Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Półwysep o ciekawym, oryginalnym kształcie stanowi integralną część zabudowy kuchennej. Wykończony jest fornirem zebrano o dynamicznym rysunku. Powierzchnia kuchni: ok. 17 m². Projekt: InsideLab. Fot. Bartosz Jarosz.

Półwysep o ciekawym, oryginalnym kształcie stanowi integralną część zabudowy kuchennej. Wykończony jest fornirem zebrano o dynamicznym rysunku. Powierzchnia kuchni: ok. 17 m². Projekt: InsideLab. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: Ewa Kozioł
  • 29 maj 2014 11:57 (aktualizacja: 31 maj 2014 19:55)

Co zamiast wyspy? Najciekawsze pomysły architektów na półwysep w kuchni

Półwysep to świetna alternatywa dla kuchennej wyspy. W małym wnętrzu będzie wygodnym i funkcjonalnym rozwiązaniem. Zobaczcie sami.


Półwysep, zwłaszcza w mniejszych wnętrzach, to alternatywa dla rozbudowanej wyspy kuchennej. Jest technicznie łatwiejszym rozwiązaniem i wymaga zdecydowanie mniej miejsca niż wolnostojąca wyspa. Półwysep dzieli kuchnię na strefy funkcjonalne lub oddziela kuchnię od sąsiadującego pomieszczenia – salonu lub jadalni. Dodatkowo skraca drogę między poszczególnymi sprzętami, a tym samym wpływa na lepszą ergonomię kuchni.

Funkcje półwyspu

Funkcja półwyspu należy dostosować do wielkości kuchni. Co może się na nim znaleźć? Praktycznie wszystko. Zarówno zlewozmywak, jak i płyta grzewcza, nie wspominając o dodatkowych szafkach i szufladach ukrytych pod blatem. Świetnie zaprezentują się tutaj półki na wino czy nawet minilodówka.

Oczywiście w zależności od jego wykorzystania niezbędne będzie doprowadzenie odpowiednich instalacji (elektrycznej, wodno-kanalizacyjnej czy gazowej). Umieszczenie zlewozmywaka i płyty grzejnej na półwyspie umożliwia dostęp do nich z dwóch stron, co znacznie ułatwia pracę.

Przy półwyspie warto także zaaranżować stolik śniadaniowy albo strefę barową z hokerami. Tutaj będzie można zjeść szybki posiłek, wypić kawę z przyjaciółką czy zaprosić gości na drinka.

Ładne, estetyczne wykończenie

Półwysep jest wysuniętym elementem kuchni dlatego wymaga estetycznego wykończenia. Na szczególną uwagę zasługuje część od strony salonu lub jadalni. Możliwości są nieograniczone. Do wyboru mamy praktycznie wszystkie dostępne materiały: drewno, kamień, tapeta, szkło. Oczywiście należy pamiętać o spójności półwyspu zarówno z kuchnią, jak i pomieszczeniem, z którym kuchnia sąsiaduje. Przestrzeń półwyspu można wykorzystać zarówno od strony kuchni (na szafki i carga), jak i salonu czy jadalni (np. szuflady na akcesoria stołowe).

Półwysep w kuchni otwartej na salonu: same zalety

Półwysep z łatwością przełamuje monotonię frontów dolnych szafek kuchennych. Jego podstawową zaletą jest dodatkowe miejsce do pracy i przechowywania. Organizuje także przestrzeń strefy dziennej i dyskretnie wyznacza granice kuchni. Dzięki niemu można ergonomicznie zaaranżować nieustawne pomieszczenia, np. na poddaszach. Jeśli półwysep zakończymy wyższym barkiem lub ścianką, zasłoni częściowo kuchenny rozgardiasz.

Pięknie i oryginalnie wykończony będzie z pewnością ciekawym elementem dekoracyjnym wnętrza. No i nie należy zapomnieć, że jeśli zdecydujemy się na lokalizację płyty grzejnej na półwyspie, gotując mamy stały kontakt z osobami przebywającymi w salonie, co ułatwia integrację z gośćmi i resztą rodziny.

Oczywiście warto się zastanowić nad własnym stylem życia, potrzebami i przyzwyczajeniami. Otwarta na salon kuchnia doda przestrzeni i będzie świetnym miejscem spotkań towarzyskich oraz sercem życia rodzinnego.

Tekst: arch. Małgorzata Brewczyńska.

PROJEKTANT

Małgorzata Brewczyńska

Inventive Interiors

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA