Klauzula informacyjna

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd Publikator Sp. z o.o.

Urządzamy spiżarnię. Fot. Häfele

Zobacz galerię [4 zdjęć]

Urządzamy spiżarnię. Fot. Häfele
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Katarzyna Masłowska
20 cze 2018 12:13

Spiżarnia - jak praktycznie ją urządzić

Spiżarnia to jedno z najważniejszych miejsc kuchni, powinna więc się znaleźć jej w centralnym punkcie. Projektując ją, warto zadbać o to, by wszystko było w zasięgu ręki. I żeby zastosowane rozwiązania nie zmuszały nas do zbędnego wysiłku.

Kuchnia oznacza jedzenie – pod każdą postacią. Tu magazynowana jest żywność, tutaj są przygotowywane posiłki. Wszystko, co do tego niezbędne, powinno się więc znaleźć w zasięgu ręki. Dlatego jej sercem warto uczynić blok składający się z chłodziarki z zamrażarką na świeżą żywność (tę „na teraz”) i szafek, w których chowa się produkty niewymagające niskich temperatur (te „na potem”, a więc np. kaszę, mąkę, oliwę, przyprawy czy bakalie). 

Kiedy już przestrzeń została odpowiednio rozplanowana, warto też zadbać o pomysły, które pozwolą zmniejszyć nakład pracy związany z wykonywaniem powtarzalnych czynności: otwieranie szafek, wysuwanie szuflad, wyciąganie i wkładanie tam rozmaitych pojemników. 

Zobacz także: Salon z kuchnią i jadalnią - 20 pięknych wnętrz

Duże, ciężkie zapasy to nie lada wyzwanie dla kuchennych półek. Żeby mieć je pod ręką, a jednocześnie nie nadwerężyć mebli w strefie spiżarnianej, warto je zaprojektować tak, żeby były funkcjonalne, pojemne i wytrzymałe. To przecież w nich są przechowywane ważące wiele kilogramów ryż, kasze, mąki, słoiki z zaprawami, czy butelki z oliwą, ale też większe sprzęty kuchenne. Wszystko to trzeba odpowiednio posegregować według wagi, wielkości, częstotliwości używania.

Optymalnym rozwiązaniem jest wytrzymały regał wyposażony w kilka obszernych pojemników rozmieszczonych tak, by dostęp do nich był maksymalnie wygodny.

Wszystko schowane, wszystko widoczne

Projektując kuchenną strefę magazynowania, trzeba też pomyśleć o odpowiednim miejscu dla butelek i puszek z napojami, które nie wymagają przechowywania w niskich temperaturach. Duże ich zakupy, które pozwalają oszczędzić czas i nie zostać zaskoczonym niedoborami w tej dziedzinie, warto umieścić w odpowiednim miejscu.

Rzecz w tym, by otwierając szafkę, mieć przegląd tego, czym dysponujemy – żeby nic nie „schowało się” gdzieś z tyłu. Projektanci mebli proponują zaskakująco praktyczne rozwiązania, które pozwalają uporać się z tym w prosty sposób. 

Mocarne szuflady

Żeby takie duże zapasy odpowiednio przygotować, potrzebne są odpowiednio duże naczynia i sprzęt AGD: mikser, sokowirówka czy szybkowar. A „duże” zwykle oznacza również „ciężkie”. Szuflady, w których będą przechowywane, muszą więc również być przestrzenne i mocarne. Trzeba dobrać odpowiednio wytrzymałe prowadnice, solidne hamulce siły zamykania, które zapobiegną hałasowi i – przede wszystkim – zbyt szybkiemu zużyciu.

Żeby natomiast w optymalny sposób wykorzystać przestrzeń oferowaną przez taką „mocarną” szufladę, warto ją też wyposażyć w specjalnie dla niej zaprojektowany zestaw przegródek i wkładek na sztućce. Dzięki temu każdy potrzebny w kuchni przedmiot znajdzie swoje miejsce, co pozwoli uniknąć nerwowych poszukiwań, gdy będzie potrzebny.

Nie marnować przestrzeni

Projektując strefę spiżarnianą, warto też zostawić miejsce na mniejsze i lżejsze artykuły, jak choćby puszki z ulubionym napojem, kartoniki z sokami, czy nieco mniejsze i rzadziej używane sprzęty kuchenne. Idealnym rozwiązaniem jest ulokowanie odpowiedniej szuflady w cokole, w dolnej części zestawy meblowego, gdzie sięgamy sporadycznie. To pozwoli w 100 procentach wykorzystać dostępną przestrzeń.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH