Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Wybieramy garnki. Fot. Zwieger

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Wybieramy garnki. Fot. Zwieger
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
14 lis 2018 15:53

Wybieramy garnki: to warto wiedzieć przed zakupem

Elegancka stal, barwna ceramika czy swojska emalia? Podpowiadamy, na jakie elementy zwrócić uwagę przy zakupie garnków.

Według ekspertów największe znaczenie ma materiał, z którego wykonano nasze naczynie. Producenci garnków używają bardzo różnych surowców: ceramiki, szkła, stali węglowej i emalii, stali nierdzewnej, miedzi, aluminium odlewanego albo tłoczonego z krążka, a także żeliwa. Nie sposób opisać wad i zalet wszystkich materiałów, dlatego wybraliśmy do omówienia tylko najlepsze i najczęściej spotykane opcje. Oto nasze podium.

Stara klasyka, czyli emalia

Dawniej najpopularniejsze, dziś wybierane coraz rzadziej. Garnki zwane powszechnie emaliowymi, zazwyczaj zrobione są ze stali węglowej (czasem ze stali nierdzewnej), pokrytej powłoką z emalii szkliwionej, czyli de facto szkła. Emalia sprawdza się w kuchni ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, jest też łatwa w czyszczeniu. Niestety jest to jednak umiarkowanie wytrzymała powłoka, która po pewnym czasie może odpryskiwać. Na tego typu garnki trzeba więc uważać, zwłaszcza że po uszkodzeniu powłoki nie nadają się już do użytku kuchennego, bo stal węglowa nie jest badana pod kątem kontaktu z żywnością. Praktyczną zaletą garnków emaliowanych jest jednak możliwość użycia ich do gotowania na wszystkich rodzajach kuchni, w tym indukcyjnych.

Lekkie i poręczne garnki aluminiowe

Garnki aluminiowe są stosunkowo lekkie i poręczne, często mają także ciekawy wygląd. Jednak aluminium bez powłoki zabezpieczającej nie jest dopuszczone do kontaktu z żywnością. Choć ceramiczna lub nieprzywierająca powłoka zabezpiecza potrawy przed kontaktem z aluminium, łatwo ją uszkodzić, np. mieszając w garnku stalową łyżką. Żeby się przed tym uchronić, warto zadbać, by wybrane naczynie miało trzy warstwy powłoki – trzeba się jednak liczyć z tym, że ich ceny nie należą do niskich.

Garnki z aluminium szybko się nagrzewają i dobrze utrzymują ciepło, są więc energooszczędne – ale uwaga: mowa tu o odlewanym aluminium! Garnki z aluminiumt łoczonego z krążka są mniej wytrzymałe, szybciej przewodzą i tracą ciepło, czyli zużywają więcej energii. Ze względu na cieńsze dno łatwiej w nich również o przypalenie dania.

Stal nierdzewna – niemal niezawodna

Garnki ze stali nierdzewnej znajdziemy w prawie każdym domu, nie bez powodu są obecnie zdecydowanie najpopularniejsze. Podstawową zaletą garnków stalowych jest ich wytrzymałość i długie utrzymywanie ciepła. Wykonane są zazwyczaj ze stali chromowo-manganowej AISI 201 lub 202 albo dużo lepszej chromowo-niklowej AISI 301 lub 304 (oznaczanej symbolem 18/10). Ta pierwsza może reagować z potrawami kwaśnymi, dodając im stalowego posmaku – warto więc zwrócić uwagę na szczegółowe oznaczenia.

Dobrze też przypilnować, żeby nasze nowe garnki posiadały dno kapslowe, czyli takie z wtopionym krążkiem aluminiowym, który lepiej rozprowadzi ciepło w naczyniu. Tu trzeba uważać na sztuczki producentów, chwalących się liczbą warstw w dnie!

Warto wiedzieć, że liczba warstw w dnie nie jest tak istotna, jak to, z jakiego materiału i jakiej grubości krążki zostały tam umieszczone. Garnek może mieć mnóstwo warstw, ale nie nada się na kuchnię indukcyjną, jeśli nie będzie mieć krążka ze stali AISI 430 – tłumaczy Łukasz Sorbian, specjalista marki Zwieger, produkującej sprzęty AGD. Poza tym, jeśli zdecydujemy się na garnki ze stali nierdzewnej, pamiętajmy, że jego przegrzanie lub dodanie soli do zimnej wody może spowodować pojawienie się na dnie drobnych plam. Ma to jednak znaczenie czysto estetyczne i na szczęście nie oznacza zniszczenia naszego naczynia.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH