Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Blaty kuchenne. Fot. DLH

Zobacz galerię [3 zdjęć]

Blaty kuchenne. Fot. DLH
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
28 gru 2016 08:49

Modna kuchnia: wybieramy materiał na blat

Kuchnia to inwestycja na lata, dlatego wybór materiałów wykończeniowych, w tym blatów powinien zostać starannie przemyślany.

Ważne, aby były one dopasowane do charakteru wnętrza, a zarazem odporne na intensywne użytkowanie. Jeśli wybierzemy odpowiedni materiał, możemy mieć pewność, że blaty będą nam służyły przez wiele lat.

Blat kuchenny to powierzchnia, która bez wątpienia narażona jest na wiele czynników, mogących uszkodzić jej strukturę. Zarysowania, wysoka temperatura, kontakt z wodą oraz innymi płynami, ingerencja środków chemicznych oraz duże obciążenia. Dlatego też materiał do wykonania powierzchni roboczej powinien spełniać wszelkie wymogi funkcjonalności i pomimo intensywnej eksploatacji zachowywać nienaganny wygląd. Z jakiego materiału wykonać zatem blat, aby być w pełni usatysfakcjonowanym?

Kamień, szkło, a może MDF?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele materiałów, z których można stworzyć blaty kuchenne. Poszczególne tworzywa różnią się zarówno pod względem wyglądu, jak i właściwości technicznych. Wśród popularnych materiałów znajduje się kamień naturalny. Jest to surowiec szlachetny, nie wolny jednak od wad. Kamień jest porowaty, przez co może być podatny na ingerencję wody, dodatkowo jego znaczna waga często narzuca konieczność wykonania dodatkowych żebrowań w konstrukcji szafek kuchennych. W modernistycznych, surowych aranżacjach, pojawiają się blaty wykonane ze stali nierdzewnej. Spokojna kolorystyka, jednorodna powierzchnia oraz odporność na wilgoć i zaplamienia, to główne walory tego materiału. Część użytkowników zwraca jednak uwagę na chłodną, nieprzyjemną specyfikę tego surowca, który nieodpowiednio skomponowany z pozostałymi elementami wykończeniowymi, może nadać wnętrzu smutnego, a nawet niegościnnego charakteru. W minimalistycznych stylizacjach efektownie prezentować się mogą powierzchnie robocze stworzone ze szkła - to kuchenna innowacja. Do produkcji blatów wykorzystuje się szkło hartowane, dzięki czemu powierzchnia jest bardzo wytrzymała i nie ulega potłuczeniu. Z kolei w realizacjach niskobudżetowych wciąż wykorzystywane są płyty drewnopodobne, zwane płytami MDF. Swoją popularność zawdzięczają bogactwu wzorów i kolorów wykończeń. Jakościowo jednak daleko im do drewna, materiału, z którego również można wykonywać blaty.

Siła tkwi w drewnie!

Drewno to surowiec ponadczasowy, który pomimo rozwoju technologicznego w przemyśle materiałów wykończeniowych, wciąż pozostaje atrakcyjną konkurencją dla innych tworzyw. Blaty wykonane z drewna, doskonale komponują się zarówno z nowoczesnymi przestrzeniami, jak i z tymi bardziej tradycyjnymi, wnosząc do aranżacji naturalne piękno oraz klimatyczne ciepło.
- Obecnie na rynku zauważyć można zwrot ku gatunkom rodzimym. Do łask wraca dąb, buk oraz jesion – i nie bez przyczyny. Gatunki te odznaczają się wysokimi parametrami technicznymi, co stanowi swoistą gwarancję wieloletniego użytkowania. Pozostają przy tym bardzo dekoracyjne, a ich naturalne wybarwienia zyskują coraz większe grono zwolenników, pragnących nadać swoim wnętrzom autentyczny, harmonijny charakter. Dąb to niepokonana klasyka. Bogaty rysunek, charakterystyczny wzór, widoczny szczególnie przy fladrowym ułożeniu słojów oraz ciepła barwa sprawiają, że ten krajowy gatunek jest bardzo często wybierany do produkcji blatów kuchennych. Popularnością nie ustępuje mu buk – o nieco jaśniejszej, delikatniejszej barwie, wpadającej nawet w odcienie jasnej żółci i różu. Jest to drewno gęste i twarde a dzięki odpowiedniemu procesowi parzenia zyskuje również odpowiednią stabilność. Kolejna propozycja to jesion – gatunek, który wyjątkowo prezentuje się w swoim naturalnym odcieniu, ale również w wersji barwionej specjalnymi olejami. Jest on bardzo twardy i wytrzymały, a za sprawą możliwości zmiany koloru, można dopasować go do każdego kuchennego projektu.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH