Naturalne materiały, takie jak drewno sprawiają, że kuchnia jest bardziej przytulna. W przegródkach z drewna wygodnie przechowuje się np. sztućce. Na zdjęciu: meble kuchenne SineTempore Valcucine. Szuflady z drewnianymi przegródkami, ręcznie wykończone. Fot. Valcucine.

Zobacz galerię [13 zdjęć]

Autor: Małgorzata Nietupska
01 wrz 2015 13:39

Sprytne sposoby na przechowywanie w kuchni

Naczynia, sztućce, drobiazgi, przyprawy – wszystkie potrzebne i niezbędne. Aby szybko je odnaleźć, muszą być poukładane. Najlepiej w szufladach lub małych wyciągach pod blatem.

W każdej kuchni, nawet bardzo małej, są setki rzeczy niezbędnych podczas przygotowywania posiłków. To deski do krojenia, miseczki, talerze, noże, wałki, formy do ciast, słoiczki z przyprawami. Wiele z nich, np. noży i deski do krojenia, używa się codziennie. Inne, jak stolnica do zagniatania ciasta, potrzebne są od czasu do czasu. Każda rzecz powinna być jednak pod ręką.

W utrzymaniu porządku pomagają szuflady z przegródkami oraz małe wyciągi podblatowe. Dzięki nim blaty pozostają puste, co przekłada się na estetykę kuchni. Przedmioty się nie kurzą i nie przeszkadzają. Nie trzeba ich przesuwać, by zrobić miejsce np. na przygotowane do serwowania dania. Poukładane czekają, by po nie sięgnąć ręką.

Szuflady oraz wyciągi z podręcznymi przedmiotami warto mieć zwłaszcza w strefie gotowania (pod i po bokach płyty grzejnej). W szufladach powinny się znaleźć m.in. łyżki do mieszania, chochle, przyprawy. W wyciągach zaś wygodnie jest mieć butelki z oliwą, olejem czy ketchupem. 

W miejscach, gdzie zwykle przygotowuje się np. ciasta, kanapki czy sałatki, w szufladach i wyciągach powinny być noże do krojenia, deski, miseczki, sztućce do mieszania, przyprawy. Zestaw niezbędnych rzeczy dopasowuje się indywidualnie.

Kłopotliwe jest zawsze znalezienie miejsca na duże przedmioty, jak deska do zagniatania ciasta oraz blachy i ruszty z piekarnika. Proste rozwiązanie to przeznaczony na nie specjalny, wąski wyciąg pod blatem. Wystarczy nawet 15 cm szerokości w zabudowie meblowej.

Niektóre rzadziej używane przedmioty można chować w mniej dostępnych miejscach, np. szufladach cokołowych. To rozwiązanie polecane zwłaszcza do małych kuchni, gdzie ważny jest każdy centymetr. 

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH