Fot. Nobilia

Zobacz galerię [7 zdjęć]

Fot. Nobilia
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
Autor: Anna Usakiewicz
23 marz 2017 15:05

Urządzamy trudne miejsca w kuchni: nisza, narożnik i cokół

Jaka powinna być idealna kuchnia? Przede wszystkim funkcjonalna. Wiele problemów przy jej urządzaniu sprawiają narożniki oraz nisza między blatem a górnymi szafkami. Często puste pozostają również przestrzenie pod dolnymi szafkami.

Jak zatem urządzić kuchnię, aby w pełni wykorzystać potencjał tych miejsc? Przedstawiamy kilka sprawdzonych rozwiązań.

Urządzamy narożnik

Wiele przedmiotów i mało miejsca do przechowywania? Ten problem może rozwiązać dobrze zaaranżowana narożna szafka. Przy urządzaniu tego fragmentu kuchni pamiętajmy o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim to pomieszczenie narzuca nam rozwiązanie, a ilość dostępnego miejsca wpływa na to, na jaki typ szafki możemy sobie pozwolić.

Ciekawym rozwiązaniem jest tzw. karuzela, czyli półka obrotowa, w której drzwi otwierają się do środka, dzięki czemu nie obijają się o fronty sąsiednich szafek i nie utrudniają do nich dostępu, gdy są otwarte. W karuzelach marki Nobilia drzwi na koniec obrotu same się zamykają. Pamiętajmy jednak, że karuzela znajduje zastosowanie tylko w większych kuchniach, ponieważ jej najbardziej praktyczna wielkość to 90x90 cm – mówi Marzena Mańk, właścicielka studia mebli kuchennych Atrii.

Popularna jest także szafka Le Mans, czyli “nerka”, w której drzwi otwierają się na zewnątrz, a półki całkowicie wysuwają. Dzięki temu uzyskujemy łatwy dostęp do całej zawartości. Tańszym rodzajem takiej szafki jest tzw. półkole, gdzie półki wysuwają się jedynie do połowy. Warto jednak pamiętać, że półki, które wysuwają się na zewnątrz, zapewniają co prawda lepszy dostęp do zawartości, jednak nie mają tak dobrego udźwigu jak standardowy regał.

Pomysłowa przestrzeń między blatem a szafkami

Wnęka między blatem a górnymi szafkami często jest pomijana podczas urządzania kuchni, a jej potencjał niedoceniany. Jak zaaranżować to miejsce?

Nisza to idealna przestrzeń, aby zapewnić sobie dodatkowe miejsce do przechowywania niezbędnych w kuchni przedmiotów. Pogłębiając blat roboczy do 65-70 cm, zyskujemy nie tylko dodatkową przestrzeń do pracy, ale też miejsce na montaż dodatkowych półek, na których można umieścić naczynia lub przyprawy – mówi Marzena Mańk.

We wnęce można zamontować liczne haczyki i uchwyty, na przykład na papierowe ręczniki lub przybory kuchenne. Takie rozwiązanie zapewnia przejrzystość, porządek, a także szybki dostęp do kuchennych akcesoriów.

Pomysł na dodatkową szufladę

Jak jeszcze możemy wygospodarować dodatkowe miejsce do przechowywania kuchennych drobiazgów? Dobrym rozwiązaniem jest szuflada w cokole pod dolnymi szafkami, czyli półka umieszczona w miejscu, które przeważnie pozostaje puste. Mimo że jest węższa i mniejsza niż standardowa szuflada, to doskonale nadaje się do przetrzymywania na przykład ściereczek lub małych naczyń. Więcej miejsca można również uzyskać, decydując się na montaż sortownika pod zlew pogłębionego o taką szufladę. Co ważne, cokół można w każdej chwili wypiąć, dlatego utrzymanie powierzchni pod szafkami w czystości nie sprawi żadnych problemów.

Dzięki rozwiązaniom dostępnym na rynku urządzenie niszy czy narożnika nie sprawi większych problemów, a my zyskamy cenne miejsce do przechowywania kuchennych niezbędników.

WASZE KOMENTARZE (0)

DODAJ KOMENTARZ

POLECAMY W SERWISACH