Jednym z trwałych materiałów na blat jest... szkło, które łatwo utrzymać w czystości, a przy tym prezentuje się bardzo efektownie. Na zdjęciu szklany blat w kuchni niemieckiej marki Leicht. Fot. Leicht Kuechen

Zobacz galerię [6 zdjęć]

Jednym z trwałych materiałów na blat jest... szkło, które łatwo utrzymać w czystości, a przy tym prezentuje się bardzo efektownie. Na zdjęciu szklany blat w kuchni niemieckiej marki Leicht. Fot. Leicht Kuechen
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Sołomiewicz
16 maj 2016 12:53

Jaki materiał na blat? 6 propozycji, które musisz zobaczyć

Blat kuchenny jest narażony na działanie wilgoci, wysokiej temperatury, detergentów i uszkodzeń mechanicznych. Musi być wytrzymały i estetyczny. Jaki zatem wybrać?

Płyta laminowana, naturalne drewno, kamień, szkło, stal, konglomerat - oto szósta materiałów, które zdecydowanie najczęściej wybierane są do produkcji blatów roboczych. Co oferują użytkownikom? Jakie zalety i wady pociąga za sobą ich zastosowanie? Przedstawiamy zestawienie mocnych i słabych stron każdego z nich.

Blat laminowany

Blaty kuchenne wykonane z wiórowej płyty pokrytej laminatem od lat cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem klientów. Coraz wierniej i ciekawiej odwzorowując rysunek naturalnego drewna i kamienia, są jednocześnie pozbawione ich wad. I tak - w odróżnieniu od blatów drewnianych gwarantują dużo wyższą wytrzymałość na zarysowania, działanie wilgoci i wysokiej temperatury (a przecież w kuchni nietrudno o gorący garnek, czy rozlany napój).

Ponadto dużo trudniej je odbarwić (np. kwasem owocowym), a dzięki odporności na działanie detergentów - łatwiej się je czyści. Z kolei w porównaniu do blatów kamiennych - blaty laminowane są cieplejsze i przyjemniejsze w dotyku. Nie bez znaczenia jest również ich cena - produkt ten jest zdecydowanie najtańszą opcją.

Dzięki bogatej ofercie producentów, blaty laminowane gwarantują szeroki wybór kolorystyczny i funkcjonalny. Dla przykładu, firma Pfleiderer ma obecnie w ofercie ponad 80 dekorów inspirowanych różnymi gatunkami drewna (również egzotycznego) i kamienia. Wśród nich nie brakuje popularnych wzorów betonu czy stali, które na pierwszy rzut oka w niczym się nie różnią od pierwowzorów.

Blat drewniany

Piękne, naturalne, ciepłe... to chyba najczęściej wymieniane przez miłośników drewna zalety tego materiału. Doceniamy urok drewnianych blatów, bogactwo rysunku różnych gatunków, szeroką paletę kolorystyczną, a przede wszystkim ich niepowtarzalność i "ten" charakter.

Wykonane z drewna blaty od zawsze cieszyły się popularnością. I to mimo wielu ograniczeń jakie za sobą pociągają. Choć niezaprzeczalnie piękne i ponadczasowe, ustępują pod względem funkcjonalności blatom laminowanym. Nie są tak odporne na działanie wysokiej temperatury, wilgoci i detergentów, a czynników tych przecież nie da się w kuchni uniknąć. Łatwiej je odbarwić i zarysować. Mogą się wypaczyć i wymagają starannej pielęgnacji. Ich wytrzymałość zależy od gatunku i technologii w jakiej zostały wyprodukowane (wytrzymalsze są egzotyki i blaty klejone).

Blat z kamienia

Blat z kamienia to dla wielu z nas synonim luksusu i elegancji. Do ich produkcji wykorzystuje się zazwyczaj charakteryzujące się bogatym rysunkiem: marmury, granity lub trawertyny, choć nie jest to oczywiście zamknięta lista. Każdy z tych gatunków charakteryzuje się różnymi parametrami (twardość czy nasiąkliwość), każdy - po odpowiedniej impregnacji - gwarantuje duże możliwości obróbki krawędzi.

Materiał ten - dzięki odporności na temperaturę, działanie wilgoci i wody pozwala na szerokie funkcjonalne zastosowanie. Jednakże, wbrew pozorom nie jest to najbardziej wytrzymała propozycja. Blaty kamienne bardzo łatwo trwale zaplamić np. winem, czy kwasami owocowymi - z soku czy cytryny. Poza tym wymagają systematycznej pielęgnacji i odpowiedniej impregnacji. Jednocześnie to najdroższa z dostępnych opcji.

Blat z kompozytu i konglomeratu

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH