Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: www.dobrzemieszkaj.pl
17 lut 2009 13:00

Gdy metrów jest mało

Posiadanie niewielkiej kuchni nie musi być dopustem bożym ani życiową porażką, pod warunkiem, że sukcesu nie mierzymy w metrach kwadratowych powierzchni.

Prawidłowo zaprojektowana staje się gniazdem roboczym, w którym wszystko znajduje się pod ręką, a każda rzecz ma swoje właściwe miejsce.

O autorze artykułu
Sławomir Mojsiuszko
Architekt, projektant wnętrz, dziennikarz, twórca wielkoformatowych zdarzeń chwilowych i bardziej trwałych. Wytrwały badacz różnic i podobieństw między Wschodem i Zachodem – także w projektowaniu przestrzeni. W przerwach – użytkownik kilku mieczy japońskich.
Sławomir Mojsiuszko

Organizacja małej kuchni wymaga wielkiej dyscypliny – głównie w opanowywaniu własnych koncepcji funkcjonalnych. Wymarzona kuchnia bowiem to nie tylko stanowisko robocze – jest także miejscem szybkich posiłków, również przestrzenią obdarzoną funkcją towarzyską. Po prostu lubimy spędzać czas w domowej przytulności kuchni, towarzyszyć powstawaniu posiłków, nawet jeśli cała aktywność kończy się na komentowaniu poczynań kuchmistrza. Chęć przebywania w kuchni jest atawistycznym dążeniem do skupienia wokół ogniska. W małej kuchni tego właśnie aspektu jesteśmy boleśnie pozbawieni.

Małe kuchnie
Mała kuchnia w kawalerce. Dwupalnikowa płyta, podblatowa lodówka i mały zlew zajmują minimalną ilość miejsca. Strefa przechowalnicza – w równoległych ciągach szafek stojących oraz zabudowie górnej – nie jest ogromna, ale wystarczająca na podstawowe produkty i akcesoria. (proj. Arkadiusz Olszanka)

Planowanie zabudowy

W małej kuchni każda ściana jest potencjalnym obszarem zainstalowania blatu kuchennego. Przy dwóch ciągach lub zabudowie o kształcie litery „U”, wolna przestrzeń między nimi powinna wynosić 120 cm. Wynika to z obsługi dolnego piekarnika. Gdy szerokość wnętrza jest zbyt mała, warto zainstalować blaty o nierównej szerokości. Przyda się nawet ten 40 cm, a szafki pod nim okażą się całkiem pojemne, zważywszy, że tyle ma górna zabudowa.

WASZE KOMENTARZE (2)

DODAJ KOMENTARZ
  • aaa, 2012-01-15 17:12:34

    nie czaje tej roznicy w wyskolosci blatu. jak z zalozenia ktos che miec bardziej pojemne szafki to i ten kawalek blatu z plyta moze rowniez podniesc!?
  • gratulacje, 2009-02-18 09:54:29

    bardzo dobry artykuł gratulacje autorowi

POLECAMY W SERWISACH