Szuflady KAM moduł Premium. Fot. KAM

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Szuflady KAM moduł Premium. Fot. KAM
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
04 paź 2017 14:56

Nowoczesna kuchnia: szuflady zamiast szafek

Rozbudowany system szuflad to mocny atut nowoczesnej zabudowy kuchennej, która nadążą za stylem życia swoich użytkowników.

Przyglądając się najnowszym kolekcjom producentów mebli kuchennych trudno nie zauważyć, że to właśnie szufladom poświęcają coraz więcej uwagi, wprowadzając liczne udogodnienia podnoszące ich funkcjonalność i zwiększające komfort użytkowania. Konsumenci przyzwyczaili się już do pełnego wysuwu, delikatnego domyku i dużego udźwigu, teraz mają również możliwość zoptymalizowania wysokości szuflad tak, aby zagospodarować co do centymetra dostępną powierzchnię zabudowy meblowej, według własnych oczekiwań.

- Jednym z najbardziej skutecznych rozwiązań, które pozwolą zoptymalizować powierzchnię użytkową mebli, jest zastąpienie szafek w jednym rozmiarze szufladami o różnych wysokościach - tłumaczy Sylwia Kowalska-Mikutel ze Spółki Meblowej KAM z Milejewa. - W linii KAMmoduł Premium wysokość poszczególnych szuflad nie jest przypadkowa, tylko precyzyjnie dobrana do rozmiarów naczyń, przedmiotów i produktów spożywczych, które mogą być w nich przechowywane. W ten sposób możemy efektywniej wykorzystać wnętrze naszych mebli, przeznaczając na poszczególne grupy produktów dokładnie tyle miejsca, ile rzeczywiście potrzebują.

Stworzenie funkcjonalnej przestrzeni kuchennej nie jest łatwe, dlatego projektanci mebli podpowiadają rozwiązania, które mają to zadanie ułatwić. Dzięki rozbudowanemu systemowi szuflad w linii KAMmoduł Premium już na etapie planowania zabudowy meblowej można zdefiniować indywidualne potrzeby domowników i optymalnie do nich zaprojektować poszczególne moduły szuflad. Czy taki zabieg przyniesie efekty? Z całą pewnością tak! Cennej powierzchni nie zmarnujemy niepotrzebnie w szufladzie na sztućce, przyprawy czy drobne akcesoria kuchenne, tylko spożytkujemy w wysokiej, pojemnej szufladzie magazynowej, w której bez problemu zmieści się butelka oleju, duży karton soku, zapas wody mineralnej czy wysoki garnek.

- Nikt już nie traktuje szuflady jako miejsca, do którego naprędce wrzucamy przypadkowe przedmioty. Teraz przeznaczenie każdej szuflady jest z góry zaplanowane i to ono determinuje jej wymiary. Ponieważ inne jest zadanie szuflady na sztućce, a inne tej, w której będziemy przechowywać zapasy żywnościowe – mówi projektantka. – To zabieg, który może skutecznie zwiększyć pakowność mebli.

W nowoczesnej i ergonomicznej kuchni szuflady przejęły dotychczasowe zadanie szafek. Stały się bowiem wystarczająco pojemne i wytrzymałe, aby poradzić sobie nawet z tak znacznym obciążeniem, jak pakiet talerzy czy słoiki z zapasami. Ich największym atutem jest pełen wysuw i łatwy dostęp do zawartości. Wyciąganie ważącego kilka kilogramów pakietu kilkunastu talerzy z górnych szafek czy schylanie się po butelkę oleju schowanego w dolnej szafce jest nie tylko niewygodne, ale dodatkowo stanowi obciążenie dla pleców i stawów. Problem ten skutecznie rozwiązuje zastąpienie mało funkcjonalnych szafek komfortowymi szufladami, których wysokość dopasowano do zawartości. 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH