Studio Dobrych Rozwiązań

Dobrzemieszkaj.pl - projektowanie, aranżacja wnętrz, wystrój mieszkania

Takie rozwiązanie pozwoli dopasować wnętrze szuflady do przechowywanie dowolnej liczby garnków czy patelni. Listwy ze stali nierdzewnej oraz relingi dzielą przestrzeń szuflady, zapewniając porządek. Na zdjęciu: system wewnętrznej organizacji szuflad Orga-Line dostępny w ofercie firmy Blum. Antypoślizgowe dno zapobiega przesuwaniu się zawartości. Fot. Blum.

Takie rozwiązanie pozwoli dopasować wnętrze szuflady do przechowywanie dowolnej liczby garnków czy patelni. Listwy ze stali nierdzewnej oraz relingi dzielą przestrzeń szuflady, zapewniając porządek. Na zdjęciu: system wewnętrznej organizacji szuflad Orga-Line dostępny w ofercie firmy Blum. Antypoślizgowe dno zapobiega przesuwaniu się zawartości. Fot. Blum.
  • Autor: Ewa Kozioł
  • 27 paź 2015 15:55

Przechowywanie w kuchni. Zobacz jak zaplanować miejsce na garnki

W każdej kuchni, nawet najmniejszej, jest przynajmniej kilka garnków, patelni, rondli. Ich przechowywanie zawsze sprawia kłopot. Zajmują bowiem dużo miejsca. Dzięki specjalnym szufladom i półkom będą zawsze pod ręką.

Garnki, patelnie czy rondle zwykle układa się jeden na drugim lub obok siebie tak, aby zajęły jak najmniej miejsca. Efekt: naczynia tworzą stos, w którym trudno znaleźć to, które jest akurat potrzebne. Poza tym, jeśli poszukiwany garnek jest zastawiony, trzeba wyciągnąć najpierw inne naczynia. To uciążliwe, zwłaszcza że garnki i patelnie są często duże i ciężkie.

Aby nie wyciągać garnków spod innych naczyń i nie szukać ich za każdym razem (nierzadko na kolanach, jeśli są w szafce narożnej), trzeba zaplanować na nie stałe miejsce, najlepiej w kilku szufladach i szafkach.

Nowoczesnych rozwiązań jest kilka:

1. Szuflady – do przechowywania garnków najlepsze są te z wysokimi frontami w dolnych szafkach. Można w nich trzymać nawet naczynia z nałożonymi pokrywkami. Gdy mają one różne kształty i rozmiary oraz są wyposażone w długie rączki, przydają się przegródki. Ułożone w nich naczynia nie przesuwają się podczas otwierania i zamykania szuflad. Wysokie przegródki umożliwiają też ułożenie niektórych naczyń w pozycji pionowej lub skośnej, np. rondli czy brytfann, co pozwala maksymalnie wykorzystać miejsce.

2. Szafki – ułatwieniem są wysuwane półki. Wystarczy jeden ruch ręki i wszystkie ustawione na półkach garnki czy patelnie lekko „wyjeżdżają” na zewnątrz szafki. Szczególnie dużo tego typu rozwiązań jest do szafek narożnych. Dzięki nim łatwiej korzystać z naczyń, ale też więcej w szafkach się mieści.

3. Wysoka zabudowa – można w niej zaplanować na garnki półki (także wysuwane), szuflady, carga. Nowy trend to projektowanie specjalnej, oddzielnej szafki, która po otwarciu staje się miejscem pracy, np. do przygotowywania ciast. Oprócz naczyń znajduje się tam blat, a także – w zależności od potrzeb - robot kuchenny, mikser, miski, sztućce kuchenne.

4. Otwarte półki – zamiast chować garnki, można je wyeksponować. Modne rozwiązanie to półka pod blatem, np. półwyspu lub wyspy, czy pod płytą grzejną. Wystarczy jeden ruch, by sięgnąć po często używany garnek lub rondel.

Tekst: Małgorzata Nietupska.

WASZE KOMENTARZE (0) + DODAJ KOMENTARZ

NEWSLETTER DOBRZEMIESZKAJ.PL

Najciekawsze artykuły z serwisu Dobrze Mieszkaj codziennie w Twojej skrzynce

GALERIE PROJEKTANTÓW

Forum Dobrego Designu

ARCHITEKT RADZI

W tym tygodniu na pytania czytelników portalu odpowiada:

Autorskie Studio Projektu QUBATURA