Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Półwysep o ciekawym, oryginalnym kształcie stanowi integralną część zabudowy kuchennej. Wykończony jest fornirem zebrano o dynamicznym rysunku. Powierzchnia kuchni: ok. 17 m². Projekt: InsideLab. Fot. Bartosz Jarosz.

Zobacz galerię [16 zdjęć]

Półwysep o ciekawym, oryginalnym kształcie stanowi integralną część zabudowy kuchennej. Wykończony jest fornirem zebrano o dynamicznym rysunku. Powierzchnia kuchni: ok. 17 m². Projekt: InsideLab. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Ewa Kozioł
29 maj 2014 11:57

Co zamiast wyspy? Najciekawsze pomysły architektów na półwysep w kuchni

Półwysep to świetna alternatywa dla kuchennej wyspy. W małym wnętrzu będzie wygodnym i funkcjonalnym rozwiązaniem. Zobaczcie sami.


Półwysep, zwłaszcza w mniejszych wnętrzach, to alternatywa dla rozbudowanej wyspy kuchennej. Jest technicznie łatwiejszym rozwiązaniem i wymaga zdecydowanie mniej miejsca niż wolnostojąca wyspa. Półwysep dzieli kuchnię na strefy funkcjonalne lub oddziela kuchnię od sąsiadującego pomieszczenia – salonu lub jadalni. Dodatkowo skraca drogę między poszczególnymi sprzętami, a tym samym wpływa na lepszą ergonomię kuchni.

Funkcje półwyspu

Funkcja półwyspu należy dostosować do wielkości kuchni. Co może się na nim znaleźć? Praktycznie wszystko. Zarówno zlewozmywak, jak i płyta grzewcza, nie wspominając o dodatkowych szafkach i szufladach ukrytych pod blatem. Świetnie zaprezentują się tutaj półki na wino czy nawet minilodówka.

Oczywiście w zależności od jego wykorzystania niezbędne będzie doprowadzenie odpowiednich instalacji (elektrycznej, wodno-kanalizacyjnej czy gazowej). Umieszczenie zlewozmywaka i płyty grzejnej na półwyspie umożliwia dostęp do nich z dwóch stron, co znacznie ułatwia pracę.

Przy półwyspie warto także zaaranżować stolik śniadaniowy albo strefę barową z hokerami. Tutaj będzie można zjeść szybki posiłek, wypić kawę z przyjaciółką czy zaprosić gości na drinka.

Ładne, estetyczne wykończenie

Półwysep jest wysuniętym elementem kuchni dlatego wymaga estetycznego wykończenia. Na szczególną uwagę zasługuje część od strony salonu lub jadalni. Możliwości są nieograniczone. Do wyboru mamy praktycznie wszystkie dostępne materiały: drewno, kamień, tapeta, szkło. Oczywiście należy pamiętać o spójności półwyspu zarówno z kuchnią, jak i pomieszczeniem, z którym kuchnia sąsiaduje. Przestrzeń półwyspu można wykorzystać zarówno od strony kuchni (na szafki i carga), jak i salonu czy jadalni (np. szuflady na akcesoria stołowe).

Półwysep w kuchni otwartej na salonu: same zalety

Półwysep z łatwością przełamuje monotonię frontów dolnych szafek kuchennych. Jego podstawową zaletą jest dodatkowe miejsce do pracy i przechowywania. Organizuje także przestrzeń strefy dziennej i dyskretnie wyznacza granice kuchni. Dzięki niemu można ergonomicznie zaaranżować nieustawne pomieszczenia, np. na poddaszach. Jeśli półwysep zakończymy wyższym barkiem lub ścianką, zasłoni częściowo kuchenny rozgardiasz.

Pięknie i oryginalnie wykończony będzie z pewnością ciekawym elementem dekoracyjnym wnętrza. No i nie należy zapomnieć, że jeśli zdecydujemy się na lokalizację płyty grzejnej na półwyspie, gotując mamy stały kontakt z osobami przebywającymi w salonie, co ułatwia integrację z gośćmi i resztą rodziny.

Oczywiście warto się zastanowić nad własnym stylem życia, potrzebami i przyzwyczajeniami. Otwarta na salon kuchnia doda przestrzeni i będzie świetnym miejscem spotkań towarzyskich oraz sercem życia rodzinnego.

Tekst: arch. Małgorzata Brewczyńska.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH