Na granicy otwartej strefy dziennej umieszczono półwysep. Od strony kuchni jego poszerzony blat zmienia się w bar śniadaniowy. Od strony salonu dekoracyjne wnęka dodaje bryle lekkości. Fronty zabudowy z dekorem teakowym, zestawione z laminatem w kolorze cappuccino, tworzą eleganckie i efektowne zestawienie. Projekt: Monika Kosakowska. Fot. Maciej Wiśniewski.

Zobacz galerię [16 zdjęć]

Autor: Ewa Kozioł
11 wrz 2014 13:01

Mała kuchnia. Zobaczcie pomysły architektów

Czy mała kuchnia musi być niewygodna? Wcale nie! Wystarczy kilka sprawdzonych, pomysłowych rozwiązań a stanie się funkcjonalna i bardzo wygodna.

Gdy kuchnia jest mała, a zmiany konieczne, trzeba podjąć radykalną decyzję. Albo wyburzyć jedną ze ścian, czyli otworzyć kuchnię na salon, albo przenieść kuchnię do salonu (i w dawnej kuchni urządzić dodatkową sypialnię, pokój dziecka czy gabinet). Ogromny wybór eleganckich materiałów i wyposażenia sprawia, że kuchnia w salonie to estetyczne i modne rozwiązanie.

Bardzo małe kuchnie w pomieszczeniach zamkniętych są najtrudniejsze do funkcjonalnego zaaranżowania. Czasami kuchnia jest tak mała i wąska, że brakuje miejsca np. na lodówkę. W takich wnętrzach warto jednak mimo wszystko przesunąć choć fragment ściany i powiększyć kuchnię o około metr kosztem sąsiedniego pomieszczenia.

Zabudowa kuchenna

Planując zabudowę małej kuchni trzeba pamiętać, że metraż podłogi to tylko jeden wymiar. Każde pomieszczenie ma przecież także ściany i to tam trzeba szukać dodatkowej powierzchni. Gdy jest ono bardzo wysokie, tych dodatkowych metrów bywa bardzo dużo.

Jeśli pomieszczenie ma standardową wysokość (do 2,7 m), polecanym rozwiązaniem jest wykonanie górnej zabudowy aż do sufi tu. Oczywiście szafki przy suficie są wtedy zbyt wysoko, by do nich codziennie sięgać po talerze, ale można w nich przechowywać rzadko używane rzeczy, np. bożonarodzeniową zastawę.

W pomieszczeniach bardzo wysokich (ponad 2,7 m), np. w starych kamienicach, nad zabudową kuchenną da się zaplanować nawet antresolę: na sypialnię, gabinet, bibliotekę czy kącik hobby.

Półwysep lub wyspa w małej kuchni

W kuchniach otwartych dobry pomysł to półwysep lub wyspa. Na nich można zaaranżować m.in. strefę gotowania, stolik śniadaniowy, bar, a pod blatem zabudować piekarnik czy mikrofalówkę. Albo wygospodarować miejsce na szafki i szuflady.

Bardzo ważna jest ergonomia rozmieszczenia podstawowych sprzętów. Lodówka, zlewozmywak i kuchenka muszą tworzyć tzw. trójkąt roboczy. Odległości (w tym blaty) pomiędzy jego wierzchołkami powinny wynosić 60-210 cm.

Postaw na bieli lub jasne kolory

Jasne kolory, zwłaszcza biel, oraz błyszczące powierzchnie zawsze mają moc wizualnego powiększenia małych pomieszczeń. Można też użyć kolorów ciemnych. Jednak te elementy, które chcemy ukryć, by dodać zabudowie meblowej lekkości, warto ubrać w jasny kolor.

Bez względu na to czy kuchnia jest z oknem, czy bez niego, musi mieć bardzo dobre oświetlenie sztuczne wszystkich stref. W małych wnętrzach doskonale sprawdzają się punktowe lampki zainstalowane w podwieszanym sufi cie oraz pod szafkami górnymi.

Warto trzymać się zasady, że im mniej rzeczy na blatach, tym wygodniejsza, bardziej uporządkowana i przestronna stanie się kuchnia. Dlatego lepiej wybierać sprzęt AGD do zabudowy i w wersjach typu 2w1, np. piekarnik z funkcją mikrofalówki czy gotowania na parze. Warto też zainwestować w carga oraz szuflady z organizerami – są zdecydowanie wygodniejsze niż zwykłe szafki z półkami. Poza tym pomieszczą wszystko, co zbędne na blatach.

Tekst: Małgorzata Nietupska.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH