Blat roboczy w kuchni. Fot. Studio Max Kuchnie Mebel Styl

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Blat roboczy w kuchni. Fot. Studio Max Kuchnie Mebel Styl
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
10 sie 2017 08:58

Blat roboczy w kuchni - jak wybrać odpowiedni?

Jaki powinien być blat roboczy w kuchni? Okazuje się, że zarówno jego szerokość, grubość oraz wysokość ma znaczenie! Podpowiadamy, czym się kierować i na co zwracać uwagę, aby wybrać odpowiedni model!

Na idealną kuchnię składa się kilka ważnych elementów. Chodzi tutaj nie tylko o aspekty wizualne, ale przede wszystkim o funkcjonalność, bezpieczeństwo i wygodę. Musimy wybrać odpowiednie meble kuchenne,  jednak wielu z nas, nie zdaje sobie sprawy jak ważną rolę odgrywa dobrze dobrany blat roboczy. 

Blaty robocze to nieodłączny element każdej kuchni. To właśnie na nich przygotowujemy posiłki i kładziemy produkty po powrocie z zakupów. Pełnią one nie tylko rolę dekoracyjną, ale przede wszystkim funkcjonalną. Dlatego powinniśmy zadbać o to, aby były odpowiednich rozmiarów. Wymiary blatu wpływają bowiem bezpośrednio na komfort podczas użytkowania. Jakie więc są idealne wymiary?

Szerokość blatu

Po pierwsze powinniśmy się skupić na szerokości blatu, a dokładniej na jego głębokości. Blat roboczy w kuchni, powinien mieć co najmniej 60 centymetrów – jest to tak naprawdę standardowe minimum. W przypadku, gdy mamy do czynienia z wystającymi rurami, które nieco odsuwają szafki oraz inne urządzenia od ściany, to warto zastosować szerszy (głębszy) blat. Jeśli chodzi o blaty laminowane, to mogą one mieć maksymalnie 120 centymetrów. Decydując się na blat z kamienia – tutaj nic nas nie ogranicza – mogą być one bowiem przycięte nawet na większy wymiar.

Grubość blatu 

Najpopularniejsza grubość blatów, którą możemy spotkać dosłownie wszędzie jest 3,8 centymetra. Jest to najwygodniejsze rozwiązanie, gdyż taka grubość pozwala na swobodne zamontowanie zlewozmywaka oraz płyty grzewczej. Blaty o takiej grubości są bardzo wytrzymałe – nie potrzebują żadnego dodatkowego wzmocnienia. Na rynku dostępne są również blaty o większych grubościach – na przykład 4,8 centymetra. Są one jednak rzadziej stosowane, gdyż mogą one wymagać nietypowych rozwiązań – na przykład podczas montowania różnych urządzeń. Ponadto, grubsze blaty mogą po prostu wyglądać zbyt masywnie i w ten sposób przytłoczyć kuchenne wnętrze – zwłaszcza, gdy nie jest zbyt duże.

Wysokość blatu

Wysokość blatu powinien być dopasowanych do naszych osobistych preferencji. Wysokość musi być odpowiednio dobrana do naszego wzrostu – tylko wtedy, zapewni nam to komfortową pracę w kuchni. Na rynku obecnie dostępne są dwie wysokości blatów – 85 lub 90 centymetrów. Nie warto podążać za modą czy obecnymi trendami – tutaj najważniejsza jest nasza wygoda. Z kuchni korzystamy codziennie, dlatego komfort podczas pracy to podstawa.

Źródło: Max Kuchnie

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH