Autor: Blum
19 maj 2015 11:59
Jak zaplanować kuchnię, by pracowało się w niej bez wysiłku?
Praca w kuchni składa się w znacznej części z powtarzających się czynności. Projekt kuchni powinien uwzględnić zatem ich przebieg, by maksymalnie zmniejszyć pokonywane odległości, a tym samym nakład pracy.
Odpowiednio rozplanowane strefy w kuchni pomogą w szybkim i sprawnym wykonywaniu kuchennych czynności.
1. Strefa zapasów – tu powinna znaleźć się lodówka i szafa na zapasy takie jak ryż, mąka, cukier, makarony itp.
2. Strefa przechowywania – to miejsce dla naczyń codziennego użytku takich jak szklanki, talerze itp.
3. Strefa zmywania – obok zlewozmywaka i zmywarki powinno znaleźć się tutaj miejsce na sortowniki do śmieci oraz detergenty i ściereczki.
4. Strefa przygotowywania – to główny obszar pracy w kuchni. W tej strefie powinny znaleźć się deski do krojenia, przyprawy, miski.
5. Strefa gotowania – to płyta grzewcza, piekarnik, kuchenka mikrofalowa itp. Niezbędne są także garnki, patelnie, sztućce, robocze oraz formy do pieczenia.
Gdy wszystko jest pod ręką, łatwo dostępne – wówczas praca przebiega sprawniej. Na przykład w strefie gotowania: tu warto przechowywać wszystko, co niezbędne do gotowania w pobliżu płyty kuchennej. Garnki z przykrywkami oraz sztućce robocze w szufladzie pod płytą, olej do smażenia i przyprawy w szufladzie tuż obok. Będzie więcej czasu na przyjemności.
Każda z pięciu stref ma własne wymagania. Istotne jest ich rozmieszczenie, wyposażenie i wielkość.
Jeśli chcecie Państwo dowiedzieć się więcej na temat planowania kuchni warto zobaczyć inspiracje Blum lub odwiedzić jedno z centrów doradczych Dynamic Space.