W niewielkiej kuchni stół może stykać się ze ścianą jednym bokiem, dzięki czemu zaoszczędzimy cenną przestrzeń. Może on być nawet przymocowany do ściany. Takie rozwiązanie sprawdzi się w kawalerkach i małych mieszkaniach, w których nie ma wielu domowników. Fot. Nobilia.

Zobacz galerię [11 zdjęć]

Autor: Urszula Grynczel-Aronowicz
13 sty 2015 09:15

Meble do kuchni: gdzie ustawić stół?

Stół to nieodzowny element wyposażenia domu, przy którym skupia się życie rodzinne i towarzyskie. Zobaczcie, jak można wykorzystać ten mebel w kuchni.

Stół w kuchni pełni rozmaite funkcje. Często jest blatem roboczym służącym do przygotowywania posiłków, jak również może służyć dzieciom do odrabiania pracy domowej. Jednak najważniejszym zadaniem jest integrowanie domowników podczas wspólnych posiłków. To właśnie przy stole można spokojnie porozmawiać, pożartować, delektować obiadem czy pysznym deserem. Często też w tym miejscu domu skupia się życie towarzyskie, zwłaszcza gdy kuchnia jest otwarta na salon.

Rozmiar jest istotny

Wielkość i forma zależą od upodobań właścicieli, liczby domowników, stylistyki kuchni, ale przede wszystkim od ilości miejsca. Do obszernej kuchni, w której zaplanowana jest przestrzeń jadalniana możemy wstawić mebel na 6-8 osób, inny natomiast w małym wnętrzu, gdzie liczy się każdy wolny centymetr. Jedno jest pewne, nawet w najmniejszym pomieszczeniu warto wygospodarować choćby odrobinę miejsca na mały stolik.

Ustawienie stołu

W niewielkim wnętrzu może on jednym bokiem stykać się ze ścianą, dzięki czemu zaoszczędzimy cenną przestrzeń. To rozwiązanie idealnie sprawdzi się w kawalerkach i małych mieszkaniach, w których nie ma dużej liczy domowników. Większą inwencją możemy wykazać się w przypadku dużej kuchni. Co jednak zrobić jeśli mamy mało miejsca a kilkuosobową rodzinę? Wtedy warto pomyśleć o rozsuwanym stole, który na co dzień nie zajmuje dużo miejsca, powiększa natomiast swoją powierzchnię na czas posiłków i spotkań towarzyskich.

Odpowiedni kształt stołu

Kształt stołu ma wpływ nie tylko na wygląd pomieszczenia, w którym się znajduje, ale i jego funkcjonalność. Najwygodniejsze są stoły okrągłe lub owalne, przy których może zasiąść wiele osób. Jest na nim także sporo miejsca na półmiski z potrawami i dekoracje. Meble w takim kształcie są też bezpieczne, szczególnie jeśli po domu biegają małe dzieci. Niestety stoły owalne i okrągłe zajmują sporo miejsca i mogą sobie na nie pozwolić jedynie właściciele dużych kuchni. Bardziej funkcjonalne są stoły w kształcie prostokąta lub kwadratu. W każdej chwili można je swobodnie dostawić do ściany, dlatego sprawdzą się nawet w ciasnych pomieszczeniach.

Solidny blat

Na walory praktyczne stołu wpływa nie tylko jego kształt, ale i tworzywo z jakiego powstał. Nogi stołów zazwyczaj wykonuje się z drewna lub metalu. Nieco większe pole do popisu producenci mają przy tworzeniu blatów. Najczęściej można spotkać blaty laminowane, kamienne, drewniane, szklane, a także ceramiczne. Bardzo efektownie prezentuje się stół szklany. Idealne psuje do nowoczesnych, futurystycznych kuchni i łatwo utrzymać go w czystości. Niestety nietrudno go też uszkodzić, a cena blatu ze szkła hartowanego jest stosunkowo wysoka - mówi Artur Dzikowski ze Studia ADAD, ekspert Sieci Max Kuchnie.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH