Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Blat laminowany z dekorem Smooth Concrete, przypominającym beton architektoniczny, oszlifowany i gładki. Przepięknie prezentuje się w połączenie z dekorem drewnianym. Fot. Pfleiderer.

Blat laminowany z dekorem Smooth Concrete, przypominającym beton architektoniczny, oszlifowany i gładki. Przepięknie prezentuje się w połączenie z dekorem drewnianym. Fot. Pfleiderer.
  • Autor: Anna Sołomiewicz
  • 13 sie 2015 09:40 (aktualizacja: 14 sie 2015 09:02)

Blat w kuchni: wybierz najlepszy

Cieniutki, 12-milimietrowy, a może na odwrót: gruby na 10cm? Wykonany z naturalnego drewna, laminatu czy może betonu? Jest wiele rodzajów blatów kuchennych, zobaczcie jaki wybrać!

Rodzajów blatów kuchennych jest wiele - od tych wykonanych z konglomeratu, przez blaty z naturalnego kamienia i drewna, po płytę laminowaną. Oprócz tych czterech najpopularniejszych surowców, możemy również napotkać blaty wykonane ze stali nierdzewnej, betonu architektonicznego czy np. hartowanego szkła.

Wybierając blat kuchenny powinniśmy się kierować zarówno wrażeniem wizualnym, jak i cechami charakterystycznymi danego materiału, które mogą wpłynąć zarówno na komfort użytkowania blatu, jak i jego cenę. Przykładowo, jeśli skusimy się na blat wykonany z naturalnego drewna, pamiętajmy, że wraz z biegiem czasu zmieni ono swój kolor. Naturalny kamień z kolei wymagać będzie systematycznego impregnowania.

Bardzo wytrzymałe i funkcjonalne są blaty z konglomeratów, czyli mieszanek kruszywa mineralnego i żywic. Popularnością ustępują one jedynie blatom laminowanych, za których wyborem przemawia bez wątpienia niewysoka cena i bogactwo różnorodnych wykończeń, pozwalających płytom imitować inne materiały - od drewna po beton. Podobne możliwości imitacji innych materiałów dają również wspomniane wcześniej kompozyty.  

Rodzaj wybranego materiału bezpośrednio wpływa również na dobór zlewozmywaka. Blaty kompozytowe bądź betonowe umożliwiają wydrążenie komory w samym materiale, podczas gdy płytę laminowaną, drewnianą czy kamienną trzeba ciąć, przygotowując otwór na zlew. Ostatnimi czasy coraz modniejsze są blaty bardzo cienkie, nie przekraczające grubością 12 milimetrów oraz - druga skrajność - blaty bardzo grube, o grubości 10 cm lub większej. 

W naszej galerii prezentujemy różne pomysły na blat kuchenny - od tych betonowych, po wykonane z naturalnego drewna. Zobaczcie, które przypadną Wam do gustu!

WASZE KOMENTARZE (1) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA