszany ser z mleka krowiego. W tym roku smak jajek, świątecznych sałatek i przekąsek podkreśli niezmiennie majonez, który dzięki swojej kremowej konsystencji i doskonałej jakości od lat króluje na polskich stołach i jest idealnym dodatkiem do różnorodnych, świątecznych przystawek.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH