Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Blat w kuchni. Projekt: Magdalena Lechamnn. Fot. Bartosz Jarosz

Zobacz galerię [17 zdjęć]

Blat w kuchni. Projekt: Magdalena Lechamnn. Fot. Bartosz Jarosz
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
11 lip 2018 09:26

Blat w kuchni - zobacz jaki wybrać

Drewno, kamień, laminat. Jaki materiał wybrać na blat kuchenny? Sprawdźcie dostępne rozwiązania.

Blaty stalowe mają swój charakter, potrafią zaskakiwać ciekawą fakturą i rodzajem wykończenia, bowiem stal – w zależności od procesu walcowania, na gorąco czy na zimno – uzyskuje różne cechy i właściwości. Walcowana na zimno jest gładka i odpowiednio cienka, po nałożeniu na specjalny stelaż tworzy blat, który można spotkać w kuchni niemal każdej restauracji. Natomiast stal walcowana na gorąco może mieć różnorodną fakturę, która przypomina słoje drewna, fakturę betonu czy też – po laserowym oszlifowaniu – błyszczy się drobinkami, do złudzenia przypominając diamenty.

Kamienne inspiracje

Dla amatorów naturalnych materiałów idealnym wyborem będzie kamień, np. granit. Blaty kuchenne są jednymi z najbardziej eksploatowanych powierzchni w domu. Praktycznie codziennie muszą mierzyć się z wilgocią, działaniem wysokich temperatur, trudnymi do usunięcia plamami. Dlatego tak ważny jest wybór optymalnego wykończenia, które przez wiele lat będzie cieszyć nas estetycznym wyglądem, sprawdzi się w codziennym użytkowaniu i okaże się bezproblemowe w konserwacji. Wyszukanie materiału spełniającego wszystkie powyższe kryteria nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Granit łączy w sobie najbardziej pożądane cechy — będzie nie tylko piękną ozdobą, ale także trudnym przeciwnikiem dla kuchennego żywiołu – mówi ekspert branżowy, Sławomir Hardy z firmy Interstone, która ma w swojej ofercie blaty wykonane z naturalnego granitu.

Naturalny kamień to wybór dla prawdziwych koneserów. Natomiast dla tych użytkowników, którzy wolą jednak tańsze i lżejsze rozwiązania, polecane są blaty z płyt laminowanych, które mogą odwzorowywać dowolne faktury i kolory – w tym granit, marmur, piaskowiec i wiele innych.

Tekst: Beata Michalik

Zobacz także Kuchnia z jadalnią - 20 pięknych zdjęć

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • Gość, 2018-07-13 11:19:39

    Stal kwasoodporna na blaty?
    Chyba do prosektorium !

POLECAMY W SERWISACH