Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Naturalne drewno palisandrowe jest surowcem z jakiego wykonano blat w tej nowoczesnej kuchni. Pięknie wieńczy jasną wyspę kuchenną. Fot. DLH.

Zobacz galerię [12 zdjęć]

Naturalne drewno palisandrowe jest surowcem z jakiego wykonano blat w tej nowoczesnej kuchni. Pięknie wieńczy jasną wyspę kuchenną. Fot. DLH.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
10 marz 2016 10:56

Blat w kuchni: jaki wybrać?

Kamienny, drewniany a może z konglomeratu? Który blat kuchenny będzie najlepszy? Zobaczcie nasze propozycje.

Blat kuchenny to bez wątpienia jedna z najbardziej eksploatowanych stref w domu. Musi być odporny na wysokie temperatury, uszkodzenia mechaniczne i wilgoć. Jednocześnie chcemy, aby był estetyczny - w końcu wieńczy zabudowę kuchenną, a w kuchniach otwartych na salon z półwyspem lub wyspą staje się elementem mocno wyeksponowanych na ludzki wzrok. 

Na rynku jest wiele materiałów, z jakich można wykonać kuchenny blat. Zwolennicy naturalnych rozwiązań chętnie sięgną po kamień (popularne są blaty granitowe) bądź drewno. Musimy jednak pamiętać, że oba te materiały wymagają od nas systematycznej impregnacji. Jeśli jednak odpowiednio o nie zadbamy, będą nam służyć przez lata. Niewątpliwą zaletą blatów kamiennych i drewnianych jest to, że każdy blat jest wyjątkowy, nie ma dwóch powtarzalnych powierzchni. 

Możemy także zdecydować się na blat laminowany. Może on imitować swoim wyglądem i fakturą drewno, beton a także kamień. Blaty laminowane to atrakcyjna alternatywa dla naturalnych materiałów, są stosunkowo niedrogie, a przy tym nie wymagają impregnacji, są także odporne na wilgoć i wysoką temperaturą. 

Jeszcze inną opcją są blaty z konglomeratu. Kompozytów na rynku jest wiele, wśród tych najpopularniejszych warto wymienić Silestone, Technistone oraz Corian. Te dwa pierwsze to kompozyty kwarcowo-granitowe, Corian to natomiast kompozyt akrylowo-mineralny. Blaty z konglomeratu są trwałe, odporne na zarysowania i mechaniczne urazy. 

Warto również rozważyć zastosowanie blatu ze spieków kwarcowych. Tworzywo ceramiczne jest trwałe, a przy tym łatwe w obróbce, plastyczne, dające się nawet wyginać. Są przy tym lekkie i nie wymagają impregnacji. Trwałe i estetyczne są także blaty ze stali i szkła, a także betonu. Rozwiązań jest wiele.

 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH