Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Gdy w kuchni wszystko jest pod ręką, łatwo dostępne – wówczas praca przebiega znacznie sprawniej. Fot. Blum.

Zobacz galerię [7 zdjęć]

Gdy w kuchni wszystko jest pod ręką, łatwo dostępne – wówczas praca przebiega znacznie sprawniej. Fot. Blum.
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Blum
19 maj 2015 11:59

Jak zaplanować kuchnię, by pracowało się w niej bez wysiłku?

Praca w kuchni składa się w znacznej części z powtarzających się czynności. Projekt kuchni powinien uwzględnić zatem ich przebieg, by maksymalnie zmniejszyć pokonywane odległości, a tym samym nakład pracy.

Odpowiednio rozplanowane strefy w kuchni pomogą w szybkim i sprawnym wykonywaniu kuchennych czynności.

1. Strefa zapasów – tu powinna znaleźć się lodówka i szafa na zapasy takie jak ryż, mąka, cukier, makarony itp.

2. Strefa przechowywania – to miejsce dla naczyń codziennego użytku takich jak szklanki, talerze itp.

3. Strefa zmywania – obok zlewozmywaka i zmywarki powinno znaleźć się tutaj miejsce na sortowniki do śmieci oraz detergenty i ściereczki.

4. Strefa przygotowywania – to główny obszar pracy w kuchni. W tej strefie powinny znaleźć się deski do krojenia, przyprawy, miski.

5. Strefa gotowania – to płyta grzewcza, piekarnik, kuchenka mikrofalowa itp. Niezbędne są także garnki, patelnie, sztućce, robocze oraz formy do pieczenia.

Gdy wszystko jest pod ręką, łatwo dostępne – wówczas praca przebiega sprawniej. Na przykład w strefie gotowania: tu warto przechowywać wszystko, co niezbędne do gotowania w pobliżu płyty kuchennej. Garnki z przykrywkami oraz sztućce robocze w szufladzie pod płytą, olej do smażenia i przyprawy w szufladzie tuż obok. Będzie więcej czasu na przyjemności.

Każda z pięciu stref ma własne wymagania. Istotne jest ich rozmieszczenie, wyposażenie i wielkość.

Jeśli chcecie Państwo dowiedzieć się więcej na temat planowania kuchni warto zobaczyć inspiracje Blum lub odwiedzić jedno z centrów doradczych Dynamic Space.

WASZE KOMENTARZE (1)

DODAJ KOMENTARZ
  • Olga, 2015-08-26 07:50:34

    Wszystko musi byc w zasięgu rąk, tak żeby się nie nachodzić, bo to bez sensu. Ja mam kuchenke gazową i mi najtrudniej było schować sprytnie jakoś w kuchni butlę z gazem.

POLECAMY W SERWISACH