Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Akcesoria do pieczenie z oferty IKEI. 29,99 zł (blacha do pieczenia muffinów Drömmar z nieprzywierającą powłoką Teflon®Classic), 19,99 zł (formy do ciasta Drömmar), 49,99 zł (szklana patera z pokrywą ARV Bröllop), IKEA.

Akcesoria do pieczenie z oferty IKEI. 29,99 zł (blacha do pieczenia muffinów Drömmar z nieprzywierającą powłoką Teflon®Classic), 19,99 zł (formy do ciasta Drömmar), 49,99 zł (szklana patera z pokrywą ARV Bröllop), IKEA.
  • Autor: Ewa Kozioł
  • 12 kwi 2014 16:12 (aktualizacja: 14 kwi 2014 10:51)

Wielkanocne pieczenie. Formy do ciast, ciastek i przydatne akcesoria

Wielkanocna babka, ciasteczka w kształcie zająca lub mniej tradycyjne w kształcie serca. W naszym przeglądzie znajdzie formy i foremki, które pozwolą wam wyczarować w kuchni świąteczne cuda.

Na każdym wielkanocnym stole musi się znaleźć coś na słodko. Może to być tradycyjna, świąteczna babka, ciasteczka w kształcie zająca czy jajka lub może coś mniej tradycyjnego – słodkie muffiny, owocowa tarta, czekoladowy torcik. Wszystkie na pewno będą smakowały wybornie, jeśli przygotujemy je sami. Na pewno przydadzą się praktyczne akcesoria ułatwiające prace kuchenne oraz liczne formy i foremki dostępne w wielu różnych kształtach, a nawet kolorach. Wybór jest ogromny, więc na waszym wielkanocnym stole mogą pojawią się istne, słodkie cuda.

PRZEPIS NA WIELKANOCNEGO BARANKA

SKŁADNIKI 

Do ciasta: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/4 szklanki mleka, 125 g masła lub margaryny, 1 szklanka mąki, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (ale nie aromatu, można zastąpić cukrem waniliowym), tłuszcz do wysmarowania formy

Do dekoracji: biały lukier, rodzynki, kolorowy cukier, perełki cukiernicze, wstążeczka.

PRZYGOTOWANIE

1. Masło, mleko i cukier rozpuścić w rondelku i zagotować. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180°C, rozłożoną formę dokładnie wysmarować tłuszczem we wszystkich wgłębieniach (można użyć tłuszczu w sprayu), złożyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, oddzielić białka od żółtek. Do ostudzonej masy dodawać na przemian żółtka i mąkę z proszkiem, ucierając mikserem, na końcu wlać esencję i ubić jeszcze raz. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać delikatnie.

2. Ciasto przelać do wysmarowanej formy, wypełnić ją do ok. 2/3 wysokości, ponieważ urośnie w trakcie pieczenia. Formą należy delikatnie potrząsnąć, aby ciasto dotarło do wszystkich zakamarków. Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem – jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i pozwolić odpocząć w formie około 10 minut. Następnie ostrożnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Jeśli baranek ma nierówny dół, należy go skroić, aby był stabilny.

3. Udekorować białym lukrem, oczy zrobić z rodzynków lub perełek cukierniczych, kiedy lukier zaschnie – na szyi baranka zawiązać wstążeczkę. Baranka można również ozdobić posypując jedynie cukrem pudrem.

4. Jeśli zostanie trochę ciasta, można je upiec w foremkach na muffinki. Czas pieczenia należy wtedy skrócić do 15 min.

Przepis poleca firma LeDuvel. Baranek został wykonany w specjalnej, trójwymiarowej formie firmy Birkmann. Cena: 72 zł.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA