Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Fot. Jura

Zobacz galerię [9 zdjęć]

Fot. Jura
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Jura
09 maj 2018 11:38

Wszystkie kolory kawy …

Lato – słońce, piasek, morze i coś na orzeźwienie. Może kawa?  Odpowiedź może zadziwić – ale TAK.

Kawa pobudza, orzeźwia, a przede wszystkim doskonale smakuje, zwłaszcza jeśli została zaparzona według najwyższych szwajcarskich standardów, z zastosowaniem najnowszych technologii. A to wszystko w zaciszu własnego domu – za naciśnięciem jednego przycisku.

JURA – szwajcarski specjalista w świecie kawy oddając w nasze ręce produkt doskonały udowadnia, że kawa to nie tylko poranny rytuał, czy przerwa w pracy. Za sprawą nieograniczonych możliwości, jakie daje nam ekspres JURA, każdy z nas może być baristą we własnym domu. Wystarczy odrobina wyobraźni.

Historia kawy jest długa i fascynująca. Legenda mówi, że jej odkrycie zawdzięczamy... kozom. Pewnego razu jeden z etiopskich pasterzy zauważył, że kozy, które wypasa, są bardzo pobudzone za każdym razem, kiedy zjedzą owoce z pewnego krzewu. Udał się więc po pomoc do pobliskiego klasztoru po radę. Tamtejszy przeor przyrządził napar z dziwnej rośliny i przez całą noc nie mógł zasnąć. Odtąd mnisi chętnie pili orzeźwiający napój, który nie tylko sprawiał, że mogli całe noce oddawać się modlitwie, ale objawił także swoje działanie wzmacniające i lecznicze. Z Etiopii kawa zaczęła się rozprzestrzeniać się w XI wieku – początkowo na tereny arabskie, azjatyckie i wreszcie – europejskie, gdzie na dobre zawładnęła podniebieniami w wieku XVII. Z czasem rozwijały się też techniki parzenia kawy, które – po długich próbach i eksperymentach – doprowadziły do powstania ekspresu. Urządzenie to rozpoczęło nową erę w historii kawy. Choć początkowo pozwalało cieszyć się napojem z automatu jedynie bywalcom kawiarni, to w niedługim czasie trafiło także pod strzechy. 

Eliksir z ekspresu

Klasyczne specjały kawowe takie jak ristretto, espresso, café crema już dawno zyskały popularność na całym świecie. Od niedawna modnym trendem są też klasyczne specjały kawowe z dodatkiem mleka lub pianki mlecznej, takie jak cappuccino, latte macchiato, czy flat white. Teraz nadszedł czas na poszerzenie horyzontów kawowych w zakresie smaku i aromatu. Zamianę ciepłej kawy na zimną, czarnej na białą, a cukru na syrop. Zabawa kolorem, kostkami lodu i zimną pianką mleczną sprawi, że zwykła popołudniowa kawa zamieni się w niezwykłą, egzotyczną i orzeźwiającą podróż.

Prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Lato to czas beztroski i zabawy. Zabawmy się więc kawą:

Café Cococcino

Słodki i sycący. Idealny do śniadania. Gorzka czekolada podkreśli aromatyczne espresso, mleczko kokosowe dostarczy nam energii na całe przedpołudnie.

Składniki (dla 2 osób):
- 50 ml ciepłego espresso
- 2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
- 80 ml mleka kokosowego
- pokruszony lód
- 10 ml likieru kawowego
- wiórki kokosowe (do dekoracji)
- białko z 1 jajka (do dekoracji)

Przygotowanie: do ciepłego espresso dodać startą czekoladę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie espresso z dodatkiem czekolady oraz mleko kokosowe i likier kawowy wlej do blendera, dodaj pokruszony lód i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wskazówki dotyczące podawania: podawaj w małych kieliszkach (tzw. shotach). Brzeg kieliszka zanurz w białku jajka, a następnie obsyp wiórkami kokosowymi. 

Café Mandolito

Szybki, prosty, aromatyczny drink – idealny przed obiadem. Niewielka ilość alkoholu korzystnie wpływa na trawienie posiłku.

Składniki (dla 4 osób):
- 100 ml schłodzonej kawy
- 30 ml Amaretto
- pianka mleczna

Przygotowanie: przygotuj kawę i pozostaw do ostygnięcia. Następnie schłodzoną kawę i pozostałe składniki umieść w blenderze i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wskazówki dotyczące podawania: podawaj w małych kieliszkach (tzw. shotach).

Café Amarillo

Pyszny, orzeźwiający deser lodowo - kawowy. Niezwykła uczta dla podniebienia i oczu.

Składniki (dla 2 osób):
- 2 świeże żółtka z jajek
- 2 łyżeczki cukru
- 40 ml mleka
- pokruszony lód
- 20 ml schłodzonego espresso
- 2 kulki lodów waniliowych

Przygotowanie: przygotuj kawę i pozostaw do ostygnięcia. Umieść 2 żółtka, cukier i mleko w blenderze i miksuj aż do uzyskania konsystencji pianki. Następnie dodaj do tego kawę i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką. W kieliszku koktajlowym umieść gałkę lodów, a następnie zalej przygotowanym w blenderze specjałem kawowym.

Wskazówki dotyczące podawania: można podawać również ze świeżymi owocami, taki jak maliny lub jagody.

Espresso COOL!

Kolorowe, pachnące owocami, orzeźwiające koktajle na bazie espresso. Są idealnym dodatkiem do wieczornej kolacji. Zachwycają zaskakującą kolorystyką i niezwykłą prostotą przygotowania.

Składniki do bazy(dla 1 osoby):
- 30 ml ciepłego espresso
- gazowana lemoniada
- kostki lodu
- syrop barmański (w zależności od koloru)
- bananowy (żółty)
- jabłkowy (zielony)
- wiśniowy (czerwony)
- niebieski (blue curacao)

Przygotowanie: wysokie szklanki typu long wypełnij kostkami lodu. Do 2/3 wysokości szklanek wlej lemoniadę. Następnie – w zależności od rodzaju specjału dodaj „kolor” (syrop jabłkowy / syrop wiśniowy / syrop bananowy). Przygotuj espresso i wlej je delikatnie do szklanek, bezpośrednio na wystające kostki lodu.

Wskazówki dotyczące podawania: podawaj ze słomką. 

Bazą wszystkich proponowanych specjałów są espresso lub kawa oraz pianka mleczna, które bez trudu przygotujesz w ekspresie JURA – za naciśnięciem jednego przycisku.

Ekspresy JURA to zawsze spełniona obietnica znakomitego smaku w każdej filiżance kawy. Przygotują niemal każdy specjał kawowy za naciśnięciem jednego przycisku i już możemy rozkoszować się wyśmienitą kawą i to taką, na jaką akurat mamy ochotę. Espresso, cappuccino, latte macchiato – to żaden problem – wystarczy nacisnąć jeden przycisk. Nie trzeba nawet przestawiać filiżanki! Prostota przygotowanych specjałów sprawia, że mamy ochotę na coraz to większe doznania smakowe, chcemy eksperymentować i sprawia nam to ogromną przyjemność.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH