Wysuwany stół. Fot. Häfele

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Wysuwany stół. Fot. Häfele
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Redakcja Dobrzemieszkaj.pl
22 lis 2017 13:20

Ergonomiczna kuchnia w bloku. Zobacz, jak ją urządzić

Niewielki metraż to nie przeszkoda na drodze do funkcjonalnej i wygodnej kuchni. Gdzie zaplanować lodówkę, a gdzie zlewozmywak? Podpowiadamy, jak urządzić tą przestrzeń zgodnie z zasadami ergonomii.

Urządzenie komfortowej kuchni w mieszkaniu w bloku to nie lada wyzwanie. O wyspie na środku pomieszczenia możemy pomarzyć, a lodówkę, płytę grzewczą, zlew i masę miejsca do przechowywania musimy zmieścić na kilku metrach. Jak? Kluczowe jest trzymanie się zasad kuchennej ergonomii.

Podziel na strefy

W kuchni odbywa się mnóstwa pracy – by ta przebiegała sprawnie, należy odpowiednio rozplanować całe pomieszczenie. Na proces „gotowania” składa się przecież także pieczenie, mycie, krojenie, wykorzystywanie mnóstwa składników i akcesoriów. Ważną rolę odgrywa podział na strefy. Tych wyróżniamy pięć:

  • Gotowania i pieczenia – z płytą grzewczą i piekarnikiem
  • Przygotowywania – z blatem roboczym
  • Zapasów – z lodówką
  • Zmywania – ze zlewozmywakiem

Przechowywania – szafki górne i dolne

Maksymalne wykorzystanie tej ostatniej będzie kluczowym zadaniem – to tam trafią suche produkty spożywcze, zastawa, garnki i akcesoria. Jak to zrobić? – Podstawę kuchni powinny stawić pojemne, wytrzymujące duże obciążenia szuflady, wyposażone w prowadnice ułatwiające ich wysuwanie i zamykanie bez wysiłku. Swoją rolę odegrają też sortowniki, które pozwalają zachować porządek – mówi Jakub Malinowski, ekspert ds. okuć meblowych. Warto zaplanować wysoką zabudowę – górne szafki, wyposażone w eleganckie, unoszone dzięki podnośnikom fronty, dopełnią przestrzeń wizualnie i pozwolą wykorzystać miejsce ponad linią oczu. Jak zaplanować poszczególne strefy?

Wykorzystaj trójkąt roboczy

Tworząc projekt kuchni należy pamiętać, że niezwykle ważną rolę odgrywa pojęcie tzw. trójkąta roboczego. Ten stanowią lodówka, zlewozmywak i płyta grzewcza (kuchenka), czyli elementy wykorzystywane praktycznie w każdym procesie gotowania. Odległość między wierzchołkami tego „trójkąta” powinna być stosunkowo niewielka – długość wszystkich boków powinna wynosić od ok. 4 do 6 metrów. Urządzając kuchnię należy ocenić, na co pozwala nam przeznaczony na nią metraż. Dzięki temu łatwiej będzie wybrać kształt litery, któremu będzie odpowiadało pomieszczenie:
Kształt I – zabudowa jednorzędowa, w której nie uda się zastosować idei trójkąta. Elementy są ułożone wzdłuż jednej ściany. Pracę ułatwić może jedynie zastosowanie odpowiedniej kolejności: lodówka, dalej blat, zlewozmywak i dopiero za nim płyta grzewcza

Kształt U - ciągi robocze wzdłuż przeciwległych ścian, połączone trzecim, poprzecznym, często znajdującym się pod kuchennym oknem, czy też na wprost od wejścia do kuchni. Kuchenkę i lodówkę ustawiamy w bocznych ciągach roboczych, unikamy umieszczania zlewu pod oknem, by nie blokować dostępu światła dziennego do strefy pracy

Kształt L – sprzęty umieszczamy wzdłuż prostopadłych ścian, lodówkę
i zlewozmywak pod jedną, kuchenkę pod drugą. Pozwala to zagospodarować dużo miejsca na blat roboczy między zlewem i płytą grzewczą

- W przypadku, gdy nie możemy zagospodarować odpowiednio dużo miejsca na blat roboczy, możemy skorzystać z blatów wysuwnych. Rozwiązanie to pozwala uzyskać dodatkową przestrzeń tylko w razie potrzeby i na co dzień nie zajmuje cennego miejsca – mówi Jakub Malinowski.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH