Fot. Jura

Zobacz galerię [9 zdjęć]

Fot. Jura
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Jura
09 maj 2018 11:38

Wszystkie kolory kawy …

Lato – słońce, piasek, morze i coś na orzeźwienie. Może kawa?  Odpowiedź może zadziwić – ale TAK.

Kawa pobudza, orzeźwia, a przede wszystkim doskonale smakuje, zwłaszcza jeśli została zaparzona według najwyższych szwajcarskich standardów, z zastosowaniem najnowszych technologii. A to wszystko w zaciszu własnego domu – za naciśnięciem jednego przycisku.

JURA – szwajcarski specjalista w świecie kawy oddając w nasze ręce produkt doskonały udowadnia, że kawa to nie tylko poranny rytuał, czy przerwa w pracy. Za sprawą nieograniczonych możliwości, jakie daje nam ekspres JURA, każdy z nas może być baristą we własnym domu. Wystarczy odrobina wyobraźni.

Historia kawy jest długa i fascynująca. Legenda mówi, że jej odkrycie zawdzięczamy... kozom. Pewnego razu jeden z etiopskich pasterzy zauważył, że kozy, które wypasa, są bardzo pobudzone za każdym razem, kiedy zjedzą owoce z pewnego krzewu. Udał się więc po pomoc do pobliskiego klasztoru po radę. Tamtejszy przeor przyrządził napar z dziwnej rośliny i przez całą noc nie mógł zasnąć. Odtąd mnisi chętnie pili orzeźwiający napój, który nie tylko sprawiał, że mogli całe noce oddawać się modlitwie, ale objawił także swoje działanie wzmacniające i lecznicze. Z Etiopii kawa zaczęła się rozprzestrzeniać się w XI wieku – początkowo na tereny arabskie, azjatyckie i wreszcie – europejskie, gdzie na dobre zawładnęła podniebieniami w wieku XVII. Z czasem rozwijały się też techniki parzenia kawy, które – po długich próbach i eksperymentach – doprowadziły do powstania ekspresu. Urządzenie to rozpoczęło nową erę w historii kawy. Choć początkowo pozwalało cieszyć się napojem z automatu jedynie bywalcom kawiarni, to w niedługim czasie trafiło także pod strzechy. 

Eliksir z ekspresu

Klasyczne specjały kawowe takie jak ristretto, espresso, café crema już dawno zyskały popularność na całym świecie. Od niedawna modnym trendem są też klasyczne specjały kawowe z dodatkiem mleka lub pianki mlecznej, takie jak cappuccino, latte macchiato, czy flat white. Teraz nadszedł czas na poszerzenie horyzontów kawowych w zakresie smaku i aromatu. Zamianę ciepłej kawy na zimną, czarnej na białą, a cukru na syrop. Zabawa kolorem, kostkami lodu i zimną pianką mleczną sprawi, że zwykła popołudniowa kawa zamieni się w niezwykłą, egzotyczną i orzeźwiającą podróż.

Prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Lato to czas beztroski i zabawy. Zabawmy się więc kawą:

Café Cococcino

Słodki i sycący. Idealny do śniadania. Gorzka czekolada podkreśli aromatyczne espresso, mleczko kokosowe dostarczy nam energii na całe przedpołudnie.

Składniki (dla 2 osób):
- 50 ml ciepłego espresso
- 2 łyżeczki startej gorzkiej czekolady
- 80 ml mleka kokosowego
- pokruszony lód
- 10 ml likieru kawowego
- wiórki kokosowe (do dekoracji)
- białko z 1 jajka (do dekoracji)

Przygotowanie: do ciepłego espresso dodać startą czekoladę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie espresso z dodatkiem czekolady oraz mleko kokosowe i likier kawowy wlej do blendera, dodaj pokruszony lód i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wskazówki dotyczące podawania: podawaj w małych kieliszkach (tzw. shotach). Brzeg kieliszka zanurz w białku jajka, a następnie obsyp wiórkami kokosowymi. 

Café Mandolito

Szybki, prosty, aromatyczny drink – idealny przed obiadem. Niewielka ilość alkoholu korzystnie wpływa na trawienie posiłku.

Składniki (dla 4 osób):
- 100 ml schłodzonej kawy
- 30 ml Amaretto
- pianka mleczna

Przygotowanie: przygotuj kawę i pozostaw do ostygnięcia. Następnie schłodzoną kawę i pozostałe składniki umieść w blenderze i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wskazówki dotyczące podawania: podawaj w małych kieliszkach (tzw. shotach).

Café Amarillo

Pyszny, orzeźwiający deser lodowo - kawowy. Niezwykła uczta dla podniebienia i oczu.

Składniki (dla 2 osób):
- 2 świeże żółtka z jajek
- 2 łyżeczki cukru
- 40 ml mleka
- pokruszony lód
- 20 ml schłodzonego espresso
- 2 kulki lodów waniliowych

Przygotowanie: przygotuj kawę i pozostaw do ostygnięcia. Umieść 2 żółtka, cukier i mleko w blenderze i miksuj aż do uzyskania konsystencji pianki. Następnie dodaj do tego kawę i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką. W kieliszku koktajlowym umieść gałkę lodów, a następnie zalej przygotowanym w blenderze specjałem kawowym.

Wskazówki dotyczące podawania: można podawać również ze świeżymi owocami, taki jak maliny lub jagody.

Espresso COOL!

Kolorowe, pachnące owocami, orzeźwiające koktajle na bazie espresso. Są idealnym dodatkiem do wieczornej kolacji. Zachwycają zaskakującą kolorystyką i niezwykłą prostotą przygotowania.

Składniki do bazy(dla 1 osoby):
- 30 ml ciepłego espresso
- gazowana lemoniada
- kostki lodu
- syrop barmański (w zależności od koloru)
- bananowy (żółty)
- jabłkowy (zielony)
- wiśniowy (czerwony)
- niebieski (blue curacao)

Przygotowanie: wysokie szklanki typu long wypełnij kostkami lodu. Do 2/3 wysokości szklanek wlej lemoniadę. Następnie – w zależności od rodzaju specjału dodaj „kolor” (syrop jabłkowy / syrop wiśniowy / syrop bananowy). Przygotuj espresso i wlej je delikatnie do szklanek, bezpośrednio na wystające kostki lodu.

Wskazówki dotyczące podawania: podawaj ze słomką. 

Bazą wszystkich proponowanych specjałów są espresso lub kawa oraz pianka mleczna, które bez trudu przygotujesz w ekspresie JURA – za naciśnięciem jednego przycisku.

Ekspresy JURA to zawsze spełniona obietnica znakomitego smaku w każdej filiżance kawy. Przygotują niemal każdy specjał kawowy za naciśnięciem jednego przycisku i już możemy rozkoszować się wyśmienitą kawą i to taką, na jaką akurat mamy ochotę. Espresso, cappuccino, latte macchiato – to żaden problem – wystarczy nacisnąć jeden przycisk. Nie trzeba nawet przestawiać filiżanki! Prostota przygotowanych specjałów sprawia, że mamy ochotę na coraz to większe doznania smakowe, chcemy eksperymentować i sprawia nam to ogromną przyjemność.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH