Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Kuchnię do salonu oddziela jedynie wyspa, w którą został wbudowany rozkładany stół. Biała zabudowa subtelnie wtapia się w stonowaną aranżację przestrzeni, stanowiąc delikatne tło dla strefy wypoczynkowej. Projekt: Lucyna Kołodziejska. Fot. Bartosz Jarosz.

Kuchnię do salonu oddziela jedynie wyspa, w którą został wbudowany rozkładany stół. Biała zabudowa subtelnie wtapia się w stonowaną aranżację przestrzeni, stanowiąc delikatne tło dla strefy wypoczynkowej. Projekt: Lucyna Kołodziejska. Fot. Bartosz Jarosz.
  • Autor: Ewa Kozioł
  • 06 cze 2014 08:11

Mała kuchnia. Zobaczcie najciekawsze pomysły architektów

Mała kuchnia też może być funkcjonalna i piękna. Wystarczy tylko odpowiedni projekt, właściwa kolorystyka, a przede wszystkim dobry pomysł.

Planowanie małej kuchni jest znacznie trudniejsze niż dużej. Na niewielkiej powierzchni trzeba bowiem zmieścić wszystkie niezbędne funkcję. A do tego jeszcze całość powinna prezentować się estetycznie i pięknie. Warto więc wybierając meble kuchenne, które mają znaczący wpływ na wystrój, zastanowić się nad rozwiązaniem, które najlepiej sprawdzi się właśnie w małym wnętrzu. 

W małej kuchni należy unikać ciemnych kolorów. Fronty mebli powinny być jasne, dzięki czemu będą optycznie powiększać przestrzeń. Górne szafki mogą być szklane lub lakierowane – odbiją światło i rozświetlą wnętrze. Jeśli pomieszczenie jest jasne, ma dużo okien, to wówczas nic nie stoi na przeszkodzie, aby na ciemniejszy kolor pomalować ściany.

Odradzam stosowanie zabudowy od podłogi do sufitu, ponieważ takie rozwiązanie wizualnie przytłoczy wnętrze. Warto natomiast, jeśli mamy taką możliwość, zrezygnować z szafek wiszących. Można je wówczas zastąpić lekkimi, otwartymi półkami, a ścianę wykorzystać na przykład na powieszenie kubków, wieszaków na pokrywki czy talerze.

Przy małej ilości mebli kuchennych szafki stojące dobrze jest postawić na stalowych nogach lub kółkach, a nie tradycyjnie na cokole. Zapewni to efekt wizualnego oderwania szafek od podłogi, a co za tym idzie nada zabudowie lekkość. Czasami stosuje się też meble bez korpusów. Są to meble na stalowych ramach tak, jak wykorzystuje się w punktach gastronomicznych. Minusem tego rozwiązania są jednak widoczne sprzęty, które mogą sprawiać wrażenie bałaganu.

Należy również ograniczyć ilość sprzętów AGD. Zastanówmy się czy wstawiać zmywarkę kosztem szafki, czy też nie wybrać lodówki podblatowej rezygnując z zabudowanego, wysokiego słupka. Ograniczmy też ustawianie sprzętów na blacie – toster lub ekspres do kawy lepiej schować do szafki. Pozwoli to na maksymalne wykorzystanie blatu roboczego. Dobrym rozwiązaniem są również chowane blaty robocze, które mogą dodatkowo służyć jako stolik do spożywania posiłków.

Jeśli w kuchni znajduje się okno to dekoracje ograniczmy do minimum. W zupełności wystarczy roleta rzymska lub roleta wewnątrz.

Tekst: Agata Piltz.

PROJEKTANT

Agata Piltz

Studio Aranżacji Wnętrz Tryton Agata Piltz

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA